Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, 10:49

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για την ένταξη των ελαιοπαραγωγών σε καθεστώς αποζημιώσεων, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, από τον ΕΛΓΑ

Την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν και αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς, που αφορούν σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα καύσωνες στην περίοδο της άνθησης- καρπόδεσης, που παρατηρήθηκε την τρέχουσα περίοδο, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σαράντα τρεις (43) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών από την ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες πριν το δέσιμο των καρπών, προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί παρά να οδηγεί τους ελαιοκαλλιεργητές σε απόγνωση, αφήνοντάς τους στην μοίρα τους, καθώς τυγχάνουν όχι μόνο διαφορετικής αλλά και δυσμενέστερης μεταχείρισης από τους υπόλοιπους παραγωγούς. Με άλλα λόγια, οι ελαιοκαλλιεργητές καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, εν τούτοις αδυνατούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη μιας αντίστοιχης ζημιάς. Να σημειωθεί ότι από την τωρινή διοίκηση του ΕΛΓΑ εγκαταλείφθηκε η αναλογιστική μελέτη, που είχε δρομολογηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε σε αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης, ώστε να υπάρξουν πρόνοιες για αντίστοιχα ζητήματα.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει, πρώτον, αν προτίθεται να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, μέσω του ΕΛΓΑ και δεύτερον, αν προτίθεται να δρομολογήσει την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα να καλύπτονται από αυτόν.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:                                                            

Αθήνα  21 Ιουλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Αναγκαία η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για να σταματήσει επιτέλους η ομηρία των ελαιοπαραγωγών»

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν τα τελευταία χρόνια, πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και την Κρήτη, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω, συνεπικουρούμενα από τον δάκο αλλά και τον μύκητα γλοιοσπόριο συνέβαλαν στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής.  Στην Κρήτη για παράδειγμα, τα αποτελέσματα για την σοδειά της ελιάς, αλλά και η υποβάθμιση του ελαιολάδου, ήταν καταστροφικά, καθώς είτε υπήρξε απώλεια παραγωγής,  είτε χαμηλές τιμές ελαιολάδου, είτε σημαντικά αποθέματα κατέληξαν στις αποθήκες.

Μισό χρόνο μετά και ακόμα να ληφθούν από μέρους της Κυβέρνησης, ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις συγκεκριμένες ζημιές, αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή στην χώρα μας.

Ακολούθησε η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση των παραγωγών.

Τα σοβαρά προβλήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (καύσωνες), κατά τον μήνα Μάιο, δηλαδή την περίοδο της άνθησης -καρπόδεσης, δημιούργησαν επιπλέον σημαντικές ζημιές.

Η εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών από την ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες πριν το δέσιμο των καρπών, προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί παρά να οδηγεί τους ελαιοκαλλιεργητές σε απόγνωση, αφήνοντάς τους στην μοίρα τους, καθώς τυγχάνουν όχι μόνο διαφορετικής αλλά και δυσμενέστερης  μεταχείρισης από τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Επειδή τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν ούτε να προβλεφθούν αλλά ούτε και να αποτραπούν από τους παραγωγούς.

Επειδή οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα σίγουρο και επαρκές μέτρο στήριξης των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και χρήζουν άμεσης ανάγκης αποζημίωσης λόγω των απωλειών της παραγωγής τους.

Επειδή οι ελαιοκαλλιεργητές καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, εν τούτοις αδυνατούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη μιας τέτοιας ζημιάς.

Επειδή   εγκαταλείφθηκε από τον ΕΛΓΑ η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε σε αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, μέσω του ΕΛΓΑ;

Προτίθεται να δρομολογήσει την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα να καλύπτονται από αυτόν;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ  Χουσεΐν

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κάτσης Μάριος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πολάκης Παύλος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξης

Προηγούμενο Άρθρο

H ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Επόμενο Άρθρο

Το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον αλλάζει όνομα και βγαίνει στον «αέρα» – Οι νέες εργασίες «μπόνους»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...