Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, 17:22

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023 Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει

Τη Δευτέρα 1η Μάη καλούμε ως ανεξάρτητο ταξικό μπλοκ στη συγκέντρωση του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 10:00 πμ  στο παλιό ΚΤΕΛ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργες και άνεργοι

Ζούμε σε μια περίοδο γενικευμένης πολεμικής απειλής, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Οι λαοί των περιοχών που γίνονται οι πόλεμοι  (Ουκρανία , Σουδάν) πληρώνουν  με αίμα, καταστροφή και προσφυγιά ενώ δυναμώνει η απειλή της επέκτασης του πολέμου, της επισιτιστικής κρίσης και φτωχοποίησης για όλους τους λαούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο πολύ στον πόλεμο ως μέλος του ΝΑΤΟ, στέλνοντας όπλα, εκχωρώντας βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος έρχεται και στην περιοχή μας καθώς πίσω από τις μεγάλες κουβέντες των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία για τα «κυριαρχικά δικαιώματα» κρύβονται οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια για την εκμετάλλευση και την μοιρασιά των ΑΟΖ και των ενεργειακών πόρων.

Όλος ο αντιδραστικός συνασπισμός εξουσίας της χώρας αξιοποιεί τον ανταγωνισμό με την Τουρκία και το «ανήκομεν εις την Δύσιν» προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα «εθνική ενότητα» στην υπηρεσία των συμφερόντων του κεφαλαίου, με ενίσχυση του εθνικισμού, του ρατσισμού, του μιλιταρισμού και της αποδοχής ως ακλόνητης της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργες και άνεργοι

Η 1η Μάη είναι η ημέρα του εργατικού κινήματος και σύμβολο του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Τιμάμε τους νεκρούς μας. Τους νεκρούς του Σικάγο που πέσανε για το 8ωρο, της πρώτης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936, τους 200 ήρωες κομμουνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, δυναμώνουμε τη φωνή μας για να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες.

Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ακρίβειας. Οι τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ειδών καθημερινής χρήσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας το ούτως ή άλλως χαμηλό εργατικό εισόδημα.  Οι  «αυξήσεις» του Μητσοτάκη δε φτάνουν ούτε για τη βενζίνη μιας εβδομάδας αλλά έχουν όμως την έγκριση  του Συνδέσμου Βιομηχάνων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων γιατί δεν επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι άνεργες και άνεργοι

Η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τον ξεπούλησαν και τον διέλυσαν, ήταν ο προάγγελος αυτής της τραγωδίας.  Οι κυβερνήσεις κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, και έβαλαν στη μεζούρα να κοστολογήσουν τις ανθρώπινες ζωές από τη μια και τα κέρδη των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από την άλλη. Η οργή μας ξεχειλίζει!  Δεν θα ξεπλύνουν με το αίμα του λαού τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τους κοστίζει.

Σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στο σύγχρονο «καθεστώς εκμετάλλευσης». Δεν περιμένουμε τίποτα από την ΓΣΕΕ και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό «συνδικαλισμό» της ήττας-υποταγής που έχει παραδώσει τα όπλα και αποτελεί όργανο της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιτροπές αγώνα στα χέρια των εργαζομένων.

Συγκροτούμε το αντίπαλο δέος της εργατικής –λαϊκής αντιπολίτευσης

με ανασυγκροτημένο ταξικό εργατικό κίνημα για την επιβολή των λαϊκών διεκδικήσεων,

Όχι στην αναμονή τους συμβολισμούς και τα κοινοβουλευτικά παιχνίδια.

Την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ξεδιπλώνουν τις σημαίες και τις διεκδικήσεις τους για την άμεση ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους.  Από τη σκοπιά αυτή διεκδικούμε:

Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 6ωρο 5νθήμερο 30ωρο.

  • Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Κανένας μισθός και σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 58 για τις γυναίκες.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους.
  • Δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με την επιβολή εργατικού-κοινωνικού ελέγχου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Όχι δουλειά την Κυριακή. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Mέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους δουλειάς σε σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές.
  • Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Πλήρη ανεξαρτησία των συνδικάτων από το κράτος.
  • Απειθαρχία στη «δημοσιονομική σταθερότητα-προσαρμογή» που μας επιβάλλει η ΕΕ. Όχι στην αποπληρωμή του χιλιοπληρωμένου χρέους. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών – Ειρήνη και Φιλία των Λαών! Απεμπλοκή τώρα από το πόλεμο.

Το πραγματικό δίλημμα σήμερα τίθεται ως εξής:

Είτε οι δυνάμεις του κεφαλαίου θα καταφέρουν να επιβάλουν νέες ιστορικού χαρακτήρα αντεργατικές τομές για να ξεπεράσουν την κρίση τους, είτε οι δυνάμεις της εργατικής τάξης και του λαού θα τις αναχαιτίσουν θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη αυτή η κρίση να μετατραπεί σε πολιτική κρίση του συστήματος, θέτοντας το ζήτημα της συνολικής ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, του κλονισμού των πυλώνων του κεφαλαίου. Με επιδίωξη τη σύγκρουση με το σάπιο καπιταλισμό της εποχής μας, για μια κοινωνία με τους παραγωγούς του πλούτου στο τιμόνι.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο (30 Απρ. – 6 Μαι. 2023)

Επόμενο Άρθρο

Φυτώριο Καλαϊτζόγλου: Τεράστια ποικιλία σε άνθη και φυτά

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...