Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με τη συμμετοχή των 50 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση. Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το έτος 1996 με εθνικό συντονιστή τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.
Τη φετινή χρονιά οι ΕΗΠΚ πραγματοποιούνται στις 24-26 Σεπτεμβρίου με κοινή θεματολογία «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage: All Inclusive). Είναι αφιερωμένες στην προσβάσιμη σε όλους πολιτιστική κληρονομιά και απευθύνονται σε ένα ποικιλόμορφο κοινό διαφορετικής εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής τάξης, φυσικής κατάστασης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στον εορτασμό των ΕΗΠΚ 2021 με τις ακόλουθες δράσεις:
Παρασκευή, 24/09, ώρα 11.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
ΕΛΠΙΔΑ
Μέλη του Συλλόγου ΑΜΕΑ Πρέβεζας, «Ελπίδα», θα ξεναγηθούν μετά από πρόσκληση της ΕΦΑ Πρέβεζας, στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.
Ο Σύλλογος «Ελπίδα» αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1980 και αριθμεί σήμερα 500 περίπου μέλη.
Σάββατο, 25/09, ώρα 11:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
ΑΪΣΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ
Εκπαιδευτική δράση εμπνευσμένη από το εκπαιδευτικό έντυπο «Σκληρό Καρύδι», της Ελένη Σβορώνου, που εκδόθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Η ιστορία αφορά την Αϊσέ, ένα εννιάχρονο κορίτσι-πρόσφυγα από το Αφγανιστάν. Η Αϊσέ μοιράζεται τα ίδια «προβλήματα» με όλα τα παιδιά της ηλικίας της: σχέσεις με τους συμμαθητές και τον αδερφό της, φιλίες, παιχνίδι… Αλλά έχει και τις δικές της έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.
ü Η δράση, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, απευθύνεται σε μαθητές 9-12 ετών (Δ – Στ΄ τάξη Δημοτικού Σχολείου)
ü Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 15 άτομα
ü Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως, η προκράτηση θέσεων
‘ Πληροφορίες – δήλωση συμμετοχής: Δήμητρα Δρόσου – Μαρία Καραμπά, 26820 89892
Σάββατο, 25/09, ώρα 11:30, Κάστρο Πέντε Πηγαδίων
Μνήμες από το 1821
Συνδυάζοντας τον εορτασμό των ΕΗΠΚ με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση στο Κάστρο Πέντε Πηγαδίων, ένα σχετικά μικρό φρούριο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στην ΤΚ Κλεισούρας του Δήμου Ζηρού. Παρά το μικρό του μέγεθος, ήταν ίσως το πιο καλοφτιαγμένο και το πιο εντυπωσιακό από τα οχυρά που έχτισε ο Αλή πασάς.
Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, στα μέσα της διαδρομής Ιωαννίνων-Άρτας, σε θέση που ο Μακρυγιάννης την περιγράφει «δυνατή και αναγκαία». Στο σημείο έγινε τον Οκτώβριο του 1821 η νικηφόρα μάχη του Μακρυγιάννη εναντίον των δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά.
ü Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών (έως 20 άτομα). Σε περίπτωση αυξημένης συμμετοχής , θα δημιουργηθεί και δεύτερη ομάδα ξενάγησης.
ü Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως, η τηλεφωνική κράτηση θέσεων.
‘ Πληροφορίες – δήλωση συμμετοχής: Ελπίδα Σαλταγιάννη, 26820 89890
Κυριακή, 26/09, ώρα 20:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ
Στον αύλειο χώρο του Μουσείου θα προβληθεί η ταινία-animation «Τα χελιδόνια της Καμπούλ», η οποία βασίζεται στο βραβευμένο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλγερινού συγγραφέα, Yasmina Khadra.
Η ταινία, σε σκηνοθεσία Ζαμπού Μπράιτμαν, Ελέα Γκόμπε – Μέβελεκ, αποτυπώνει την ιστορία δύο ζευγαριών που προσπαθούν να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 1998 στην Καμπούλ. Οι πορείες και τα πεπρωμένα τεσσάρων ανθρώπων μπλέκονται με έναν τραγικό τρόπο κάτω από τον ουρανό μιας πόλης στην οποία μόνο τα χελιδόνια είναι ελεύθερα.
Η ταινία εξυμνεί την αγάπη και την ελευθερία και ταυτόχρονα πραγματοποιεί ένα καίριο και, δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ, πολιτικό σχόλιο για ένα καθεστώς ανελευθερίας που συνεχίζει να προσβάλει οποιαδήποτε ανθρώπινη αξία.
Είχε επίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», του Φεστιβάλ Καννών (2019) και ήταν, επίσης, υποψήφια για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2019).
Η παραχώρηση της ταινίας αποτελεί ευγενική χορηγία του Cinobo, μίας ελληνικής streaming πλατφόρμας και εταιρίας διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Το Cinobo ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το “μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες”, συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε έναν κατάλογο 1.000 σχεδόν προσεκτικά επιλεγμένων ταινιών, που εμπλουτίζεται σχεδόν καθημερινά, από 83 χώρες και 536 σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η παραχώρηση του συστήματος προβολής αποτελεί ευγενική χορηγία του Δήμου Πρέβεζας.
ü Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 60 άτομα).
‘ Πληροφορίες-κράτηση θέσεων: Αρχαιοφύλακες Μουσείου, 26820 89892
Τέλος, το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (25-26.09.2021), η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης καθώς, και στους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζα –Νικόπολη, Νεκρομαντείο, Κασσώπη, Κάστρο Πάργας- θα είναι ελεύθερη για όλους.
Σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την Covid-19
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Αρχαιολόγος
Ανθή Αγγέλη