Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, 20:38

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνου Μάτσα στην Πρέβεζα

Συγκίνηση, αναμνήσεις και μουσική αναδρομή στη συναυλία που ακολούθησε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνου Σαμουήλ Μάτσα ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρίας Μίνως Μάτσας και υιός και δημιουργού γνωστών ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην πλατεία Ανδρούτσου στην Πρέβεζα.

Ο Μίνως Μάτσας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1903 όπου και έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα στη Φιλαρμονική καταφέρνοντας λίγες δεκαετίες μετά να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής δισκογραφίας.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος έγιναν από τον δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο και την Υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ παρευρέθηκαν πολλά μέλη της οικογένειας Μάτσα τα οποία εκπροσώπησε ο Μάκης Μάτσας γιος του Μίνου.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την “επιστροφή” του Μίνου Μάτσα στην πόλη όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα μέσα από την Φιλαρμονική “Ορφέας” η οποία ήταν εκεί και παιάνισε χαρμόσυνα υπό τη δ/νση του αρχιμουσικού Θανάση Μίτζουρα.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας χαρακτήρισε τον Μίνω Μάτσα πυλώνα της ελληνικής δισκογραφία περιγράφοντας τον σχεδιασμό ενός μεγάλου ετήσιου φεστιβάλ αναβίωσης των καφέ αμάν και του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού που ανήκουν στην παραδοσιακή μουσική ιστορία της Πρέβεζας.

Ως ύψιστη τιμή χαρακτήρισε την τοποθέτηση της προτομής του πατέρα του ο Μάκης Μάτσας ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για το έργο και την προσωπικότητά του ευχαριστώντας τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Φιλαρμονική και όλο τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου ο Μίνως Μάτσα , εγγονός του Μίνου και βραβευμένος μουσικός μαζί με τους συνεργάτες τους και τους ερμηνευτές Κώστα Τριανταφυλλίδη και Δήμητρα Μωραϊτη παρουσίασαν διασκευές μερικών από των πιο γνωστών τραγουδιών που έγραψε ο Μίνως Μάτσας (όπως το Μινόρε της Αυγής) καθώς και ένα ανέκδοτο τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Στις εκδηλώσεις τόσο στην πλατεία Ανδρούτσου όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γεν. Γραμ. Υπ. Εθνικής Αμυνας Αντώνης Οικονόμου, οι βουλευτές Σπύρος Κυριάκης και Κώστας Μπάρκας, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, οι δήμαρχοι Λευκάδας Ξενοφώντας Βεργίνης και Σουλίου Θανάσης Ντάνος, οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Αηδώνη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο γεν. Γραμματέας του Δήμου Αντώνης Μπέζας , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μπούρης, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων κλπ.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Ηχηρή φωνή Τάσου Δράκου κατά την επίσκεψη Μπρατάκου στην Πρέβεζα – Ο νομός πλέον έχει φωνή

Επόμενο Άρθρο

Σύσκεψη επαγγελματικών φορέων στο Επιμελητήριο Πρέβεζας παρουσία κου Γιάννη Μπρατάκου και του Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ κου Άκη Μπαφα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...