Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, 8:52

Προσωπικός γιατρός: Πόσοι γιατροί από τις 10 νέες ειδικότητες έχουν εγγραφεί σε μια ημέρα – Τι δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης

Αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, αφού από χθες 12 Οκτωβρίου που άνοιξε η πλατφόρμα για 10 νέες ειδικότητες έχουν εγγραφεί ήδη 50 γιατροί στο σύστημα.

Ο προσωπικός γιατρός προκαλεί τριγμούς στο υπουργείο Υγείας τόσο επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμο όσο και επειδή οι γιατροί αντιδρούν σε διάφορες ρυθμίσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας ενέταξε στο σύστημα άλλες 10 νέες ειδικότητες ώστε οι γιατροί που θα συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ να προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνει ότι «η πρώτη μέρα του ανοίγματος των ειδικοτήτων δείχνει ότι θα έχουμε περισσότερους γιατρούς και άρα οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής γιατρού. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια επιπλέον δωρεάν παροχή της πολιτείας προς τον πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πάνω από 4,5 εκ. πολίτες αγκάλιασαν σε λιγότερο από τρεις μήνες τον θεσμό του Προσωπικού γιατρού. Το 50% της χώρας και σχεδόν το 65% άνω των 65 ετών που κάνουν χρήση του συστήματος υγείας και έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό γιατρό. Περισσότεροι από 3.400 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα και χθες άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 10 ειδικότητες προκειμένου να ενταχθούν στον Προσωπικό γιατρό. Ήδη την πρώτη ημέρα 50 γιατροί των 10 ειδικοτήτων δήλωσαν ότι μπαίνουν στο σύστημα του Προσωπικού γιατρού.

Η αναφορά πάντως στη συνταγογράφηση δεν είναι τυχαία, αφού τα τελευταία 24ωρα επικρατεί αναστάτωση στους κόλπους των γιατρών μετά την τοποθέτηση Πλεύρη σε διαδικτυακή ημερίδα, ότι εάν δεν εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός γιατρών στο σύστημα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα όπως να πριμοδοτηθούν οι προσωπικοί γιατροί και από την άλλη να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Η δήλωση αυτή Πλεύρη πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2012 δεν είχαν δικαίωμα συνταγογράφησης με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ όλοι οι ιδιώτες γιατροί με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο τότε ΙΚΑ για να πάρουν συνταγές για τα φάρμακά τους. Ένα σύστημα που δημιουργούσε ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία για τους πολίτες που στήνονταν έξω από τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ από τα ξημερώματα για να συναντήσουν γιατρούς και να πάρουν τις πολυπόθητες συνταγές.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ε.Μ.Υ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Επόμενο Άρθρο

Επίδομα θέρμανσης: Στη Βουλή η τροπολογία για την επιδότηση στο πετρέλαιο – Οι δικαιούχοι

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...