Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 6:16

Σπύρος Μπρίκος: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λαϊκή Συσπείρωση

Πάντοτε υπήρχε ένας σοβαρός λόγος που με ωθούσε να σηκώνω αυτό το αιχμηρό αντικείμενο που ονομάζεται γραφίδα και να το αφήνω να ξεσπά πάνω στο χαρτί, μιας και το γράψιμο είναι άσκηση πολεμικής τέχνης ενάντια στα κακώς κείμενα, άμυνα και επίθεση μαζί απέναντι στα θέλω της εξουσίας, φωνή από τα έγκατα της ψυχής του αδικημένου, να πνίξει τον δυνάστη του. Ένας λόγος ταξικός και ελευθεριακός μαζί, μία άρθρωση σαδιστική ενάντια στην τρέχουσα κάλπικη ηθική.

Μα όταν πρόκειται για το μέλλον αυτής της έρμης πόλης, της Πρέβεζας, ο λόγος γίνεται σφαίρα οπλοπολυβόλου. Ο τίτλος του παρόντος κειμένου που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες –γραμμένο από έναν ενεργό πολίτη- εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εκκινεί από το δημοσιευμένο άρθρο «Οι δύο δρόμοι στην Τοπική Διοίκηση» του καρδιολόγου Κώστα Κύρλα, του υποψήφιου δήμαρχου Πρέβεζας με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις επερχόμενες εκλογές, ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2022, και που αναφέρει με αναλυτικό τρόπο τα τεκταινόμενα μέσα στα δημοτικά συμβούλια και που προειδοποιεί με έναν σοβαρό τρόπο τους συμπολίτες για όλη τη συμπαιγνία μέσα στον χώρο λήψης των αποφάσεων, τη σπέκουλα με τους εργολάβους, την υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής του κράτους διαμέσου συγκεκριμένων φιλοκυβερνητικών παρατάξεων, την μετατροπή του Δήμου σε εργαλείο εξυπηρέτησης συμφερόντων μεγάλων και μεσαίων επιχειρηματιών, χωρίς όρους και όρια, με ένα δυσβάσταχτο κόστος για τους πολίτες της Πρέβεζας.

Καταδεικνύει το κείμενο αυτό, που γράφτηκε πολύ καιρό πριν την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ώστε να λάβει γνώση ο πολίτης της Πρέβεζας για το μέγεθος αυτής της σπέκουλας των παρατάξεων που νοιάζονται τάχαμου για το καλό του, την πολιτική των εργολαβικών υπηρεσιών που έγινε απαράβατος κανόνας σε έναν σωρό υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΠ, ο βιολογικός καθαρισμός, η διαχείριση πρασίνου, ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων, η ναυαγοσωστική κάλυψη, και που εκτίναξε το κόστος λειτουργίας του Δήμου στέλνοντας τον λογαριασμό στους δημότες. Είναι ορατή η αδιαφορία της δημοτικής αρχής, συνεχίζει το κείμενο, στα σχολεία που τα παιδιά στεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, στις παιδικές χαρές που είναι ελάχιστες και σχεδόν καμία πιστοποιημένη, στο άθλιο οδικό δίκτυο εντός του αστικού ιστού, στο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη και τα χωριά -που εκτός από απαρχαιωμένο είναι και στο μεγάλο μέρος του αχαρτογράφητο- στους κατεστραμμένους και απροσπέλαστους αγροτικούς δρόμους, στην παντελή έλλειψη υποδομών για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, στην εγκατάλειψη των κατοίκων στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου.

Ο Κώστας Κύρλας συνεχίζει με τη συγγραφή ενός δεύτερου «υπομνήματος» μέσα από άρθρο του δημοσιευμένο στις 24 Νοεμβρίου 2022 «Συμπορευτείτε με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον δρόμο και την κάλπη», όπου διαβάζουμε πάλι τεκμηριωμένες αναφορές του που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να προειδοποιήσουν τον πολίτη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις δημοτικές παρατάξεις που εφαρμόζουν -και δεν είναι μόνο η φιλοκυβερνητική- πιστά την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική του αστικού κράτους, χωρίς επί της ουσίας να ακολουθούν ένα δικό τους εξειδικευμένο πρόγραμμα, τουναντίον εφαρμόζοντας, αντιγράφοντας το γενικό κεντρικό αντιλαϊκό σχέδιο υψηλού κόστους, με κατασπατάληση χρημάτων του Δήμου διαμέσου των εργολαβικών αναθέσεων, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Δήμου σε επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, χωρίς μέριμνα για την ανανέωση του εξοπλισμού.

Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου είναι όντως μία πολιτική επιλογή της παρούσας δημοτικής αρχής -και όχι μόνο- που ισχυρίζεται πως δε διαθέτει χρήματα για προσλήψεις ενώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη σπαταλάει το υπέρογκο ποσό των 420.000 ευρώ το έτος απευθείας στον εργολάβο, όπως διαβάζουμε στο συγκεκριμένο πλήρες και αναλυτικό κείμενο του Κ. Κύρλα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτηρίζεται από μεγάλη σοβαρότητα, ειλικρίνεια, και ακρίβεια στις διατυπώσεις του, καθώς και στην παράθεση των στοιχείων που καταθέτει, το γνωρίζω καλά από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας όπου συμμετείχαμε και οι δύο ως εκλεγμένα μέλη της ίδιας αγωνιστικής δύναμης στους ιατρούς.

Οι πολίτες της Πρέβεζας είναι τουλάχιστον ενήμεροι πως η παράταξη που σαν δύναμη κρούσης αντιτάχθηκε οργανωμένα τόσο εντός, όσο και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, και με επιστημονικό τρόπο ως προς την ανάλυσή της, με θεματικές εκδηλώσεις, ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση. Πραγματοποιήθηκε μέσω ειδικών συνεδριάσεων με επιστημονικές θεματικές ενότητες, που είχαν δομή ημερίδας, όπως η  διαχείριση των απορριμμάτων,  η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, το παραλιακό μέτωπο που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου που είναι η ίδια η αξιοπρέπεια και η ζωή του πολίτη,  το νοσοκομείο της πόλης και η δημόσια Υγεία.

Η διακήρυξη άλλωστε της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εκλογές είναι ένα τετρασέλιδο έντυπο με ακριβείς διατυπώσεις, που ακολουθεί μεθοδολογία επιστημονικής κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης. Είναι ένα  εμπεριστατωμένο κείμενο που αξίζει να διαβαστεί από όλους τους συμπολίτες μας ώστε να λάβουν γνώση πριν βρεθούν στην κάλπη. Η εσκεμμένη λογική της παραπλάνησης, της έλλειψης εξειδικευμένου προγράμματος και με πολλές γενικότητες από άλλες παρατάξεις, αλλά και ο συμφυρμός προσώπων, ετερόκλητων πολιτικών, νόθευσης θέσεων και ιδεώνμε αποτέλεσμα έναν προεκλογικό χυλό που διαμέσου του χαμαιλεοντισμού του και μόνο θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία, είναι πέρα ως πέρα ύπουλη, καιροσκοπική, και εμπίπτει εννοιολογικά σε εκείνο που ο Πορτογάλος κομμουνιστής νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου ονομάζει και περιγράφει έξοχα και με γλαφυρό τρόπο στο μυθιστόρημά του Περί τυφλότητας.

Οι συνένοχοι και ταυτόχρονα λειψοίσε σημαντικό βαθμό -μπροστά στο καθαρό βλέμμα του πολίτη- υποψήφιοι δήμαρχοι, και οι διάφοροι μαϊντανοί και πόες που συμφύονται στις ρίζες των προκειμένου να μεγαλώσουν, που με πάθος εξουσίας κατέρχονται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές συγκροτώντας ψηφοδέλτια, παγιδεύοντας με διάφορες προφάσεις και για διάφορους  λόγους τις συνειδήσεις του κόσμου, είναι οι ίδιοι μέρος του προβλήματος που ευαγγελίζονται ότι θα λύσουν. Είναι οι ίδιοι δημιουργοί του, μέσω πολιτικών μεθοδεύσεων, που οδήγησαν την πόλη μας την Πρέβεζα σε έναν παρατεταμένο πρωτόφαντο εκφυλισμό.

Θα μπορούσε να ονομάζεται η πολιτική των πλέον διαθέσιμων, όχι των ικανών και των ενάρετων (που ήταν άλλωστε υπόλογοι κατά την αρχαιότητα απέναντι στον πολίτη και στο δημόσιο συμφέρον ακόμα και στις τυρρανίδες), δηλαδή μία λούμπεν πολιτική, εξαθλιωμένη, χωρίς συνείδηση, ασύνδετη και περιθωριοποιημένη, σε κάθε περίπτωση μακριά από τις ανάγκες των πολιτών. Η ιστορία καταγράφει πως όποιος στο παρελθόν έκανε άμεση ή έμμεση αναφορά στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, το πραγματοποίησε με καθαρά μικροπολιτικά συμφεροντολογικά κριτήρια. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας πως το Νοσοκομείο στέκεται ακόμα όρθιο και λειτουργεί εξαιτίας των ηρωικών προσπαθειών του προσωπικού του, νοσηλευτικού και ιατρικού, κόντρα στη βούληση της κεντρικής διοίκησης να το κλείσει, που είναι εναρμονισμένη με την κεντρική πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας.

