Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 0:22

Σαν σήμερα 16 Μαΐου

136η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:12

Δύση Ήλιου: 20:30

Γιορτάζουν

Μυροφόρος, Μυροφόρα, Σαλώμη.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

 • Διεθνής Ημέρα Ειρηνικής Συμβίωσης
 • Διεθνής Ημέρα Φωτός

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

 • Των Μυροφόρων.
 • Σύναξη Μεσσηνίων Αγίων.
 • Οσίων Θεοδώρου του ηγιασμένου, Νικολάου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Γεωργίου αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης του ομολογητού και Νεαδίου επισκόπου.
 • Ιερομάρτυρος Θεοδώρου.
 • Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού των επισκόπων και των συν αυτοίς 38 μαρτύρων (16 Πρεσβυτέρων, 9 Διακόνων, 6 Μοναχών και 7 Παρθένων).
 • Αλεξάνδρου πατριάρχου Ιεροσολύμων και μάρτυρος.
 • Μαρτύρων Παπυλίνου, Βαχθσιόου ή Βαχθισόη, Ισαακίου, Συμεώνος, Φήλικος και Γενναδίου.
 • Οσιομαρτύρων Βουκασίνου και Πέτρου του εν Βλαχερναίς.
 • Περεγρίνου Επισκόπου και Περαγρίνου της Ωξέρρης.
 • Ονωράτου Επισκόπου.
 • Των Αγίων Αββάδων Μαρτύρων, μοναχών της Μονής Αγίου Σάββα.
 • Νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου.
 • Ευφημίας εκ Νεωρίου.
 • Οσίου Εφραίμ εκ Περεκόμης Νοβογοροδίας, του Ρώσου.
 • Καραντοκίου πρίγκιπα.
 • Οσίων Δομνόλου, Φιδωλού, Βρενδανού, Καραντοκίου, Κασσιανού και Λαυρεντίου.
 • Μακαρίου του Νοταρά.

Καθολική Εκκλησία

 • Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού των επισκόπων και των συν αυτοίς.
 • Αγίου Μπρένταν, ενός εκ των 12 Αποστόλων της Ιρλανδίας, προστάτη των θαλασσινών.
 • Αγίου Γερμερίου.
 • Αγίου Ονωρίου της Αμιένης, προστάτη των ζαχαροπλαστών και των αρτοποιών.
 • Αγίου Ανδρέα Μπόμπολα, προστάτη των χριστιανών της Βαρσοβίας.
 • Αγίου Ουβάλδου, προστάτη των δαιμονισμένων και των πασχόντων από ψυχολογικές διαταραχές.
 • Αγίου Περεγρίνου της Οξέρρης, προστάτη των πασχόντων από δήγματα όφεων.
 • Αγίου Σίμωνα Στοκ, προστάτη της πόλεως του Μπορντό.
 • Αγίας Μαργαρίτας, προστάτιδας των ανθρώπων από τους σεξουαλικούς πειρασμούς και των μετανοημένων πορνών.

 

Σαν σήμερα…

218: Ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος ο Ηλιογάβαλος (Marcus Aurelius Antoninus Heliogabalus ή Elagabalus), ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1204: Ο Βαλδουίνος Θ’, κόμης της Φλάνδρας, στέφεται αυτοκράτορας της καταληφθείσας από τους Σταυροφόρους Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά τους Μεδίκους και αποκαθιστούν τη δημοκρατία στη Φλωρεντία.

1568: Η Μαρία Α’ της Σκωτίας διαφεύγει στην Αγγλία.

1651: Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Παρθένιο Β’, και πετούν τη σορό του στη θάλασσα. Ο σουλτάνος τον υποψιαζόταν ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.

1770: Η 15χρονη Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται τον 16χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο που αργότερα θα γίνει βασιλιάς της Γαλλίας.

1811: Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: Οι σύμμαχοι Ισπανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν τους Γάλλους στην Αλμπουέρα.

1868: Ο Αμερικανός πρόεδρος Άντριου Τζόνσον αθωώνεται με μία ψήφο διαφορά από τη Γερουσία των Η.Π.Α.

