Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 14:13

Το χορευτικό του δήμου Πρέβεζας στην Πίτα του Ηπειρώτη – Παρών και ο δήμαρχος Πρέβεζας

Με μία αποστολή 30 χορευτών από Πρέβεζα και Λούρο που αποτελούν το χορευτικού του Δήμου, η Πρέβεζα θα συμμετέχει φέτος στην ”Πίτα του Ηπειρώτη” που θα γίνει την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 10 το πρωΐ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το παρών στην μεγάλη αυτή γιορτή της Ηπείρου θα δώσει και ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.

”Είμαι ευτυχής που φέτος θα συμμετέχουμε και πάλι ως δήμος σε αυτή την μεγάλη γιορτή που διοργανώνει ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρωτικής Αποδημίας, όπως είναι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Μετά από τρία χρόνια αναβολής λόγω της Πανδημίας θα είμαστε εκεί με το χορευτικό του δήμου μας για να παρουσιάσουμε και εμείς παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου” δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος στο onprevezanews.gr.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη», διαχρονικός θεσμός που συνταυτίστηκε με τη δράση της ΠΣΕ είναι μια καθαρή φωνή της Ηπειρώτικης αποδημία, ένας αληθινός συνεκτικός-ηπειρώτικος δεσμός.

Συμμετέχουν, φέτος, εβδομήντα χορευτικοί όμιλοι από την Ελλάδα και την Βόρεια Ήπειρο, και 1.500 χορευτές, πλήθος Ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών, η χορωδία της Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσιου, το Πολυφωνικό Εργαστήρι της ΠΣΕ με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και οι «Ισοκράτισσες». Είναι ένα πλούσιο και μοναδικό πολυθέαμα.

Την όλη εκδήλωση κοσμεί με τη συμμετοχή του ο πατριάρχης της Ηπειρώτικης μουσικής Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς.

Επιπλέον συμμετέχουν οι κομπανίες του Θοδωρή Γεωργόπουλου, Λευτέρη Γκιώκα, Δημήτρη Ζιάγκα, Αντώνη Κακούρη, Δημήτρη Κώτσικα, Τάσου Μαγκλάρα και οι Λαλητάδες.

Θα τραγουδήσουν: Σάββας Σιάτρας, Παγώνα Αθανασίου, Γιάννης Καψάλης, Αφοί Κόντη, Κώστας Λεοντίδης, Ανδρέας Μετσοβίτης, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κωνσταντίνα Τούνη, Ελευθερία Χαραλάμπους, Χρήστος Πότσης.

Ουσιαστική είναι και η συμμετοχή των καλλιτεχνών: Δόκιμος Χαραλάμπους, Ιωάννα Χαραλάμπους, Πετράκης Χαλκιάς, Ναπολέων Μιχ. Δάμος και Τρύφων Αναστασίου.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2023» είναι αφιερωμένη στην «Ηπειρώτισσα Γυναίκα» που θα παρουσιαστεί και θα αποτυπωθεί η δράση της σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής της.

Ζαγόρι-Γιάννινα: Αγάπη, Πωγώνι: Γάμος, Τζουμέρκα: Μητρότητα, Πρέβεζα-Άρτα: Αγροτική Ζωή, Θεσπρωτία: Αγώνας, Κόνιτσα: Ξενιτιά, Βόρεια Ήπειρος: Αποχωρισμός, Βλάχοι-Σαρακατσαναίοι: Νομαδική Ζωή.

Αιωνόβιες ζωές και μεγάλες πορείες μέσα στο δύσκολο τόπο και δικό τους χρόνο που αποκτούσε μια άλλη διάσταση: Αυτόν της προσφοράς.

Οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που αναδεικνύουν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους, φέτος θα φιλοξενήσουν, και για ιστορικούς λόγους, τους Μικρασιάτες.

Το μουσικό πρόγραμμα είναι διανθισμένο από ιστορικά και λαογραφικά κείμενα του Νίκου Ζέκη και Χρήστου Τούμπουρου και θα παρουσιάσει η Μαρίκα Γκόνη.

Η οργάνωση της εκδήλωσης θα διαφοροποιηθεί, σε πολλά σημεία, προκειμένου να πετύχουμε την ενεργή συμμετοχή όλων των ηπειρωτών/σσών.

«Η Πίτα του Ηπειρώτη 2023» είναι μια δυνατή Ηπειρώτικη φωνή, μια ισχυρή παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, όπου κυριαρχεί ο Ηπειρώτικος πολιτισμός.

Καλώς να ορίσετε όλοι/ες στην κορυφαία γιορτή των αποδήμων.

Στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2023», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 22 Ιανουαρίου 2023, Κυριακή, ώρα 10.00′, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο Άρθρο

Βραβεύτηκαν 5 αθλητές-τριες και η προπονήτρια του ΕΥΖΗΝ από τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου (pics)

Επόμενο Άρθρο

Κύπελλο γυναικών Βόλεϊ: Με την Ελπίδα Αμπελοκήπων κληρώθηκε ο Φιλαθλητικός

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...