Να γιατί οι Δήμοι έγιναν το μακρύ χέρι του κράτους. Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να εννοηθεί ούτε ως επιχείρηση, ούτε ως το σκέλος μιας τουριστικής ανάπτυξης. Μονάχα μία εκφυλισμένη πολιτική θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιες μεθοδεύσεις. Αν ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Κύρλας, έχει όλο το δίκαιο με το μέρος του, είναι γιατί εκκινεί σε επίπεδο θέσεων και ιδεών από μία συλλογικότητα την οποία εκφράζει και υπερασπίζεται στον υπερθετικό βαθμό, ενάντια στη σωτηρολογία και τον κομπασμό των σπεκουλαδόρων και υποκριτών -γνωστών και μη εξαιρετέων- υποψηφίων που ο κόσμος γνωρίζει πλέον καλά.

Ο Κ. Κύρλας εκκινεί ακριβώς από το σημείο εκείνο της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας των ιατρών που κάνουν δεκατέσσερις εφημερίες τον μήνα και που υπερασπίζονται τη Δημόσια Υγεία με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή τους, έχοντας αντιμέτωπο ένα κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου, και τούς έχει στοχοποιήσει προσπαθώντας να τους αποδυναμώσει. Ο κομμουνιστής υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση -και χαίρομαι αφάνταστα για το πόσο όμορφα ηχεί η λέξη κομμουνιστής, που ομοιάζει να είναι φάρμακο για τη σαπίλα του συστήματος και των ντόπιων κολαούζων του- είναι πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του προσωπικού και υπερασπίζεται σθεναρά αυτή τη συλλογικότητα.

Ό,τι με λίγα λόγια γίνεται η δύναμη κρούσης για την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο επικεφαλής της δηλαδή, προέρχεται από τα σπλάχνα των εργαζομένων, του κινήματος, των συλλογικοτήτων που καθορίζουν τούφος και τις αρχές του προσώπου, ενός προσώπου που αγωνίζεται στο πλευρό της εργατικής τάξης έχοντας απεμπολήσει κάθε αστική προκατάληψη.  Ας το λάβουνε καλά υπόψιν τους οι συμπολίτες μας πριν την κάλπη, ότι η ουσία βρίσκεται στα πρόσωπα που γίνονται εκφραστές  του συνόλου και όχι στα άτομα που ασκούν ιδιωτεία. Στα πρόσωπα που η ηθική και πολιτική τους υπόσταση είναι ταυτόσημη με τη ρήξη με τις αντιλαϊκές πολιτικές, αφού ο ίδιοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο και τη θέση τους μόνο από την πλευρά της υπηρέτησης του λαού και της εργατικής τάξης.

Βέβαια ολόκληρο το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκεται στη λογική του να υπερασπιστεί ακριβώς τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στις ατομικές βλέψεις της ψευτοηθικής των αλλοτριωμένων υποψηφίων που έχουν αλώσει τα πάντα και κυρίαρχα τις συνειδήσεις των πολιτών. Γι’ αυτό και η Λαϊκή Συσπείρωση είναι επί της ουσίας η μόνη ανοιχτή, ελεύθερη, και αγωνιστική παράταξη προς τους πολίτες και τον κόσμο.

Αν τα σοβαρά πράγματα που αξίζει να γίνουν στην πόλη μας, αν η άλλη Πρέβεζα των πολιτών της τιμής και του αγώνα, και όχι της διαπλοκής,είναι εκείνη που οφείλει να βγει στο προσκήνιο και να πρωταγωνιστήσει, αν τα σημαντικά σε αυτή την πόλη όπως και στη ζωή είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, ήθους και καθαρότητας ιδεών και του οράματος για μία καλύτερη πόλη και έναν δικαιότερο κόσμο, τότε όλοι οι δρόμοι που ακολούθησε και που ακολουθεί ο ενσυνείδητος πολίτης θα τον οδηγήσουν με βεβαιότητα και χωρίς αυταπάτες στη λεωφόρο της συμπόρευσης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Τόσο στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια.

Προηγούμενο Άρθρο

Ξεκίνησε η πραγματοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Πάργας

Επόμενο Άρθρο

Θανάσης Ηλιόπουλος (Ήπειρος Όλον): ”Καλούμε κάθε Ηπειρώτισσα και Ηπειρώτη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...