Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 9:52

Πολιτιστικός Σύλλογος ”Πρέβεζα”: Βελτίωση κυκλοφορίας στον δρόμο Πρέβεζας Μονολίθι

Ως γνωστόν, ένα τεράστιο πρόβλημα της Πρέβεζας είναι η κυκλοφορία στον παραλιακό δρόμο Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, και ιδιαίτερα από την έξοδο της σήραγγας Ακτίου μέχρι τον Μύτικα-Μονολίθι, όπου ειδικά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου μετακινείται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Η στενότητα του παραλιακού δρόμου Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, η παντελής έλλειψη φωτισμού, η απουσία φαναριών σε κομβικά σημεία διασταυρώσεων, όπως στη συμβολή με τον δρόμο από Φόρο και την είσοδο της ΒΙ.ΠΕ., η κυκλοφορία των ξένων διερχομένων αυτοκινήτων, με τις υπερβολικές ταχύτητες και τα αντικανονικά προσπεράσματα, η αύξηση του αριθμού μεγάλων οχημάτων (λεωφορείων, βυτιοφόρων, φορτηγών, νταλικών) δημιουργούν απίστευτα δύσκολες συνθήκες μετακίνησης για τους κατοίκους, τους αγρότες και τους τουρίστες όχι μόνο του Καλαμιτσίου και του Μύτικα, αλλά και σε όλους που μετακινούνται από και προς το Μονολίθι. Συχνές οι συγκρούσεις, οι σοβαρότατοι τραυματισμοί, οι θάνατοι, στο τμήμα αυτό. Κατάσταση γνωστή σε όλους σας.

Μέχρις ότου ο αρχαίος αυτός «Εθνικός» δρόμος γίνει ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, ίσως περάσουν δεκαετίες, γι’ αυτό σας καλούμε στο μεταξύ, να προστατεύσετε στοιχειωδώς τις ζωές μας με μερικές σχετικά απλές και όχι ιδιαίτερα ακριβές επεμβάσεις. Έτσι, σας προτείνουμε ενδεικτικά:
Α. Να τηρηθεί η νομιμότητα και να απελευθερωθούν πλήρως τα όρια απαλλοτρίωσης του δρόμου Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, καθώς επίσης να διανοιχθούν και επεκταθούν σε όλο το μήκος παράλληλα προς την «Εθνική» οδό και επί των ορίων απαλλοτρίωσης οι υφιστάμενοι σε ορισμένα σημεία δρόμοι, όπου αυτό είναι εφικτό.
Β. Να απελευθερωθεί και ασφαλτοστρωθεί πλήρως η παλαιά επαρχιακή οδός Πρέβεζας- Μύτικα, ώστε να είναι δυνατή η κυκλοφορία αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Έτσι, με χρήση και του τεχνικού έργου στην είσοδο της ΒΙ.ΠΕ. να μπορεί κανείς να φτάσει μέχρι Μύτικα- Μονολίθι.

Γ. Να διευκολυνθεί η χρήση των υφισταμένων τεχνικών έργων για την δίοδο κάτω από τον Εθνικό δρόμο και την αποφυγή αριστερών στροφών, όπως πχ έγινε με τα τεχνικά έργα στην είσοδο της ΒΙ.ΠΕ. και στο ύψος της HUNDAI.
Δ. Να εγκατασταθεί στοιχειώδης ενδεικτικός φωτισμός, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ, μέχρι να τοποθετηθούν φανάρια στις βασικές διασταυρώσεις με την οδό από Φόρο και ΒΙ.ΠΕ. ή μέχρι να γίνουν οι κυκλικοί κόμβοι, που προβλέπονται ενόψει παράκαμψης της Νικόπολης.

Επίσης, να παραμένει ένας στοιχειώδης ενδεικτικός φωτισμός και στα βενζινάδικα της περιοχής μετά την λειτουργία τους, εφόσον αυτό επιτρέπεται.
ΑΝΑΓΚΑΙΟ: να επιλυθεί, αν δεν έχει προβλεφθεί ήδη από την μελέτη παράκαμψης της Νικόπολης, το πρόβλημα της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, αγροτικών μηχανημάτων, τρακτέρ, καταστροφέων κλπ των εξ (6) χωριών, που αποκλειόμενα από τον δρόμο της Νικόπολης, θα επιβαρύνουν επικίνδυνα και υπερβολικά το παραλιακό κομμάτι μέχρι την διασταύρωση προς Αρχάγγελο.

Επίσης προτείνουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου να περιλαμβάνει:
Α. Καθαρισμό σε ετήσια βάση και κατά το δυνατόν ασφαλτόστρωση όλων των αγροτικών δημοτικών δρόμων, που διευκολύνουν την μετακίνηση του πληθυσμού από Αλωνάκι- Δροσιά-Καλαμίτσι έως Μύτικα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η χρήση του Εθνικού δρόμου και να ενισχύεται η ασφάλεια κυκλοφορίας στην περιοχή.
Β. Διάνοιξη-κατασκευή παραλιακού δρόμου κατά μήκος της ακτής από οικισμό Δροσιά έως τον Μύτικα, έστω και τμηματικά σε όσα σημεία υπάρχει πρόσβαση και στοιχειώδης υποδομή, καθώς επίσης και διάνοιξη-κατασκευή-ασφαλτόστρωση των καθέτων προς την ακτή δρόμων.
Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ
ΕΜΠΟΔΙΣΕΤΕ.

Ο Πρόεδρος του ΠΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ» Ο Πρόεδρος του ΠΣ «ΤΟ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ»

Κων/νος Λογοθέτης Δημήτριος Σμπόνιας

Προηγούμενο Άρθρο

Λάμπει η Νέα Σαμψούντα στολισμένη για τα Χριστούγεννα

Επόμενο Άρθρο

Επιμελητήριο Πρέβεζας: Tηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...