Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 21:38

Στιγμές μνήμης και συγκίνησης στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου

Σούλι και Ζάλογγο δυο τόποι που συνδέθηκαν για πάντα με τη θυσία των γυναικών τον Δεκέμβριο του 1803 συναντήθηκαν το πρωί της Κυριακής, στον ηρωϊκό βράχο του Ζαλόγγου, υψώνοντας για πρώτη φορά -πλάι στην Ελληνική- τη σημαία του Μάρκου Μπότσαρη σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τοπικές κοινότητες Καμαρίνας, Κρυοπηγής και Ωρωπού.
Αρκετός ο κόσμος που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση στην οποία έδωσαν το παρόν οι απόγονοι των ηρώων του Σουλίου Κωσταντίνος Τζαβέλας και Νικόλαος Κουτσονίκας, καθώς και το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου με παραδοσιακές ενδυμασίες της ηρωϊκής περιοχής.
Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Σταυρούλα Μπραΐμη και Χρήστος Γούσης, οι Δήμαρχοι Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και Γ.Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δαρδαμάνης , Γιώργος Σαριάνογλου και Αθηνά Κωνσταντάκη, η Λιμενάρχης Σταματίνα Μαργέλη, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Kαμαρίνας, Κρυοπηγής, Ωρωπού, Βρυσούλας, Ν.Σαμψούντας και Χειμαδιού κύριοι Θ.Δράκος, Ι.Τσούτσης,
Η.Σίσκας, Χ.Κολιοφώτης, Β.Φουντούκλογλου και Κ.Παππάς αντίστοιχα, εκπρόσωποι συλλόγων , φορέων και αρκετός κόσμος που θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των γυναικών του Σουλίου, ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Μετά το προσκύνημα στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη και την επιμνημόσυνη δέηση τους παρευρισκόμενους στον Ιερό Βράχο καλωσόρισε ο πρόεδρος της Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της θυσίας των γυναικών, ενώ διάβασε και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσοστόμου.
Χαιρετισμό απεύθυναν οι απόγονοι των Σουλιωτών κύριοι Κ.Τζαβέλας και Ν.Κουτσονίκας, ενώ η κ.Μπραΐμη μέσα από την αναφορά της στις Σουλιώτισες αποτύπωσε το μεγαλείο των γυναικών της Ηπείρου στο δύσκολο ταξίδι τους στο χρόνο.Την συγκίνησή του για το μεγαλείο της θυσίας των γυναικών του Ζαλόγγου κατέθεσε και ο κ. Γούσης, ενώ οι δήμαρχοι Σουλίου και Γ.Καραϊσκάκη ανέδειξαν τον ιστορικό δεσμό που ενώνει Σούλι, Ζάλογγο και Σέλτσο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης ανέφερε ότι η θυσία των Σουλιωτισσών πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους εμάς, ενώ ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου χαρακτήρισε τον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου ως σημείο αναφοράς, ηρωϊσμού και αυταπάρνησης για όλη την υφήλιο.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη επεσήμανε ότι το Ζάλογγο θα αποτελέσει τον «πυρήνα» των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάπτυξη Τώρα» Γιώργος Νίτσας επεσήμανε ότι η ανάδειξη του Ιερού Βράχου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Την συγκίνησή του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Σώματος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου εκφράζοντας την ευχή αυτή η εκδήλωση να γίνει θεσμός, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την αναβίωση του χορού του Ζαλόγγου.
Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Προηγούμενο Άρθρο

Ξυλόφουρνος Caterina’s: Δίπλα σας και στις κοινωνικές σας εκδηλώσεις

Επόμενο Άρθρο

Στο ΚΑΣ θα συζητηθεί την Τρίτη το έργο αναβάθμισης των ιαματικών πηγών Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...