1868: Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.

Ο Καπετάν Κόρακας

1888: Ο Νίκολα Τέσλα δίνει μία διάλεξη περιγράφοντας τον εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική παραγωγή και χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

1869: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μαΐου. Από τις 187 έδρες της Βουλής, ο Αλέξανδρος Ζαΐμης θα λάβει 90, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30.

1912: Υπογράφεται στη Σόφια η ελληνο – βουλγαρική αμυντική συνθήκη, η οποία αποτελεί το προοίμιο της Ελληνο- βουλγαρικής συμμαχίας κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1916: Υπογράφεται η μυστική συμφωνία Σάικς – Πικό, που ρυθμίζει τις σφαίρες επιρροής μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας στη Μέση Ανατολή, για τον καθορισμό των συνόρων της Μέσης Ανατολής μέσα από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που όμως βύθισε τη Μέση Ανατολή σε ένα αιώνα αιματοχυσίας. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα σε μια συνάντηση του Άγγλου Συνταγματάρχη που ήταν σύμβουλος του Υπουργού πολέμου Μαρκ Σαικς ή « Λώρενς της Αραβίας», του Γάλλου Συνταγματάρχη Φρανσουά Ζωρζ-Πικό, απεσταλμένος του Γάλλου προέδρου και του Herbert Asquith το 1915 στην Ντάουνιγκ Σρίτ, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να σύρουν το δάκτυλο τους πάνω στο χάρτη και να χαράξουν μια γραμμή από Α- Acre μέχρι το Κ στο Κιρκούτ! Η Βρετανία που ήταν περισσότερο οικονομική Αυτοκρατορία αναλαμβάνει τον έλεγχο των πετρελαϊκών ζωνών, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο και τον έλεγχο της Παλαιστίνης, στην οποία αργότερα με τη διακήρυξη του Μπαλφούρ και με τις ΗΠΑ θα συμφωνηθεί να εγκαταστήσουν μια εβραϊκή αποικία με στόχο τη δημιουργία εβραϊκού κράτους.  Η Γαλλία θα αναλάμβανε τον έλεγχο της νότιο – ανατολικής Τουρκίας στις περιοχές που ζούσαν δηλαδή οι Κούρδοι και Αρμένιοι , του βορείου Ιράκ της Συρίας και του Λιβάνου. Στην πραγματικότητα δημιούργησαν το προζύμι για να δημιουργήσουν 4 κατασκευασμένα κράτη με εντελώς διαφορετικούς πληθυσμούς στο καθένα: Τη Συρία το Ιράκ το Λίβανο και την Ιορδανία. Η Κύπρος που είχε παραχωρηθεί στην Αγγλία το 1878 με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, στη συμφωνία Σαικς – Πικό Μ Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν να μην παραχωρηθεί το νησί σε καμία χώρα αφού προηγηθεί συνεννόηση με άλλες χώρες.

1920: Στη Ρώμη, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ’ ανακηρύσσει ως αγία την Ιωάννα της Λωραίνης.

1927: Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή η δίκη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.

1929: Πραγματοποιείται η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Λος Άντζελες. Γίνεται στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλιγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λουις Μπ. Μάγερ, που στόχο είχε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη, αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.

1935: Υπογράφεται Σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Τσεχοσλοβακίας.

1940: Καναδοί και Αμερικανοί αρχίζουν την κατασκευή γέφυρας στο Νιαγάρα. Η γέφυρα κατασκευάζεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

1943: Τερματίζεται η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, στα πλαίσια του Ολοκαυτώματος.

1944: Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1948: Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στον θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η Αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια. Για το έγκλημα αργότερα καταδικάζονται τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς ως φυσικοί αυτουργοί και ο δημοσιογράφος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Τελικά αποδεικνύεται πως ο μεν Βασβανάς είχε σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων του Εμφυλίου, πριν ο Πολκ φθάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Μουζενίδης την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν στη Ρουμανία.

1961: Ο Παρκ Τζονγκ-χούι ηγείται πραξικοπήματος για την ανατροπή της δημοκρατίας στη Νότια Κορέα.

