Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:43

Σχόλιο της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» για τις εξελίξεις γύρω από το πανεπιστημιακό τμήμα της πόλης

Ως «ΑΝΥΠΟΤΑΛΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» είχαμε καταθέσει πρόταση ψηφίσματος για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως η οποία υιοθετήθηκε από τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Καταψηφίστηκε μόνο από τη παράταξη της ΝΔ (Γεωργάκου) και  οι οποίοι μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, τη περιφέρεια Ηπείρου,  το καθηγητικό κατεστημένο, τον ανύπαρκτο διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου είναι συνένοχοι και υπεύθυνοι  για την κατάσταση που δημιουργείτε με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της πόλης. Υπενθυμίζουμε ξανά την πρότασή μας η οποία είναι ΑΠΟΦΑΣΗ του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή έχει παραπεμφθεί στις καλένδες από τη παράταξη Γεωργάκου και την ένοχη σιωπή των συγκυβερνητών του….

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν δια ζώσης. Πρέπει να ανοίξουν όλα τώρα. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.  Γα να ανοίξουν τα  δημοτικά σχολεία  και τα γυμνάσια με τη μεγαλύτερη  δυνατή ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το σύνολο της κοινωνίας είναι επιβεβλημένη  η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Καταδικάζουμε τη στάση του Υπουργείου Παιδείας που επιμένει να στοιβάζει τους μαθητές ακόμη και σε 27 μελή τμήματα (πχ το συγκρότημα του 2ου και 3ου Γυμνασίου, το 1ο και 2ο Λύκειο στην Πρέβεζα)  αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό, μειώνοντας τις δυνατότητες μάθησης και στερώντας  προκλητικά  το δικαίωμα στην  εργασία χιλιάδων άνεργων εκπαιδευτικών.

Το διάστημα αυτό που τα σχολεία παραμένουν κλειστά η κυβέρνηση έχει καταδικάσει χιλιάδες φτωχούς μαθητές σε  μαθησιακό αποκλεισμό αφού αρκετοί δε διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο και πολλοί περισσότεροι δε διαθέτουν υπολογιστή υποχρεωνόμενοι να παρακολουθούν το μάθημα μέσω  κινητού (!!) τηλεφώνου.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την κατάσταση του lock-down για να πραγματοποιήσει ένα σύνολο αντιλαϊκών  μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζοντας τα προηγούμενα αντιδραστικά νομοθετήματα.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοφανή εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων  με αυτά των ΑΕΙ παρά την αντίδραση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας  και των επαγγελματικών επιμελητηρίων.

Θεσπίζει βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των εισακτέων. Το επιχείρημα πως δήθεν με αυτόν τον τρόπο θέλει να εξασφαλίσει την ποιότητα των σπουδών είναι απολύτως υποκριτικό αφού δε θεσπίζεται αντίστοιχη ελάχιστη  βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι ολοφάνερο πως ο στόχος είναι να εξασφαλίσει πελατεία στου ιδιοκτήτες των κολλεγίων σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος της νέας γενιάς και επιβαρύνοντας με τεράστιο οικονομικό κόστος τις λαϊκές οικογένειες.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα έχει τραγικές συνέπειες και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση ή και σε κλείσιμο πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια, ανάμεσα σε αυτά και το Χρηματοοικονομικό Τμήμα της Πρέβεζας με αρνητικότατες συνέπειες στην πνευματική, μορφωτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης μας.

Η «παιδεία  της αγοράς» και  οι αντιδραστικές  αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια πάνε χέρι-χέρι με τη  τρομοκράτηση της νεολαίας και για αυτόν το λόγο η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας  θέλοντας να τελειώσει με τις τελευταίες ακαδημαϊκές  ελευθερίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ζητά την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού νομοσχεδίου και διεκδικεί δωρεάν δημοκρατική δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες για όλον τον λαό».

Προηγούμενο Άρθρο

ΔΕΥΑ Πρέβεζας: Διακοπές νερού στην Πρέβεζα λόγω βλάβης

Επόμενο Άρθρο

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (27/09-03/10/2021)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...