Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 21:59

Τομέας Εσωτερικών και Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Όχι στην υποβάθμιση των Κοινοτικών Συμβουλίων

Διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης 18/02 ο τομέας Εσωτερικών και το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με το συντονιστικό του Δικτύου Κοινοτήτων, για τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για τους ΟΤΑ

Η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε το θέμα της διαδικτυακής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του τομέα Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση παρόντες ήταν ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης, ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο συντονιστής του τμήματος Αυτοδιοίκησης Θ. Γκοτσόπουλος, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Δ. Μπίρμπας, καθώς και οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Δ. Καλαματιανός, Σ. Λάππας, Γ. Παπαηλιού, Γ. Πούλου, Γ. Σαρακιώτης και Ν. Συρμαλένιος, που παρενέβησαν μεταφέροντας τις αντιδράσεις από τις δικές τους εκλογικές περιφέρειες.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων εκπροσώπησαν οι Ι. Βουτσίνος, Ο. Δασκάλη, Σ. Νικογιάννης, Ι. Νικολαΐδης, Π. Χρυσανθοπούλου και Κ. Χρυσίδης, όλοι και όλες τους Πρόεδροι Κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Το συντονιστικό του Δικτύου Κοινοτήτων, που μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κατάφερε να αριθμεί περισσότερες από 1200 κοινότητες πανελλαδικά με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σχετικά με την προβλεπόμενη κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα τοπικά συμβούλια, αλλά και για την ανισότητα του τρόπου εκλογής συμβούλων στα Τοπικά Συμβούλια, μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων Κοινοτήτων. Παράλληλα, διατύπωσαν τις θέσεις τους, οι οποίες συνίστανται στη συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου, στον καθορισμό αρμοδιοτήτων αποφασιστικού χαρακτήρα και παροχή πόρων για τις Κοινότητες, στη διατήρηση της ανεξάρτητης κάλπης για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας και, τέλος, στη διαμόρφωση ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησαν οι συμμετέχοντες, “η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Δυστυχώς η κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά 20.000 τοπικούς συμβούλους που είχαν και έχουν το μεράκι να συνεισφέρουν στον τόπο τους”.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις τοποθετήσεις τους έκαναν λόγο για μια αντιμεταρρύθμιση που επιστρέφει τη χώρα σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση, αντί να προσπαθήσει να δώσει λύση στα πολλά και σοβαρά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, επιλέγει να προωθήσει μια εντελώς άκαιρη χρονικά -οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023- νομοθετική αλλαγή, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους. Όπως τόνισαν, η ενδοδημοτική αποκέντρωση που θέσπισε ο «Κλεισθένης» (ν.4585/2018) ακυρώθηκε στην πράξη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ, ενώ οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν τον οριστικό ενταφιασμό των κινήτρων συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα κοινά.

Όλοι τους εξέφρασαν την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στα αιτήματα του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, επισημαίνοντας πως ως η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μάχη και νομοθέτησε την ύπαρξη 3ης ξεχωρίστης κάλπης για την εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων, αντιλαμβανόμενη πως οι Κοινότητες αποτελούν διαχρονικά, ως θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Τέλος, δεσμεύτηκαν πως για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία η συγκεκριμένη διαδικτυακή συνάντηση αποτελεί την αφετηρία μόνο μιας κοινής και οργανωμένης προσπάθειας σε ολόκληρη τη χώρα, με τελικό στόχο την απόσυρση των αντιδημοκρατικών και αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και ότι ο σχετικός διάλογος θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί άμεσα.

Προηγούμενο Άρθρο

Οι καλύτερες προτάσεις για τις πιο ευτυχισμένες στιγμές τις ζωής σας – Δείτε ποιες είναι!!!

Επόμενο Άρθρο

Επανεκκίνηση και επιστροφή στις προπονήσεις για την Γ’ Εθνική

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...