Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024, 20:09

Τέλη κυκλοφορίας: “Κλείδωσε” η παράταση – Πως θα γίνεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έχει κλειδώσει και απομένει να δούμε πόσο τελικά θα είναι, δηλαδή ένα ή δύο μήνες.

Παράλληλα είναι πολύ πιθανό και εφέτος να έχουμε τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, όπως και πέρυσι.

Όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας είναι πάρα πολύ πιθανό. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι μέχρι το τέλος του έτους, αλλά εξαιτίας της παράτασης του lockdown και του συστήματος ηλεκτρονικής «κατάθεση» πινακίδων η παράταση φαίνεται να είναι μονόδρομος. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει την εφαρμογή του μέτρου της πληρωμής των τελών με τον μήνα, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα χωρίς πέναλτι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ο σχεδιασμός είναι να δοθεί παράταση, με το πιθανότερο σενάριο να είναι πως αυτή θα είναι για δύο μήνες και έτσι οι ιδιοκτήτες ΙΧ να καλούνται να εξοφλήσουν τα τέλη τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείεται η παράταση να είναι για έναν μήνα, δηλαδή μέχρι τέλους Ιανουαρίου, αλλά το σενάριο αυτό, τουλάχιστον αυτή την στιγμή δεν είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Με  την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ηλεκτρονικής δήλωσης ακινησίας των οχημάτων εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους οδηγούς να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των Ι.Χ. τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας για όσους μήνες επιθυμούν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους.

Στα ίδια επίπεδα τα τέλη κυκλοφορίας του 2021

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με φέτος ενώ για όσους αποκτήσουν Ι.Χ. που θα έχει ταξινομηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά εφαρμόζεται μια νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους ρύπους.

Το φετινό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.  Επίσης, οι κάτοχοι  μπορούν να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Οι κάτοχοι οχημάτων που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του Ι.Χ. τους. Η προθεσμία που θα δοθεί στους φορολογούμενους να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους θα είναι η ίδια με την προθεσμία πληρωμής των νέων τελών κυκλοφορίας που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ. θα γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone. O φορολογούμενος θα δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη) αλλά και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του τόσο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, όσο και τις πινακίδες.

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησία του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει και σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, φθάνοντας τις 30.000 ευρώ, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Επέκταση μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τον μήνα Δεκέμβριο – Κοινό Δ.Τ. των Υπ. Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Επόμενο Άρθρο

Νέος πολεοδομικός νόμος: Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...