Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 21:30

Τα ακίνητα του στρατού στην Ήπειρο που βαίνουν προς αξιοποίηση..

Πλούσιο και υπολογίσιμο είναι το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων στην Ήπειρο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά από ερώτηση του Βουλευτή Άρτας Χρήστου Γκόγκα.

Τα μη επιχειρησιακά αναγκαία ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι τα ακόλουθα:

 •  Στρατόπεδο «ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ» έκτασης 9.450 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας.
 •  Στρατόπεδο «ΠΕΡΔΙΚΗ ΠΥΛΑΔΗ» έκτασης 8.877 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας.
 •  Στρατόπεδο «ΣΟΛΩΜΟΥ» έκτασης 25.484 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας.
 •  Στρατόπεδο «ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ» έκτασης 90.272 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας.
 •  Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ» έκτασης 13.695 τ.μ. στην κοινότητα Βροσίνας, του Δήμου Ζίτσας.
 •  Εθνικό Φυλάκιο «ΧΟΥΡΜΟΥΛΗ» έκτασης 2.300 τ.μ. στην κοινότητα Αγίων Πάντων, του Δήμου Φιλιατών.
 •  «Οικόπεδο ΜΕΡΤΖΙΑΝΗΣ» έκτασης 1.357 τ.μ. στην κοινότητα Μελισσόπετρας, του Δήμου Κόνιτσας.
 •  «Ναρκοπέδιο ΜΕΛΙΣΣΟΠΕΤΡΑΣ» έκτασης 3.699 τ.μ. στην κοινότητα  Μελισσόπετρας, του Δήμου Κόνιτσας.
 •  Αποθήκες Πυρομαχικών Καλπακίου (ΕΦ «ΦΑΪΤΑ») έκτασης 17.429 τ.μ. στην κοινότητα Κάτω Πεδινά Καλπακίου, του Δήμου Πωγωνίου.
 •  Αποθήκες Ναρκών Καλπακίου (ΕΦ «ΚΟΥΜΑΤΑ») έκτασης 50.000 τ.μ. στην κοινότητα Κάτω Πεδινά Καλπακίου, του Δήμου Πωγωνίου.
 • «Τέως Στρατιωτικός Αρτοκλίβανος ΦΙΛΙΑΤΩΝ» έκτασης 124 τ.μ. στην κοινότητα Φιλιατών, του Δήμου Φιλιατών.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στο Στρατόπεδο «ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ», υφίσταται εισήγηση της ΥΠΑΑΠΕΔ για την αξιοποίησή του μέσω Δημόσιου Ηλεκτρονικού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.4407/2016 (Α΄134). Η εν λόγω εισήγηση εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ) και σε εύθετο χρόνο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του.

Αναφορικά με το Στρατόπεδο «ΠΕΡΔΙΚΗ ΠΥΛΑΔΗ», η ΥΠΑΑΠΕΔ βρίσκεται σε επαφές με το Δήμο Πρέβεζας, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του.

Σχετικά με τα Στρατόπεδα «ΣΟΛΩΜΟΥ» και «ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ», το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), σε συνέργεια με την ΥΠΑΑΠΕΔ, συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή της Πρέβεζας για την ένταξη σε συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό των πρώην στρατοπέδων της πόλης, προκειμένου να λυθούν ζητήματα που μέχρι σήμερα είχαν αποτελέσει τροχοπέδη για την επωφελή εκμετάλλευσή τους.

Αναφορικά με τα ακίνητα τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ έχουν ήδη αξιοποιηθεί κατά Νομό, σε συνεργασία με τους τοπικούς ΟΤΑ, τα παρακάτω:

Στον Νομό Ιωαννίνων:

 •  Ένα ακίνητο (πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία Ιωαννίνων), το οποίο έχει εκμισθωθεί στον Δήμο Ιωαννιτών, με μακροχρόνια μίσθωση.

Στον Νομό Άρτας:

 •  Ένα  ακίνητο (τμήμα εκ του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ»), το οποίο έχει παραχωρηθεί, με τον θεσμό της «επιφάνειας», για τριανταπέντε (35) έτη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος (εδαφονομίου), στην Περιφέρεια Ηπείρου, επ’ ωφελεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας,

Στον Νομό Πρέβεζας:

 • Ένα ακίνητο, (πρώην Στρατόπεδο «ΔΟΥΚΑ), το οποίο έχει παραχωρηθεί, με το θεσμό της «επιφάνειας», για σαρανταεννέα (49) έτη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος (εδαφονομίου) στην Περιφέρεια Ηπείρου, επ’ ωφελεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΘΑ διαθέτει το σύνολο των προσόδων του, από την εκ μισθωμάτων αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, ως κοινωνικό πόρο, υπέρ του ΕΚΟΕΜΣ, ο οποίος αποτελεί Κλάδο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, με σκοπό την ενίσχυση των Μερισματούχων του.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Υπουργός, σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ακίνητα ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, αυτά είναι εκτός αστικού ιστού και έχουν προταθεί κατά περιόδους σε υποψήφιους επενδυτές που αναζήτησαν πληροφορίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, πλην όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συνέχεια στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αυτά.

Πηγή: epiruspost.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Βουλή: Τέλος η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση – Κατατέθηκε ο νέος εκλογικός νόμος

Επόμενο Άρθρο

Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών» – Επανεκκίνηση Εστίασης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...