Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, 9:37

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 – Απολογισμός

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο του εορτασμού του ΥΠΠΟΑ, «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», 26-29 Μαϊου 2022, πραγματοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

𝝥𝝖𝝦𝝖𝝝𝝪𝝦𝝤 𝝡𝝚 𝝝𝝚𝝖 | ΣΑΒΒΑΤΟ, 28.05.2022

Η δράση απευθυνόταν στο ευρύ κοινό και περιελάμβανε περίπατο και ξενάγηση στο Όρραον, μία μικρή τειχισμένη πόλη-φρούριο του 4ου αι. π.Χ., που έχτισαν οι Μολοσσοί της Ηπείρου για να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά εντυπωσιακά λίθινα σπίτια και δημόσια κτίσματα του οικισμού που διατηρούνται στο ύψος του ορόφου, να ενημερωθούν για την τοπογραφία της περιοχής και τη σημασία της στην αρχαιότητα.

Παράλληλα, τα παιδιά που παραβρέθηκαν, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα, που υλοποιήθηκε στο λεγόμενο Σπίτι Α, το καλύτερα διατηρημένο σπίτι του οικισμού. Τα παιδιά, ως οικοδεσπότες, προετοίμασαν το σπίτι για την επίσκεψη των προσκεκλημένων (οι ενήλικες συμμετέχοντες στη ξενάγηση), ταυτίζοντας κάθε δωμάτιο του σπιτιού και αναρτώντας σχετικό εποπτικό υλικό. Ακολούθως, έλυσαν κρυπτόλεξα αφιερωμένα στο Σπίτι Α.

Ευχαριστούμε θερμά την ΠΕ Πρέβεζας και προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Στράτο Ιωάννου, για τη διάθεση κονδυλίου για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ζήρου, κ. Βασίλειο Παπαβασιλείου για την όλη συμβολή του στη διαδικασία.

Μετά την περιήγηση, οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να δροσιστούν στο κατάστημα καφεστίασης «Λίμνη Ζηρού» Λίμνη Ζηρού cafe-restaurant. Ευχαριστούμε θερμά τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, κ. Σωτήριο Γάκη, ο οποίος με χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας προσέφερε αφιλοκερδώς αναψυκτικά, καφέδες και παγωτά.

Ευχαριστούμε, επίσης, τις εταιρείες «Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε.» – Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο και «ΙΟΝ» (Α.Ε. Βιομηχανίας & Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας – εργοστάσιο Άρτας) για την προσφορά νερών και γλυκισμάτων, αντίστοιχα, για όλους τους συμμετέχοντες.

________________________

𝝨𝝩𝝤 𝝟𝝖𝝨𝝩𝝦𝝤: 𝝝𝝚𝝖 𝝖𝝥𝝤 𝝭𝝜𝝠𝝖 | ΠΕΜΠΤΗ, 26.05.2022

Οι μικροί μας φίλοι, μαθητές των ΚΔΑΠ Φιλιππιάδας «Περιβόλι» και Ριζοβουνίου «Το Μελίσσι» είχαν την ευκαιρία την Πέμπτη, 26.05.2022, να επισκεφθούν και να περιηγηθούν στο Κάστρο Πέντε Πηγαδίων (ΤΚ Κλεισούρας, Δ. Ζήρου), ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχυρά που έχτισε ο Αλή πασάς.

Τα παιδιά και οι οικογένειές του περνώντας ένα όμορφο απόγευμα στη φύση, ενημερώθηκαν για την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάστρου.

Ευχαριστίες οφείλονται σε μία σειρά ανθρώπων και φορέων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, την πρόεδρο της ΤΚ Κλεισούρας, κ. Γεωργία Τόλη, τον Δήμο Ζηρού που μερίμνησε για τη μεταφορά των μαθητών, τον αντιδήμαρχο, κ. Βασίλειο Παπαβασιλείου και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Θεόδωρο Πανούση.

Ευχαριστούμε, επίσης, τον κ. Ευθύμη Αποστολάκη (Εταιρεία TimAp Design Studio) και τους κ. Γ. Σιώμο και Ν. Αλεξίου (Εταιρεία Drone Tech), οι οποίοι με χαρά παρείχαν στα παιδιά πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των drones και τις μεθόδους τρισδιάστατης αποτύπωσης των μνημείων.

________________________

𝝫𝝪𝝩𝝖 𝝟𝝖𝝞 𝝛𝝮𝝖 𝝨𝝩𝝤 𝝖𝝡𝝢 | ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥ, 26-27.05.2022

Κατά την εκπαιδευτική αυτή δράση μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι αναζήτησης εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες καλέστηκαν, αρχικά, να αναζητήσουν και να φωτογραφίσουν αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης που απεικονίζουν φυτά και ζώα.

Ακολούθησε σχετική συζήτηση και παιχνίδια, όπως η επίλυση ψηφιακών παζλ και η αναζήτηση κρυμμένων λέξεων, σχετικών με το θέμα της δράσης.

Ευχαριστούμε τα 2ο και το 6ο Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πρέβεζας καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Αγιάς και Ανθούσας του Δήμου Πάργας για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

________________

Εκφράζουμε, τέλος, συνολικά τις ευχαριστίες μας σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον στις δράσεις μας. Μας δίνουν θάρρος, ώστε να συνεχίσουμε με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση και άλλων αντίστοιχων δράσεων.

Ευχαριστούμε

Δελτίο Τύπου


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Η Πρέβεζα κάνει πετάλι και τρέχει πιο γρήγορα από τον καρκίνο!

Επόμενο Άρθρο

Αθηνά Παπαγιάννη: Δώρησε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης την εμφάνιση που φορούσε το 2004 (βίντεο)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...