Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 15:16

Στροφή στο Μέλλον: Συνάντηση με τον Κώστα Μπάρκα για τα κάστρα

Η Δημοτική Παράταξη «Στροφή στο Μέλλον» συναντήθηκε με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, ώστε να τον ενημερώσει για την σχεδιαζόμενη παραχώρηση, για εμπορική/επαγγελματική χρήση για 30 χρόνια, του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων).

Η Δημοτική Παράταξη ενημέρωσε αναλυτικά τον Βουλευτή αναφορικά με τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια έγινε αναλυτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, όπου και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με κυρίαρχη την πεποίθηση πως τα Κάστρα και τα Στρατόπεδα πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Κοινωνία και στον Λαό της Πρέβεζας.

Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε πως θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διερεύνησης λύσεων μέσα από τις Κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει τις συναντήσεις εργασίας με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας με στόχο την δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου ενάντια στην παραχώρηση της Πολιτιστικής περιουσίας του Πρεβεζάνικου Λαού.

Στην κατεύθυνση αυτή και σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21-4-2021 καταθέσαμε προς όλες τις παρατάξεις πρόταση ψηφίσματος για το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου το οποίο και παραθέτουμε.

Πρόταση ψηφίσματος για το Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την δημοπράτηση προς ενοικίαση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, πρώην στρατόπεδο Αθανασιάδη, από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων) για 30 χρόνια για εμπορική/επαγγελματική χρήση.

Το Κάστρο αυτό χτισμένο από τον Αλή Πασά το 1807 μέσα στον ιστό της πόλης, σε σημείο ιδιαίτερου αισθητικού κάλους, είναι σημείο αναφοράς και συνδεδεμένο με συναισθηματικούς δεσμούς με τους δημότες της πόλης. Είναι δε χαρακτηρισμένο ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με τη Β1/Φ.33/61766/1665/25 Οκτ 80 Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών (ΦΕΚ Β’ 1195 /25 Νοε 80).

Η διαχρονική θέση της τοπικής κοινωνίας είναι ότι το κάστρο πρέπει να αποδοθεί σε αυτή για τους παρακάτω λόγους:

  • Να διατηρηθεί αναλλοίωτη η μορφή του ιστορικού μνημείου, που μόνο η τοπική κοινωνία μέσω του δήμου και των αρμοδίων υπηρεσιών και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μπορεί να καταστήσει αυτό δυνατό.
  • Να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους αναψυχής που σπανίζουν στην πόλη μας.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρους πολιτισμού, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, και εξυπηρέτησης πολιτιστικών συλλόγων.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά και εκφράζοντας την επιθυμία σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας ότι θα πράξουμε, μαζί με την κοινωνία,  κάθε τι δυνατόν για την αποτροπή της εμπορικής εκμετάλλευσης του εμβληματικού αυτού μνημείου.

Θα διεκδικήσουμε  με κάθε τρόπο νομικό και κινηματικό, την ακύρωση της δημοπρασίας και την εγκατάσταση οποιουδήποτε επενδυτή στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Ζητάμε σήμερα από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. την ακύρωση της προκήρυξης για την ενοικίαση του κάστρου του Αγίου Γεωργίου με άμεσο κατέβασμα του διαγωνισμού από τη Διαύγεια.

Τα κάστρα ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες και στην ιστορία τους.

Πρέβεζα 27/4/2021

Προηγούμενο Άρθρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο – 16 στην Π.Ε Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Εξήντα λαμπάδες στα παιδιά του ορφανοτροφείου της Ι.Μ. Ντουραχάνης από τους Ορίζοντες Ηπείρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...