Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 4:16

Το δικό του «σπίτι» απέκτησε το παιδικό και εφηβικό βιβλίο στο Δήμο Πρέβεζας

Το εγκαινίασε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης

Το παιδικό και εφηβικό βιβλίο απέκτησε το δικό του σπίτι καθώς ο Δήμος Πρέβεζας, επενδύοντας στη γνώση και στον πολιτισμό, παρέδωσε στα παιδιά μια ολοκαίνουργια, πλήρως εξοπλισμένη βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο, στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου της Θεοφανείου και εξοπλισμένο με παιδικά και νεανικά βιβλία αλλά και με όλα τα σύγχρονα μέσα έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος και ξεκίνησαν με τον Αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, ενώ την εισαγωγική ομιλία και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο βιβλιοθηκονόμος Κατερίνα Κορωναίου.

Στην ανάπτυξη της παιδικής βιβλιοθήκης  πολύ σημαντική υπήρξε και η συμβολή και προσφορά από  το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τη  δωρεά του τεχνολογικού και ψηφιακού εξοπλισμού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στο σύντομο χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να εξάρει την πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής Πρέβεζας για τη δημιουργία της παιδικής και παιδικής βιβλιοθήκης και στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να έρχεται από πολύ νωρίς σε επαφή με το βιβλίο γιατί, όπως είπε, το βιβλίο βοηθάει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης,και εν γένει στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος χαρακτήρισε τη παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη γέφυρα επαφής για τα παιδιά που όπως είπε έχουν κληθεί να ζήσουν και να μεγαλουργήσουν στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης με ότι πιο χρήσιμο, ισχυρό αλλά και ουσιώδες έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες το βιβλίο. Ευχαρίστησε για την προσφορά του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ευγενική δωρεά του τεχνολογικού & ψηφιακού εξοπλισμού και τόνισε «σήμερα λέμε ναι στην εξέλιξη και στη ψηφιακή μετάβαση πατώντας όμως σταθερά στα αιώνια θεμέλια του βιβλίου!. Το βιβλίο είναι η διασταύρωση που ενώνει τις αισθήσεις του ανθρώπου με το πνεύμα του και σας προσκαλώ στον όμορφο δρόμο της γνώσης και της καλλιέργειας του πνεύματος στη ζωή σας, να μην τη ξεπεράσετε αυτή τη διασταύρωση επηρεασμένοι από την αχαλίνωτη ταχύτητα της εποχής μας και του δικού σας σήμερα».

Ο Λεωνίδας Αργυρός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα βιβλιοθήκης στη σύντομη παρέμβαση του τόνισε ότι τα βιβλία είναι το απόλυτο διαδραστικό μέσο που απαιτούν από τα παιδιά να σκεφτούν και αναφέρθηκε στις πολλαπλές δραστηριότητες που θα παρέχει η παιδική – εφηβική βιβλιοθήκη.

Για το σημαντικό αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς (εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη, στο τμήμα πολιτισμού, στις τεχνικές υπηρεσίες, στο τμήμα καθαριότητας, στο ηλεκτρολογικό τμήμα) έκανε λόγο η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Πρέβεζας η κ. Σέβη Κονταξή που είχε και τον συντονισμό των εργασιών και στάθηκε στη σημαντική συμβολή και συμπαράσταση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου ο οποίος, όπως είπε, και μέσα από την επιστημονική του κατάρτιση παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια.

Βαθιά συγκινημένος ο Σπύρος Λάμπρου, ο παλαιότερος υπάλληλος της Δημοτικής βιβλιοθήκης δεν έκρυψε τη ικανοποίηση του, που ένα όνειρο χρόνων πήρε σάρκα και οστά και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνέβαλαν από το 2013 που είχε γίνει το αίτημα μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση του έργου. «Σήμερα αποχωριζόμαστε ένα σημαντικό τμήμα της δημοτικής βιβλιοθήκης όπως ένα παιδί αποχωρίζεται το πατρικό του σπίτι για να ανοίξει τα δικά του φτερά» είπε συγκινημένος ο κ. Λάμπρου, ευχήθηκε η λειτουργία της δημοτικής παιδικής εφηβικής βιβλιοθήκες να είναι συνεχώς ανοδική και ευχαρίστησε έναν – έναν προσωπικά όλους όσοι εργάστηκαν μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια για να έχουν σήμερα όλα τα παιδιά του δήμου έναν ελκυστικό χώρο που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τονίστηκε μεταξύ άλλων  ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει χώρο ανάγνωσης βιβλίων και επιτραπέζιων παιχνιδιών για νήπια, χώρο υπολογιστών για παιδιά και εφήβους με ελεύθερη πρόσβαση στο internet με δίκτυο Wi fi., σημείο χρήσης και λειτουργίας εκτυπωτή 3D για τη δημιουργία τρισδιάστατων κατασκευών, σημείο έκθεσης για προτεινόμενα ή καινούργια βιβλία, χώρο με οπτικοακουστικό εξοπλισμό για την προβολή ταινιών και παρουσιάσεις βιβλίων ή άλλων δραστηριοτήτων, σημείο για οργανωμένες ομάδες με τη μεσολάβηση εμψυχωτή ή τη χρήση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού για τις καλοκαιρινές ή άλλες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφράστρια και εμψυχώτρια δημιουργικών δράσεων κ. Μαρία Αγγελίδου, μίλησε για το Παιδικό Βιβλίο και τις Βιβλιοθήκες και ανέφερε πόσο σημαντικό είναι το άνοιγμα μιας βιβλιοθήκης και μάλιστα παιδικής.

Πλήθος κόσμου και κυρίως μικρά παιδιά παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του νέου αποκτήματος της πόλης μας και ξεναγήθηκαν στο νέο χώρο.Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Δαραδαμάνης, Γρηγόρης Κουμπής και Νίκος Παγγές, ο Γ.Γ του Δήμου Αντώνης Μπέζας, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Φραγκούλης, ο διευθυντής της Α/θμιας εκπαίδευσης Ηλίας Μιχάλης, εργαζόμενοι στο δήμο, εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι της βιβλιοθήκης και κυρίως μικρά παιδιά τα οποία «εισέβαλαν» στο χώρο, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία και παίζοντας με τα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια.

Προηγούμενο Άρθρο

Το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας ΤΕΒΑ και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας φέρνουν «To Χαμόγελο του Παιδιού» στην Πρέβεζα για δωρεάν προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για τα Παιδιά

Επόμενο Άρθρο

Αλλάζει η εικόνα της Αμμουδιάς με την νέα πλατεία που εγκαινίασε ο Δήμος Πάργας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...