Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023, 5:00

Πρώτα self test και μετά πασχαλινό τραπέζι και σούβλισμα αρνιού

Απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, πλαφόν στα οικογενειακά τραπέζια, θρησκευτικές λειτουργίες με μέτρα και αλλαγή ωραρίου για την Ανάσταση συνθέτουν το σκηνικό της φετινής εορταστικής περιόδου, η οποία -όπως και πέρσι- θα είναι διαφορετική. Οι ειδικοί και Κυβέρνηση έδωσαν το πράσινο φως για το πως θα εορτάσουμε φέτος το Πάσχα.

Κυριακή του Πάσχα

Η κυβέρνηση αποφάσισε για την Κυριακή του Πάσχα ένα παρόμοιο πλαφόν με αυτό που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, τονίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Με άλλα λόγια προτείνετε η διενέργεια ενός self test την προηγούμενη ημέρα προκειμένου να μπορούμε ασφαλείς να καθίσουμε και να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να υπάρχει ο φόβος να μεταδώσουμε ή να κολλήσουμε τον ιό απο κάποιον άλλον.

Εκκλησίες

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τη Μεγάλη Παρασκευή σημειώνεται:

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού

γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στις 10 το βράδυ ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και από τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11 το βράδυ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστα τις προηγούμενες ημέρες, η Ανάσταση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Προηγούμενο Άρθρο

Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας: Καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για την ΚΥΑ της μετακίνησης

Επόμενο Άρθρο

Δώρο τα τέλη κυκλοφορίας, πότε παραγράφονται οι οφειλές και για ποιους ισχύει

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...