Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 17:58

Τα social media ως εργαλείο προώθησης προορισμού – Η περίπτωση της Πάργας

Τα social media μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικά αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση ενός προορισμού, καθώς συντελούν στην επίτευξη μίας σειράς στόχων με σχετικά μικρό κόστος σε σύγκριση με άλλα εργαλεία μάρκετινγκ.

Ο βασικός τρόπος δημιουργίας μίας σελίδας για τουριστικούς προορισμούς και λανσαρίσματος μίας καμπάνιας είναι μέσω destination marketing agencies ή μέσω τοπικών αρχών και φορέων. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια παραδείγματα δημιουργίας μίας σελίδας από τους ίδιους τους χρήστες των social media, με πολλές φορές εξαιρετικά αποτελέσματά. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία του Χρήστου Ντίτορα* για την προβολή της Πάργας. Αυτή τη στιγμή μάλιστα είναι η μεγαλύτερη σχετική σελίδα στην περιοχή της Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010, εν μέσω της τότε οικονομικής κρίσης δημιούργησε μία σελίδα στο Facebook για την προβολή της περιοχής που αποτελεί τον τόπο καταγωγής του, χρησιμοποιώντας ως περιεχόμενο διαμοιρασμού κυρίως προσωπικές του φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα αξιοποίησε ένα από τα αγαπημένα του hobby για την προβολή του τόπου του.

Αρχικός στόχος του ήταν να συγκεντρωθούν στην κοινότητα άτομα που αγαπούν την Πάργα ή τουρίστες που την έχουν επισκεφθεί δημιουργώντας έναν κόμβο συνάντησης για αυτούς. Μετέπειτα προέκυψαν και άλλοι στόχοι όπως οι παρακάτω:

– Ενίσχυση του brand image της Πάργας και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας αυτής.
– Αύξηση του ενδιαφέροντος για επίσκεψη στην περιοχή.
– Καλλιέργεια μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους καταναλωτές που έχουν επισκεφθεί την Πάργα, όπως και με αυτούς που επιθυμούν να την επισκεφθούν.
– Συγκέντρωση στην κοινότητα των υποστηρικτών της Πάργας (advocates),όπως και των πιστών της τουριστών.
– Ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής και προβολή των θελγήτρων
– Ενίσχυση της WOM επικοινωνίας.
– Ενίσχυση της εμπειρίας των καταναλωτών με την Πάργα.

Η εν λόγω σελίδα παρόλο που λειτουργεί με ουσιαστικά μηδενικό budget και χωρίς κάποια θεσμική υποστήριξη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα και έχει συμβάλει στην προβολή της περιοχής. Περισσότερα από 21.600 άτομα από όλον τον κόσμο έχουν κάνει like στη σελίδα μέχρι τώρα, ενώ το κάθε post συγκεντρώνει με οργανικό κυρίως τρόπο περισσότερα από 1.000 likes και μεγάλο αριθμό σχολίων και κοινοποιήσεων – στο peak της το 2015, 1.500 likes. Παράλληλα το περιεχόμενο της έχει προσεγγίσει εκατομμύρια άτομα από όλο τον κόσμο.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα την καθιστούν πρότυπο για τις άλλες σελίδες τουριστικών προορισμών, καθώς έχει καταφέρει  μεταξύ άλλων να πετύχει με στρατηγικά σχεδιασμένες κινήσεις ένα πολύ μεγάλο βαθμό engagement, που αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό της.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σελίδα έχει λάβει σημαντική αναγνώριση για τα αποτελέσματα της και μεταξύ άλλων έχει παρουσιαστεί στην έκθεση Horeca και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ο θεμελιώδης πυλώνας της σελίδας είναι το user-generated content, αλλά και το crowdsourcing. Εκτός από τις φωτογραφίες του Χρήστου Ντίτορα, έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της σελίδας και κάποιοι φωτογράφοι της περιοχής (κυρίως ερασιτέχνες) παραχωρώντας του περιεχόμενο για δημοσίευση.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι την περίοδο της έξαρσης του κορωναϊού και του lockdown, κοινοποιήθηκαν μία σειρά από φωτογραφίες με hashtag #KeepDreaming #PargaGreece που είχαν ως στόχο να παραμείνει ζωντανή η εμπειρία διακοπών στην Πάργα, διατηρώντας θερμό το ενδιαφέρον για τον προορισμό. Το περιεχόμενο εστιαζόταν κυρίως σε μηνύματα που δίνουν έμπνευση και ελπίδα και παράλληλα κρατούν ζωντανό το «όνειρο» του ταξιδιού ωθώντας τους τουρίστες να επισκεφτούν την Πάργα όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Καταληκτικά, όλα τα παραπάνω δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ένας τουριστικός προορισμός για την προβολή του μέσω των Social Media και τη δύναμη του αυθεντικού περιεχομένου από τους ίδιους τους κάτοικους μιας περιοχής.

Σημειώνεται ότι η σελίδα δεν υποστηρίζεται (ή σχετίζεται) από κάποιον δημόσιο, μη κερδοσκοπικό ή κρατικό φορέα, όπως και από κάποια ιδιωτική επιχείρηση ή οργανισμό.

* Ο Χρήστος Ντίτορας κατάγεται από την Πάργα, ένα μικρό παράδεισο στην περιοχή της Ηπείρου. Έχει φοιτήσει στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διαθέτει Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ίδιο πανεπιστήμιο. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τουρισμό και τα τελευταία 5½ χρόνια εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας στην Αθήνα.

Πηγή: news.gtp.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Καταγγέλλουμε τη τακτική της δια περιφοράς συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

Επόμενο Άρθρο

Ανάπτυξη Τώρα: Ζητάμε ψήφισμα για το ξενοδοχείο καραντίνας στην Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...