1961: Ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος του αεροπλανοφόρου «Φράνκλιν Ρούζβελτ» που ναυλοχεί στον φαληρικό όρμο, χάνει τον έλικά του κατά τη διάρκεια επίδειξης πάνω από το Καλαμάκι και συντρίβεται σε έναν κήπο της περιοχής πριν προλάβει το πλήρωμα να αντιδράσει. Η μικρή δεξαμενή καυσίμων στο εμπρόσθιο τμήμα της ακράκτου ανατινάζεται λόγω της βιαιότητας της πρόσκρουσης και το αεροπλάνο τυλίγεται αμέσως στις φλόγες. Νεκροί είναι και οι δύο πιλότοι.

1962: Επανέναρξη των πυρηνικών σοβιετικών ατμοσφαιρικών δοκιμών εξαγγέλλει από τη Βουλγαρία ο Νικίτα Χρουστσόφ.

1965: Είκοσι ένας Αμερικανοί σκοτώνονται, 103 τραυματίζονται και 15 αεροπλάνα καταστρέφονται από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπιεν Χόα στο Νότιο Βιετνάμ.

Αεροσκάφη φλέγονται στο αεροδρόμιο Μπιεν Χόα

1966: Πραγματοποιείται η έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Πρόκειται για μια κοινωνικο-πολιτική κίνηση την οποία ξεκίνησε ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Μάο Τσετούνγκ, με στόχο να ενδυναμώσει τον κομμουνισμό στη χώρα με την άρση του καπιταλισμού.

1969: Το σοβιετικό ρομποτικό διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη.

1974: Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο εκλέγεται ισόβιος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

1979: Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής, Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου. Το 1978, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος υπέστη δίωξη για την άρνησή του να δώσει θρησκευτικό όρκο ενώπιον του ανακριτή, όπου είχε κληθεί ως μάρτυρας, επικαλούμενος —ως χριστιανός ορθόδοξος— τη σχετική ρητή ευαγγελική απαγόρευση, αλλά και την επιστημονική ευσυνειδησία του. Καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το 1979, χωρίς ωστόσο να εκδικαστεί η υπόθεση και από τον Άρειο Πάγο, λόγω παραγραφής. Η απολογία του στο Εφετείο Αθηνών (20 Σεπτεμβρίου 1979), όπως και το σχετικό υπόμνημά του στον Άρειο Πάγο, συνιστούν έως σήμερα ισχυρά νομικά κείμενα για την επιχειρηματολογία όσων εναντιώνονται στην ορκοδοσία.

1991: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου απευθύνεται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όντας η πρώτη Βρετανή μονάρχης που κάνει κάτι τέτοιο.

1994: Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά συναλλάγματος, με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μπούτου. Θετική είναι η αντίδραση της αγοράς.

1999: Η «17 Νοέμβρη» στοχεύει την οικία του Γερμανού πρέσβη, Καρλ Χάινς Κούνα, στο Χαλάνδρι. Η ρουκέτα καρφώνεται στη στέγη του διώροφου σπιτιού, όντας η πρώτη ενέργεια της οργάνωσης που αφήνει ίχνη. Μια καφέ τραγιάσκα και 10 κηλίδες αίματος (στο μπροστινό μέρος του κλεμμένου αυτοκινήτου και στο πίσω κάθισμα). Σταγονίδια αίματος εντοπίζονται και σε απόσταση 3 μέτρων από το σημείο εκτόξευσης. Η πυροδότηση γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της οργάνωσης, από τον προαύλιο χώρο τής απέναντι πολυκατοικίας, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

2003: Στο Μαρόκο, 33 πολίτες σκοτώνονται και περισσότεροι από 100 τραυματίζονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα.

2004: Ο ορειβάτης, Γιώργος Βουτηρόπουλος, γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Σε συνέντευξη που παραχωρεί, λέει ότι δεν θα το επιχειρήσει ξανά και πως έχει βάλει στόχο να ανέβει σε άλλες κορυφές.

