Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 21:02

Στα 50 κορυφαία ελαιόλαδα της χώρας λάδι από την Πρέβεζα – Δείτε ποια είναι

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων κάποιου παράξενου γευσιγνώστη, η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με το προϊόν στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη.

Μ’ αυτή την έννοια, η φετινή 5η κατά σειρά έκδοση του The Top 50 by Ελαίας Καρπός, έρχεται να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια και να τις αναδείξει ως τροχιοδείκτες των εξελίξεων στον κλάδο.

Όσο κι αν το αντικείμενο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα «μικρά σπίτια», ως ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου στη χώρα μας, παραμένει σε μονοψήφιο αριθμό, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των προσπαθειών είναι δυσθεώρητα και, φυσικά, ο χρόνος είναι με το μέρος τους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, έστω και με διαφορά φάσης, ακολουθεί πιστά το καλό παράδειγμα που έχει να δώσει τα τελευταία στη χώρα μας το κρασί και ο αμπελοoινικός τομέας.

Μεγάλο βάρος στις ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες, συνεπής τήρηση των τεχνικών αειφορίας στον ελαιώνα, σταθερή βελτίωση των όρων διαχείρισης του προϊόντος μέχρι την έκθλιψη, μεγάλη σημασία στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, υψηλά στάνταρ στη συσκευασία και το branding, επισκέψιμοι ελαιώνες που θα τους ζήλευαν και οι πρωτοπόροι εμπνευστές αυτής της ιδέας στους λόφους της Τοσκάνης.

Ένα πάντρεμα, τόπου, ποικιλιών, παράδοσης, επιστήμης και τεχνολογίας, αρχίζει να φιλοτεχνεί μια νέα ταυτότητα για το ελληνικό ελαιόλαδο, που όχι μόνο αφήνει πίσω τον τενεκέ και το χύμα λάδι αλλά θεμελιώνει μια νέα εποχή ευημερίας για τους συνειδητοποιημένους καλλιεργητές – παραγωγούς και τους κρίσιμους συντελεστές του κλάδου.

Poiema Organic- Από την εύφορη γη του Αµβρακικού Κόλπου

(Κορωνέικη-Πρέβεζα)

Ένα υψηλής διατροφικής αξίας και χαµηλής οξύτητας βιολογικό ελαιόλαδο που γεννήθηκε σε έναν ελαιώνα της γης του Αµβρακικού Κόλπου είναι το Ποίηµα, το οποίο διατίθεται σε αριθµηµένες συσκευασίες. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 2004 όταν ο Βασίλης Ρούσσας κληρονόµησε τη γη από τους γονείς του. Σηµερα το «Κτήµα Μοσχόπουλου» µε τον ελαιώνα Κορωνέικης ακολουθεί τα αυστηρά πλαίσια της βιοκαλλιέργειας µε απόλυτο σεβασµό στο οικοσύστηµα. Σηµειώνεται ότι µέσα από τους έξι στίχους που κοσµούν την ετικέτα του ελαιολάδου, οι δηµιουργοί του θέλουν να εκφράσουν την οµορφιά του τοπίου που τους εµπνέει να καλλιεργούν, δηλαδή, όπως αναφέρουν, να «ποιούν» καλό έργο στον ελαιώνα τους. Το αποτέλεσµα πιστοποιούν και οι πολλαπλές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς.

Prevezana Monovarietal -Υψηλά φαινολικό βιολογικό Αγουρέλαιο

(Λιανολιά -πρεβεζα)

∆υνατή, πικρή και πικάντικη γεύση χαρακτηρίζει τη µονοποικιλιακή ετικέτα ελαιολάδου Prevezana από 100% Λιανολιά. ‘Ενα υψηλά φαινολικό βιολογικό Αγουρέλαιο που παράγεται µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και εµφιαλώνεται αφιλτράριστο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Prevezana είναι το πρώτο πιστοποιηµένο ελαιόλαδο µε το πρωτόκολλο Aristoleo Data-Locked Protocol. Αυτό σηµαίνει ότι σκανάροντας τον QR κωδικό στη φιάλη πραγµατοποιείται µετάβαση σε τρεις ξεχωριστές βάσεις δεδοµένων όπου υπάρχουν πληροφορίες για το προϊόν. ∆ηµιουργός, όπως προαναφέρθηκε, είναι η εταιρεία Bio Green Olive Οil των Ελένη Ανδρονικίδου και Παναγιώτη Παπανίκου, στους οποίους οφείλεται η διάσωση ενός τµήµατος του αναγεννησιακού ελαιώνα της Πρέβεζας µε Λιανολιά, που έφεραν στην περιοχή οι Ενετοί. «Βαριά να γλίτωσαν το µπόλιασµα µε Κορωνέικη ή το πριόνι καµιά 200αριά στρέµµατα από αυτό τον παλιό ενετικό ελαιώνα» θα πει ο ίδιος, που ξεκίνησε έχοντας στη διάθεσή του µόλις 15 στρέµµατα και τώρα διαχειρίζεται περίπου 100. Όλο το ελαιόλαδο που παράγεται πηγαίνει για εµφιάλωση στις τρεις ετικέτες που έχει αναπτύξει η επιχείρηση και συγκεκριµένα την Prevezana Mononarietal και Blend 50-50% µε Κορωνέικη, την Έλαιον 100% Λιανολιά και τη ναυαρχίδα της εταιρείας Ενετικόν, αποκλειστικά από ελιές του αρχαίου ελαιώνα.

Πηγή: elaiaskarpos.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου “Κομιτάτο Πρέβεζας”

Επόμενο Άρθρο

Παπαδάτες: Ηλικιωμένος κλείνει τα φώτα της παιδικής χαράς και διώχνει τα παιδιά (video)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...