Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 12:45

Σεισμός στο Καναλάκι: Συνεχίζονται οι μετασεισμικές ακολουθίες

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι «η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη»

Περισσότερες από 200 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί ένα μήνα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή της Πάργας και συγκεκριμένα το Καναλλάκι, το πρωί της 21ης Μαρτίου. Από τον ισχυρό σεισμό υπήρξαν ζημιές σε παλιά κτίρια ενώ και δυο μικροτραυματισμοί.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα η μετασεισμική ακολουθία είναι ομαλή ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται.

Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι: «Ένας μήνας πέρασε από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,6 Ριχτερ που έπληξε την περιοχή της Πάργας-Καναλλάκι στις 2:49 το πρωί στις 21 Μαρτίου. Ο σεισμός δεν δημιούργησε κανένα σημαντικό πρόβλημα στις υποδομές αλλά μόνο σε μερικές δεκάδες παλιά κτήρια. Εν μέσω των εκτάκτων μέτρων κορωνοϊού η ψυχραιμία επικράτησε στους κατοίκους και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και της πολιτικής προστασίας υπήρχε αμέσως έλεγχος στα κτίρια και τις υποδομές και στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων. Η μετασεισμική ακολουθία που φαίνεται στον χάρτη βαίνει ομαλά και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 206 μετασεισμικες δονήσεις μικρών κυρίως μεγεθών όπως δείχνει το ιστόγραμμα και η φθίνουσα πορεία στην παραγωγή των μετασεισμών με την πάροδο των ημερών. Η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν το νου τους γιατί το στατιστικό ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού συνεχίζει να υπάρχει αλλά αυτή η μικρή πιθανότητα μειώνεται καθημερινά με την πάροδο του χρόνου».

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Επόμενο Άρθρο

Με έναν καβαλάρη τηρήθηκε το έθιμο μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από το Σκαφιδάκι στον Άγιο Θωμά

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...