Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 6:30

Στροφή στο Μέλλον – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Υγεία για Όλους»

Στις 7 Απριλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η ημέρα ίδρυσης του ΠΟΥ ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Για το 2023 το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Υγεία για Όλους» το οποίο μόνο τυχαίοδεν είναι.

Σε όλο τον πλανήτηοι ανισότητες στην υγεία είναι τεράστιες και αφορούν όλο το φάσμα του όρου «υγεία», από την πρόληψη και τη διάγνωση μέχρι τις θεραπευτικές επιλογές.

Ακόμη και στη χώρα μας χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η τεράστια ανισότητα στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας μεταξύ καρκινοπαθών ασθενών που ζουν σε αστικά κέντρα και σε νησιωτικές ή και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό οι ανισότητες στην υγεία είναι αποτέλεσμα τωνδιευρυμένων οικονομικών ανισοτήτων. Λέγεται χαρακτηριστικά πως:«ο ταχυδρομικός κώδικας αποδεικνύεται αποκαλυπτικός των πιθανοτήτων που έχει κάποιος να νοσήσει ή/και να χάσει κανείς τη ζωή του από μια σειρά ασθενειών».

Η πανδημία του COVIDκατέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών και αποτελεσματικών Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλες Υγειονομικές κρίσεις.

Ο ΠΟΥ φέτος καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, για να προστατεύσουν τους πολίτες τους επενδύοντας στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, λαμβάνοντας μέριμνα για την προστασία, την υποστήριξη και την επέκταση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ως στρατηγική προτεραιότητα.

Ειδικά για την περιοχή μας το Νοσοκομείο μας, σε αντίθεση με τις κοινωνικές ανάγκες, σήμερα βρίσκεται σε δεινή θέση, πληγωμένο από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του, με βαριά σκιά τις ανεπαρκείς υποδομές του.

Μια ακόμη υστέρηση για την περιοχή μας λοιπόν που επιτείνει την ενδοπεριφεριακήανισότητα που είναι τόσο εμφανής σε όλους μας.

Είναι λοιπόν πιο επίκαιρη από ποτέ η ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή μας, μιας και αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα επιβίωσής της.

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συ στράτευση των φορέων της περιοχής στην κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων με σύμπνοια και σχέδιο.

Δημόσια Υγεία για όλους λοιπόν και όχι ιδιωτικοποιήσεις και ανισότητες στη φροντίδα Υγείας

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Στροφής στο Μέλλον»

Ευκλείδης Φονταράς

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Βασίλης Κωστούλας

Παναγιώτης Λελοβίτης

Προηγούμενο Άρθρο

Εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Στις 14 Απριλίου το ετήσιο μνημόσυνο στην Κρυοπηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...