Παρόντες στο 35ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ που διεξήχθη στην Αθήνα, κατά το διάστημα 27-28 Φεβρουαρίου 2025, δήλωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λευκάδας κ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ Ευστάθιος, ο Γεν. Γραμματέας κ ΚΑΚΙΩΝΗΣ Θωμάς και ο αντιπρόσωπος της Ένωσης κ ΚΑΡΑΜΠΑΣ Χρήστος, στο οποίο και τέθηκαν ζητήματα, προβληματισμοί και μελλοντικές διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Στα πλαίσια των εργασιών οι ανωτέρω ανέδειξαν για μία ακόμη φορά θέματα που απασχολούν τους αστυνομικούς και τις Υπηρεσίες της Λευκάδας αλλά και γενικότερα τον Έλληνα αστυνομικό με την κατοχύρωση των εργασιακών του δικαιωμάτων, στα πλαίσια και της θεματικής του συνεδρίου «Το δίκαιο και το νόμιμο στην εργασία είναι το θεμέλιο της κοινωνίας».
Οι διήμερες εργασίες ολοκληρώθηκαν στη σκιά της επετείου της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, με τους 700 και πλέον συνέδρους, να τηρούν 1’ σιγή, δυο φορές. Το συνέδριο, τίμησε τόσο τη μνήμη των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και τους Πεσόντες στο καθήκον, συναδέλφους μας, ενώ με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας εστάλησαν, πέραν των καθιερωμένων ευχών, πολλά μηνύματα για το ρόλο του λειτουργήματός μας και την αναγκαιότητα περαιτέρω θωράκισής του, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες και να εμπεδωθεί μια πολιτική ουσιαστικής μέριμνας τόσο για τον εργαζόμενο αστυνομικό όσο και για την οικογένειά του. Το 35ο Τακτικό Συνέδριο, διεξήχθη επίσης σε μια περίοδο όπου, ένα από τα κορυφαία αιτήματα μας, η αναγνώριση του επικίνδυνου της εργασίας, επιτέλους δικαιώνεται αποτελώντας μια ιστορική δικαίωση.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρέθεσε τα επόμενα μεγάλα προτάγματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, όπως διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού, αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την Ελληνική Αστυνομία, εξορθολογισμός -καταμερισμός αστυνομικού προσωπικού, απαλλαγή από πάρεργα, δια βίου εκπαίδευση και δεκάδες άλλα ζητήματα – αιτήματα που έχουν ενταχθεί στο νέο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας.
Στο εγκριθέν ψήφισμα του συνεδρίου καταγράφηκαν αναλυτικά οι θέσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Θεσμικά, οικονομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά και κοινωνικά όπως: 1). Η αξιοποίηση της Πληροφορικής και των σύγχρονων δεδομένων αστυνομικής λειτουργίας (τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συστήματα επικοινωνίας κ.λπ.) με την ψηφιοποίηση ορισμένων εσωτερικών λειτουργιών να καρκινοβατεί .2). Επιλογή Αρχηγού του Σώματος από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή. 3). Θέσπιση ενός σύγχρονου βαθμολογίου. 4). Οριοθέτηση του καθηκοντολογίου. 5). Οι έκτακτες μετακινήσεις – αποσπάσεις, να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι αδιαφανώς και μεροληπτικώς εις βάρος άλλων αστυνομικών με άμεση κοστολόγηση των μετακινήσεων 6). Την αναθεώρηση της επικίνδυνης τακτικής να απασχολούνται αστυνομικοί σκοποί εντός οχημάτων – παγίδων. 7). Την τροποποίηση του ν.3169/2003 αναφορικά με τη χρήση των όπλων και άλλων ήπιων μέσων ακινητοποίησης υπόπτων. 8). Την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να τιμωρούνται ως ιδιώνυμο αδίκημα οι βίαιες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. 9). Την ενίσχυση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας. 10). Την ενίσχυση της Δικαστικής Αστυνομίας για να εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε έτσι ώστε να αποδεσμευτούν αστυνομικές δυνάμεις. 11). Την αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενών. 12). Πρόσληψη δικηγόρου Υπηρεσίας σε κάθε γενική Περιφερειακή Αστυνομική διεύθυνση στο πλαίσιο της αναβάθμισης του θεσμού του Συνηγόρου του Αστυνομικού. 13). Τη συνεχή και δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών.14). Την επαναφορά των δώρων εορτών και διακοπών (13ος και 14ος μισθός). 15). Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000,00 € για μισθωτούς & συνταξιούχους. 16). Κατάργηση της εναπομείνασας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα πολλά θέματα που καταγράφονται αναλυτικά και τεκμηριωμένα.
Στο κοινωνικό φάσμα του ψηφίσματος αναφέρεται ότι η Ομοσπονδία από γενέσεώς της πορεύεται με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Είναι καταστατική της υποχρέωση η ενδυνάμωση των καλών σχέσεων αστυνομίας και κοινωνίας. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν λειτουργεί έξω και πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις. Συντάσσεται με τις αγωνίες και τις προσδοκίες του λαού για ένα καλύτερο αύριο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του σε κάθε κοινωνική τάξη που διεκδικεί δίκαια αιτήματα επίλυσης προβλημάτων και βελτίωσης του βιοτικού της επιπέδου. Δεν λησμονούμε ότι προερχόμαστε από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, είμαστε βιοπαλαιστές της ζωής και αγωνιζόμαστε για να απαλύνουμε τα βάρη της οικονομικής ανέχειας, της ακρίβειας και των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο