Τι θα γίνει το καλοκαίρι με τις πολιτιστικές και αθλητικές οργανώσεις; Αβέβαιο το μέλλον

Γράφει ο Γιάννης Βασιλειάδης

Ποιό το σχέδιο της κυβέρνησης για τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του καλοκαιριού; Θα γίνουν ή όχι εκδηλώσεις;

Την Τρίτη θα κριθεί στη σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού κ. Μελδώνη και της επιστημονικής κοινότητας το μέλλον των πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων του καλοκαιριού.

Ποιά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον και αν γίνουν εκδηλώσεις το καλοκαίρι; Τι θα επιτρέπεται και τι όχι σε όλους τους χώρους που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις;

Ιδιαίτερα ο καλλιτεχνικός κόσμος αγωνιά για το μέλλον του, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το καλοκαίρι του 2020, θα έχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα στον καλλιτεχνικό χώρο υπάρχει μια τεράστια αναστάτωση, αφού όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό δεν πήραν το βοήθημα, όπως άλλοι κλάδοι επαγγελμάτων.

Για αυτόν τον λόγο οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε ένα ψήφισμα, ζητώντας από τον ελληνικό λαό να τους στηρίξει, ενώ παράλληλα ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους δώσει σαφείς απαντήσεις για το μέλλον τους.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη της Τρίτης, θα κρίνει το μέλλον φυσικά και των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που κάθε χρόνο πραγματοποιούν Δήμοι και σύλλογοι.

Αν από τη συνάντηση της Τρίτης η απάντηση είναι αρνητική, τότε δε θα δούμε φεστιβάλ που για χρόνια ολόκληρα διοργανώνονταν με τεράστια επιτυχία, φέρνοντας τουρίστες, οι οποίοι άφηναν και χρήματα στην τοπική αγορά.

Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε θα δούμε κάτι που τουλάχιστον οι νεότερες γενιές δεν το έχουν ξαναζήσει ποτέ στη ζωή τους…

Μάλιστα οι καλλιτέχνες έστειλαν κείμενο προς τον πρωθυπουργό με τις υπογραφές τους.

Δείτε το κείμενο:

Οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists,παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων τύπου & επικοινωνίας, αφηγητές, κουκλοπαίκτες, καραγκιοζοπαίκτες) έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας επ’ αόριστον.

Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.

Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς.

Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν “Μένουμε σπίτι” είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας.

Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας.

Το ΥΠΠΟΑ, ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή.

Ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας.

Δηλώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει:

α) να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.

β) να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.

γ) να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown.

Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας.

Καλούμε όλούς τους συναδέφους και όλους τους πολίτες να μας υποστηρίξουν και να υπογράψουν.  Να στηρίξουν το ζωντανό πολιτισμό του τόπου, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει.

Έχει γίνει η αρχή και συνεχίζoυμε ενωμένοι.

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του επείγοντος στη συλλογή υπογραφών, δεν έχει τηρηθεί αλφαβητική σειρά, σε αυτές τις πρώτες υπογραφές:

Προηγούμενο Άρθρο

Κώστας Νίκας, ο x-factor του Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα

Επόμενο Άρθρο

Βιβή Σολομωνίδη: ‘’Η επιστροφή στην κανονικότητα θα φέρει δυσκολίες. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των Πρεβεζάνων΄΄ (φωτογραφίες και βίντεο)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...