Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 21:51

Πρόταση ψηφίσματος για ανεμογεννήτριες και «πράσινη» ανάπτυξη

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα. Είναι τόσο ισχυρά τα  κίνητρα  των επιχειρηματικών ομίλων και των υπεργολάβων – μεγάλες επιδοτήσεις, φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις, εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας – ώστε να μην αφήσουν καμία βουνοκορφή  χωρίς ανεμογεννήτριες.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αυτή η έξαρση επιχειρηματικότητας και επενδύσεων στα βουνά και στις κορφές ξεδιπλώνεται τώρα με ραγδαίο τρόπο λίγους μήνες μετά τον περιβαλλοντοκτόνο  νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και όλα αυτά στις σημερινές συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού  (η εμφάνιση της οποίας είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και του ευρύτερου ανορθολογικού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής), την οποία   κυβέρνηση και καπιταλιστές εκμεταλλεύονται για να εντείνουν  την εγκληματική τους πολιτική!

Οδοστρωτήρας «η πράσινη ανάπτυξη» της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, κομμένη και ραμμένη στη στρατηγική επενδυτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,ΣΥΡΙΖΑ), των  περιφερειακών και δημοτικών αρχών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διευκολύνουν τα αρπαχτικά της λεγόμενης πράσινης ενέργειας, δίνοντας «γη και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γεμίζοντας τα βουνά με παλιοσίδερα και μπετό, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής του λαού σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.

Απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, η πάλη για να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε τις επιλογές του είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Να μην τους αφήσουμε να καταστρέψουν το περιβάλλον, να μην τους επιτρέψουμε να εντείνουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας.  Όχι στις μπίζνες της «πράσινης οικονομίας» και της δήθεν πράσινης ανάπτυξης που το μόνο που αναπτύσσουν είναι η κερδοφορία των ιδιωτών ενώ καταστρέφουν ανεξίτηλα καταστρέφουν το φυσικό  περιβάλλον, την  ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Ο αγώνας κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων, που απειλεί, αν πραγματοποιηθεί, με πλήρη καταστροφή όλη την περιοχή της Ηπείρου και του Ιονίου.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για όλον τον λαό και δωρεάν για τους ανέργους και τις φτωχές λαϊκές οικογένειες. Κατάργηση των κάθε μορφής πράσινων τελών, που καταλήγουν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία και τη καταστροφή της φύσης πρέπει να περάσει στα χέρια του λαού και να μη μείνει μόνο στα «ψεύτικα» ψηφίσματα των τοπικών αρχόντων με «ναι μεν αλλά», που πολλές φορές  επιχειρούν να αποκοιμήσουν το κίνημα. Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση! Όλος ο λαός της Ηπείρου (και της Πρέβεζας)  πρέπει να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις για να προστατεύσει τις βουνοκορφές του!

  • Όχι στην καταστροφή των βουνών- Καμία ανεμογεννήτρια στις βουνοκορφές μας!
  • Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Να καταργηθεί άμεσα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη! Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Στηρίζουμε αμέριστα τον αγώνα των πολιτών και  κάθε τοπικής κοινωνίας της για την προστασία του τόπου μας. Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση!

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

η δημοτική κίνηση

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά  και την πόλη της Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Μιχάλης Κατρίνης: Η ορθολογική κάλυψη του νέο-συντηρητισμού

Επόμενο Άρθρο

Τεχνολογικό Πάρκο: Πρωθυπουργός και CEO της P&I «υιοθετούν» Ριζόπουλο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...