Η φωτιά που κινητοποίησε ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις το μεσημέρι του Σαββάτου επαναφέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Βίντεο που έφτασαν στο onprevezanews.gr, τραβηγμένα μόλις πέντε ημέρες πριν από το συμβάν, αποτυπώνουν μια εικόνα που προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Μιχαλιτσίου και κινητοποίησε ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις και τα χρόνια προβλήματα που καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
Στο onprevezanews.gr έφτασαν αποκλειστικά βίντεο, τα οποία καταγράφηκαν μόλις πέντε ημέρες πριν από τη φωτιά. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν εκτεταμένα ξερά χόρτα, καλαμιές, ακαθάριστους δρόμους και μια γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης σε σημεία όπου, σύμφωνα με τους κατοίκους, θα έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες πυροπροστασίας.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μιχαλιτσίου, Φάνης Δήμου, μιλώντας στο onprevezanews.gr, περιγράφει μια κατάσταση που, όπως υποστηρίζει, παραμένει άλυτη εδώ και μήνες.
Όπως αναφέρει, εδώ και περίπου δύο μήνες υπάρχουν μηχανήματα που προορίζονται για καθαρισμούς, ενώ είχε υπάρξει προγραμματισμός οι εργασίες να ξεκινήσουν από την περιοχή της Πρέβεζας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστικός καθαρισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε στις 8 Μαΐου, αποκλειστικά λόγω εκκλησιαστικής εκδήλωσης και περιορίστηκε σε συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της βλάστησης και της επικινδυνότητας.
Παράλληλα, ο κ. Δήμου τονίζει πως έχουν προηγηθεί συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις και ενημερώσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση.
Τα προβλήματα, όπως επισημαίνει, δεν περιορίζονται μόνο στα ακαθάριστα οικόπεδα και τη βλάστηση. Στους δρόμους υπάρχουν λακκούβες που συγκρατούν νερό, καλαμιές που δεν έχουν απομακρυνθεί, σημεία με κατολισθήσεις, ενώ οι υποδομές παρουσιάζουν σημαντικές φθορές και οι ασφαλτοστρώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Η περσινή εμπειρία από πυρκαγιά στην περιοχή είχε οδηγήσει στην πραγματοποίηση περιπολιών από κατοίκους και εθελοντές, ένα ενδεχόμενο που –όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας– εξετάζεται σοβαρά και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς ο φόβος μιας νέας μεγάλης φωτιάς παραμένει έντονος.
Τα βίντεο που δημοσιεύει το onprevezanews.gr δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Αποτελούν μια καταγραφή της πραγματικής εικόνας που επικρατούσε λίγες μόλις ημέρες πριν από την πυρκαγιά και αναδεικνύουν, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι καθαρισμοί και τα έργα πρόληψης.
Η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και, όπως αποδείχθηκε και το μεσημέρι του Σαββάτου, κάθε ημέρα καθυστέρησης μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη. Οι κάτοικοι ζητούν να μην περιμένουν όλοι την επόμενη φωτιά για να γίνουν οι παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί.























