Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες (12.07.2023) ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης για την φετινή πορεία του τουρισμού ,λέγοντας ότι «η χρονιά ξεκίνησε εκρηκτικά», αναφέροντας ωστόσο ότι το 2023, θα κλείσει στα ίδια ή και σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019.
Ανέφερε μάλιστα προκειμένου να αιτιολογήσει την εκτίμησή του για τον τουρισμό, ότι η ιδιαίτερα αυτή θετική εικόνα δεν καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της χώρας, αναφερόμενος σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι προορισμοί μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει χαμηλότερες επιδόσεις τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, πλέον ταξιδεύουν και οι πολίτες μεσαίου εισοδήματος και όχι μόνο οι εύποροι, όπως έγινε κατά κύριο λόγο στη διάρκεια της πανδημίας».
Παράλληλα ανέφερε ότι πέρυσι στο πρώτο τετράμηνο υπήρχαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Άλλα στελέχη του ΣΕΤΕ ανέφεραν ότι ναι μεν οι αεροπορικές αφίξεις κινούνται σε ρυθμό αύξησης 9%, ωστόσο οι οδικές αφίξεις από τα Βόρεια σύνορα της χώρας, υπολείπονται κατά 15% σε σύγκριση με το 2019, όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 30%.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας στην τουριστική βιομηχανία, τόνισε ότι ο τουρισμός είναι μια δημοκρατική βιομηχανία και ο ΣΕΤΕ έχει σαν στόχο να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό και επιδιώκει τη δημιουργία ενός τουριστικού περιβάλλοντος το οποίο να μην αποκλείει καμία επιχείρηση και κανέναν επισκέπτη.
Σε ότι αφορά τα πολύ σοβαρά χωροταξικά θέματα που απασχολούν και τον Τουρισμό, υπογράμμισε ότι οι ξεκάθαροι κανόνες χωροταξίας, πρέπει να είναι κεντρικό θέμα και ότι χωρίς ασφάλεια δικαίου δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις. «Όταν μετακινούνται τα δοκάρια, είναι πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά!
Έως και 70.000 οι κενές θέσεις
Παράλληλα ανέφερε ότι το έλλειμμα εργαζομένων στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας παραμένει και εφέτος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς ανέρχεται σε περίπου 60.000 έως 70.000 θέσεις εργασίας.
Εκτίμησε μάλιστα ότι η ισορροπία θα αποκατασταθεί όταν θα επιστρέψουν στην συγκεκριμένη αγορά, όλοι εκείνοι – σε ότι αφορά τον αριθμό τους – που έφυγαν κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην στην πάγια θέση των παραγόντων της αγοράς, αλλά και της Πολιτείας ότι βασική επιδίωξη παραμένει να γίνει η Ελλάδα ένας τουριστικός προορισμός για 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο για το καλοκαίρι και σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται σημαντικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές που εν μέρει έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη για την επίτευξη του στόχου.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Αλέξανδρος Θάνος επικεντρώθηκαν στους κύριους πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης του Τουριστικού Τομέα τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ορθή σύνθεση του τουριστικού προϊόντος:
• Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα
• Υποδομές
• Διαχείριση Προορισμών
• Αγορά Εργασίας
• Βιωσιμότητα
Ειδική μνεία έγινε στη βιωσιμότητα όχι μόνο ως ευθύνη για τις επόμενες γενιές, αλλά και ως άξονα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στον στρατηγικό προσανατολισμό του ΣΕΤΕ, με γνώμονα την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό – Σχέδια Δράσης 2030.
Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας του τουριστικού τομέα, όπως η ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη των προορισμών, η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου», η πορεία του τουρισμού το 2023 με τα ως σήμερα δεδομένα, η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, θέματα ακρίβειας αλλά και λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
Πηγή: Newsit.gr