2007: Ο Νικολά Σαρκοζί αναλαμβάνει καθήκοντα ως πρόεδρος της Γαλλίας.

2011: Εκτοξεύεται από το διαστημικό σταθμό του Κεντάκι το διαστημικό λεωφορείο Endeavour για την τελευταία του αποστολή.

2015: Ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, καταδικάζεται σε θάνατο από δικαστήριο του Καΐρου για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, για συνωμοσία και για αποδράσεις από φυλακές της χώρας. Στην εσχάτη των ποινών καταδικάζονται και άλλοι 100 κατηγορούμενοι, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Γεννήσεις

1704 – Γιόχαν αμ Έντε, Γερμανός θεολόγος, παιδαγωγός και συγγραφέας

1718 – Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι,Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος

1821 – Παφνούτι Τσεμπισιόφ, Ρώσος μαθηματικός

1872 – Νικόλαος Στράτος, Έλληνας πολιτικός

1883 – Τζελάλ Μπαγιάρ, Τούρκος πολιτικός

1891 – Ρίχαρντ Τάουμπερ, Αυστριακός τενόρος

1905 – Χένρι Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός

1906 – Αλφρέντ Πελάν, Καναδός ζωγράφος

1915 – Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλός σκηνοθέτης

1924 – Ντάουντα Τζαγουάρα, πρόεδρος της Γκάμπια

1926 – Μπόσγουελ Ουίλιαμς, γενικός κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας

1947 – Γιώργος Ρωμανός, Έλληνας τραγουδιστής

1948 – Κάτια Δανδουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός

1949 – Γιώργος Ζήκας, Έλληνας τραγουδοποιός

1951 – Σόφη Ζαννίνου, Ελληνίδα ηθοποιός

1953 – Πιρς Μπρόσναν, Ιρλανδός ηθοποιός

1953 – Αντώνης Φωστιέρης, Έλληνας ποιητής

1954 – Ντάουντα Τζαγουάρα, πρόεδρος της Γκάμπια

1965 – Κριστ Νοβοσέλιτς, Αμερικανός μπασίστας

1966 – Τζάνετ Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1974 – Λάουρα Παουζίνι, Ιταλίδα τραγουδίστρια

1981 – Ρικάρντο Κόστα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

1981 – Τζόζεφ Μόργκαν, Άγγλος ηθοποιός

1986 – Μέγκαν Φοξ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1268 – Πέτρος Β’, κόμης της Σαβοΐας

1651 – Παρθένιος Β’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1696 – Μαριάννα της Αυστρίας, βασίλισσα της Ισπανίας

1703 – Σαρλ Περό, Γάλλος συγγραφέας

1830 – Ζοζέφ Φουριέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός

1926 – Μεχμέτ ΣΤ’, Οθωμανός σουλτάνος

1934 – Αρίσταρχος Μπελοπόλσκυ, Ρώσος αστρονόμος

1936 – Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός

1942 – Μπρόνισλαβ Μαλινόβσκι, Πολωνός ανθρωπολόγος

1953 – Τζάνγκο Ράινχαρντ, Βέλγος κιθαρίστας και συνθέτης

1961 – Ιωάννης Ορφανός, Έλληνας πολιτικός

1970 – Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Έλληνας στιχουργός

1973 – Ζακ Λιπσίτζ, Λιθουανός γλύπτης

1974 – Κλέων Κοσμίδης, Έλληνας έμπορος

1984 – Άντι Κάουφμαν, Αμερικανός κωμικός

1988 – Χαρίλαος Μητρέλιας, Έλληνας νομικός

1988 – Γεώργιος Πυρουνάκης, Έλληνας ιερέας

2010 – Ρόνι Τζέιμς Ντίο, Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός

2015 – Ντην Πότερ, Αμερικανός αναρριχητής

Πηγή: sansimera.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Βασίλης Κώνστας: ”Προσφιλή τακτική της Δημοτικής Αρχής να μην δίνει καμία εξήγηση για τίποτα…”

Επόμενο Άρθρο

Συνεχίζεται η προβολή του Δήμου Πάργας με καινοτόμους τρόπους σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...