Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 21:51

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε Πλήρη Εργασιακή Ασφυξία

Η Διεθνής Ημέρα Αρχείων (9η Ιουνίου) συνιστά μία ημέρα λαμπρού εορτασμού για τους Αρχειακούς Φορείς διεθνώς. Στις 9 Ιουνίου του 1948 ιδρύεται το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων και τον Νοέμβριο του 2007 σηματοδοτείται η 9η Ιουνίου ως ημέρα εορτασμού των Αρχείων σε παγκόσμια κλίμακα. Η Διεθνής Ημέρα Αρχείων έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιεί: το κοινό για την σημαντικότητα των αρχείων, τους κυβερνώντες για την ποιοτική και διαφανή διακυβέρνηση ενός κράτους μέσω της διατήρησης των αρχείων, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αναγκαιότητα της καλής και διαχρονικής φύλαξης των αρχείων καθώς και της απρόσκοπτης πρόσβασης σε αυτά.

Τα ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ως ο Εθνικός Δημόσιος Αρχειακός Φορέας διαδραματίζει, από την ίδρυσή του (1914) μέχρι σήμερα, έναν τέτοιο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο και η συμβολή του στην έρευνα, στη γνώση, στον πολιτισμό, στη δημόσια διοίκηση είναι αδιαμφισβήτητη & αδιαπραγμάτευτη. Αλήθεια, αρκούν λίγα χρόνια για να «καταστρέψουν» 200 χρόνια μνήμης. Τα σημαντικότερα τεκμήρια της εποχής του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ένα μεγάλο πλήθος ιστορικών εγγράφων που αναφέρονται στα κοινωνικά, στρατιωτικά, πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής. Και εδώ ο ρόλος και η συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και διαπραγμάτευση.

Παρόλα αυτά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αφήνονται στην «Κακή Τύχη» τους. Δυσεπίλυτα προβλήματα μαστίζουν την υπηρεσία που αποτελεί την κύρια κιβωτό μνήμης της ελληνικής ιστορίας. Μια υπηρεσία που περιλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση στην Αθήνα και 3 διευθύνσεις, 54 τμήματα και 7 Αρχειοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα αγωνίστηκε από το 1914 με όραμα και συνέπεια για να φτάσει σήμερα να παρακαλά για τα στοιχειώδη (προσωπικό και πόρους), αφού έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα απορρόφησης των οικονομικών πόρων. Το Σωματείο Εργαζομένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Σ.Ε.Γ.Α.Κ.) ενημερώνει, για πολλοστή φορά, για την συνεχιζόμενη δεινότατη θέση, στην οποία βρίσκονται, στο σύνολό τους, οι Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.).

Η κάθε είδους αδυναμία εκτέλεσης προμηθειών από τον ετήσιο προϋπολογισμό έχει ως αποτέλεσμα οι Υπηρεσίες μας να βιώνουν μία εργασιακή ασφυξία και να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, του κοινού καθώς και η διατήρηση του πολύτιμου αρχειακού υλικού. Δεν εκτελείται καμία υπηρεσία συντήρησης κτιρίων και υποδομών. Δεν εκτελείται καμία προμήθεια αναλωσίμων υλικών και εξοπλισμού, πετρελαίου θέρμανσης, υλικών καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.

Η ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΓΑΚ από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η συνεχής κώφευση των αρμόδιων Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους και να διεκπεραιώσουν το όποιο αίτημα των ΓΑΚ για προμήθεια υλικών και κάθε παροχή Υπηρεσιών με βάση το Νόμο, καθώς και η μη ανταπόκριση της Υπουργού στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Σωματείου για συνάντηση μαζί της, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευση.

Και το ερώτημα είναι, ποια η σημασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους για την Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ; Γιατί κωφεύει και επιτέλους δεν δρα, όπως αρμόζει, για τον Εθνικό Αρχειακό Φορέα; Ποια θέλει να είναι, τελικά και ουσιαστικά, η τύχη του;

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων στα Γ.Α.Κ

Προηγούμενο Άρθρο

Ιωάννινα: Αντί να τιμήσουν τους Σουλιώτες τιμάνε τον σφαγέα τους

Επόμενο Άρθρο

H Επιτροπή Επαγγελματικού Τένις και Διαιτησίας της Tennis Europe καλωσόρισε τον Δημήτρη Παππά

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τίμησαν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Μνημείο Ηρώων στη Πρέβεζα

Στη συγκέντρωση ομιλία πραγματοποίησε ο Βενετικίδης Θεόδωρος, μέλος του Διοικητικού […]