Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 14:33

Ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονταν το 2019 και ποιοι όχι στο Δήμο Πρέβεζας με το νέο εκλογικό νόμο (πίνακες)

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας Θοδωρής Δράκος, ο οποίος σε δημοσίευσή του αναφέρει τα ποσοστά, τις έδρες και ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα ήταν εκλεγμένοι το 2019, αν ίσχυε ο νέος εκλογικός νόμος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

Τον Μάΐο του 2019 στις Δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Πρέβεζας σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ο πρώτος σε ψήφους δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία σε δημοτικούς συμβούλους, κάτι που έκανε τον Νίκο Γεωργάκο (Δήμος της Καρδιάς μας) αν και πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 22,92 % και 4.151 ψήφους, να εκλέξει μόλις 8 δημοτικούς συμβούλους.

Καραμανίδης Δημήτρης, Κουμπής Γρηγόριος, Δαρδαμάνης Ιωάννης, Ακρίβης Κωνσταντίνος, Αργυρός Λεωνίδας, Κωνσταντάκη Αθηνά, Παγγές Νικόλαο και Σαριάνογλου Γεώργιο.

Με τον σημερινό εκλογικό νόμο που θα ισχύει από τις εκλογές του 2023 θα είχε εκλέξει ακόμη 9 συμβούλους που θα ήταν: Γεωργίου Ιωάννη, (απεβίωσε και την θέση του θα έπαιρνε ο Παππάς Ιωσήφ), Μπεϊντάρη Ιωάννα, Κατσίμπρας Ευάγγελος, Ραβανού Δήμητρα, Μπάμπαλης Ιωάννης, Αρβανίτης Περικλής, Τσίπης Αντώνιος, Χαλκίδης Πολύκαρπος και Αυγέρης Αναστάσιος.

Ο δεύτερος συνδυασμός του Χρήστου Μπαΐλη (Δημοτική Συνεργασία) είχε συγκεντρώσει ποσοστό 21,77% και 3.943 ψήφους και είχε εκλέξει 7 συμβούλους, με το νέο εκλογικό νόμο θα είχε εκλέξει μόνο 3, δηλαδή τον εαυτό του και Κακιούζη Χαράλαμπο και Πιπιλίδη Λάζαρο.

Ο συνδυασμός ”Ανάπτυξη Τώρα” με τον Γιώργο Νίτσα πήρε ποσοστό 16,11% και 2.917 ψήφους εκλέγοντας 5 συμβούλους, ενώ με το νέο νόμο θα είχε εκλέξει 3, τον εαυτό του και επίσης Αμάραντο Αναστάσιο και Λουφέκη Νικόλαο.

Ο Βαγγέλης Ροπόκης και η Δημοτική Ανατροπή είχε λάβει 13,09% και 2,371 ψήφους εκλέγοντας 4 συμβούλους. Με το νέο νόμο αν ίσχυε θα είχε εκλέξει μόνο δύο, τον εαυτό του και τον Αλεξανδρή Ηλία.

Πέμπτος συνδυασμός ήταν η Στροφή στο Μέλλον με επικεφαλής τον Φονταρά Ευκλείδη, που είχε συγκεντρώσει 12,95% και 2.346 ψήφους είχε εκλέξει 4 δημοτικούς συμβούλους, ενώ με το νέο νόμο θα είχε 2, τον εαυτό του και τον Κωστούλα Βασίλειο.

Ο Σταύρος Αμάραντος και ο Λαίκή Συσπείρωση είχε λάβει 12,17% και 2.205 ψήφους εκλέγοντας 4 συμβούλους, ενώ με το νέο νόμο θα είχε εκλέξει μόλις δύο, τον εαυτό του και τον Κύρλα Κωνσταντίνο.

Ο τελευταίος συνδυασμός Ανυπότακτη Κίνηση στα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας είχε λάβει ποσοστό 0,99% και 179 ψήφους εκλέγοντας μόλις ένας σύμβουλο, ενώ με το νέο νόμο δεν θα είχε μπει στο δημοτικό συμβούλιο.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες:

Μάΐος 2019 παλιός νόμος

Με το νέο νόμο

Δείτε όλους τους συμβούλους που θα είχαν εκλεγεί ανά συνδυασμό αν το 2019 ίσχυε ο νέος εκλογικός νόμος.

Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα από τη μία δυσκολεύουν για εκείνους που είχαν μικρά ποσοστά, ενώ βοηθούν τον πρώτο συνδυασμό ο οποίος θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης σημαντικό στοιχείο για τους υποψήφιους συμβούλους που θέλουν να εκλεγούν στις επόμενες εκλογές, είναι ότι ο αριθμός των ψήφων ανεβαίνει και φτάνει έχοντας ως ταβάνι του 300-350 ψήφους.

Πίνακες: Θοδωρής Δράκος

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 1.239 κρούσματα, 39 θάνατοι και 476 διασωληνωμένοι – 2 Π.Ε Πρέβεζας, 22 Π.Ε Ιωαννίνων, 1 Π.Ε Άρτας και 1 Π.Ε Θεσπρωτίας

Επόμενο Άρθρο

Αθλητές από 7 Ηπείρους θα έρθουν στην Πρέβεζα για το παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τέννις Τζούνιορ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...