Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 14:12

Ποια η σχέση των τμημάτων Μουσικών Σπουδών Άρτας και Λογιστικής Πρέβεζας; – Τι παιχνίδια παίζει το Πανεπιστήμιο;

Μία μεγάλη αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα «7ΜΕΡΕΣ» σχετικά με το παρασκήνιο της μεταφοράς ή μη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Άρτας…στο κείμενο που υπογράφει ο Βαγγέλης Πήχας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2021, ύστερα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», που αφορούν το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.Είχε προηγηθεί πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς πολιτικούς (Βουλευτές, εκπροσώπους Περιφέρειας, Δημάρχους του Νομού), οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς ολόκληρου του Νομού Άρτας.

Αφορμή για την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου, ήταν πληροφορίες που εντείνονταν εκείνο το διάστημα, ότι επίκειται μεταφορά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  στα Ιωάννινα.

Πληροφορίες, που ασφαλώς στηρίζονταν στο κείμενο για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος «Αναδιοργάνωση Σχολών και ίδρυση νέων Τμημάτων» αφού αναφέρονταν στα Τμήματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέληγε ως εξής:

«Τέσσερεις νέες Σχολές είναι μονοτμηματικές, με περιορισμένη συνεργεία και αλληλεπίδραση με Τμήματα που έχουν συγγενές ή συναφές γνωστικό πεδίο. Για την ανάπτυξη αυτής της συνεργίας και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής αλληλεπίδρασης προτείνονται:

Η ανασυγκρότηση Σχολής Καλών Τεχνών με δύο Τμήματα: (α) Εικαστικών Τεχνών και Καλών Τεχνών, και (β) Μουσικών Σπουδών.

Η μετακίνηση των νέων τμημάτων προς την έδρα της Σχολής τους, που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών», πράγμα που ερμηνεύεται ως έναρξη της μεταφοράς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Γιάννενα.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη ήταν:

«Πρόθεσή μας είναι να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Ανοίγουμε τον κύκλο της διαβούλευσης με όλη την κοινωνία της Άρτας, για να ακουστεί η φωνή των Αρτινών. Η διαβούλευση γίνεται πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις στη Σύγκλητο. Είναι απαίτηση της τοπικής μας κοινωνίας, όλων των φορέων και συμφωνήσαμε όλες οι Παρατάξεις και όλοι οι παρευρισκόμενοι ότι θέλουμε στην Άρτα Πανεπιστημιακές Σχόλες.

Ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή βγαίνουμε μπροστά ακόμη και σε θέματα που δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς μας. Και συχνά κατηγορούμαστε για αυτό. Αλλά, όλοι αυτοί που το κάνουν δεν μένουν στην Άρτα. Δεν είναι το σπίτι τους η Άρτα. Εμάς, και εννοώ όλη την τοπική κοινωνία που αυτή η Δημοτική Παράταξη εκπροσωπεί, το σπίτι μας είναι η Άρτα. Γι’ αυτό και βγαίνουμε μπροστά.

Για το θέμα που έχει προκύψει, δηλώνω πως ως Δήμος είμαστε στο πλευρό όλων των πλευρών που θέλουν να μείνουν οι Σχολές στην Άρτα και να αναβαθμιστούν. Είτε αυτό σημαίνει επισκέψεις στα Υπουργεία, είτε σημαίνει κτηριακή αναβάθμιση, είτε σημαίνει δομές που να υποστηρίζουν την καινοτομία και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Δηλώνω για άλλη μια φορά, ότι επιδιώκουμε άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ίσως κάποια στιγμή μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου όπως θα έπρεπε.

Επιδιώκουμε, επίσης, ξεκάθαρες κουβέντες και όχι διατυπώσεις που αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο για παρερμηνείες, αθώες ή μη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση».

Τότε από την Πρέβεζα υπήρξαν διάσπαρτες ανησυχίες καθώς έβλεπαν ότι το καμπανάκι χτυπάει και για αυτούς…Ο χρόνος έδειξε ότι όσα έλεγε τότε ο Δήμαρχος Άρτας τα βίωσαν αργότερα ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου και οι Βουλευτές του Νομού αλλά και οι φορείς που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο όταν συντονισμένα, συγκεκριμένοι καθηγητές και κοσμήτορες που απαρτίζουν τη Σύγκλητο «οργάνωσαν» τη φυγή του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα…

Η «μεταφορά» του τμήματος είναι μια υπόθεση που απασχολεί την κοινωνία τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια περίπου και ξεκίνησε από την ομογενοποίηση ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Εκεί, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι η Σχολή Καλών Τεχνών που έχει έδρα τα Γιάννενα και είναι μονοτμηματική, θα ενέτασσε και το τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Το πρώην ΤΕΙ μάλιστα, είχε ζητήσει έντονα να ενταχθεί το Μουσικών Σπουδών ως πενταετούς φοίτησης, στην Καλών Τεχνών.

Η Καλών Τεχνών των Ιωαννίνων πάντως είχε αντιδράσει πολύ έντονα, με κύριο επιχείρημα ότι δεν ταιριάζουν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και ακαδημαϊκός χαρακτήρας της σχολής, με αρκετή δόση δίκιου στα επιχειρήματά της.

Ο Δήμος Αρταίων, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι το τμήμα «ως Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής «ανδρώθηκε» στην Άρτα, προσέφερε μοναδικές εκδηλώσεις και συνεργασίες. Το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλού επιπέδου και εν κατακλείδι είναι ένα τμήμα που πραγματικά κοσμεί την πόλη  και πρέπει να παραμείνει  την Άρτα».

Ο ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑΕκείνη την περίοδο, δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος, με συνέπεια να επισκεφθεί την Άρτα την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, για να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Όπως, ήταν αναμενόμενο, ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε και στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία σχετικά με τις φήμες μεταφοράς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών από την Άρτα (που είναι η έδρα του) στα Ιωάννινα.

Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ρητά και κατηγορηματικά (επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα) ότι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών δεν θα φύγει από την Άρτα ούτε στο προσεχές αλλά ούτε στο απώτερο μέλλον!

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων “Ήρθαμε σήμερα εδώ για να αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις πανεπιστημιουπόλεις στην Άρτα, στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα. Επισκέφτηκα την Πανεπιστημιούπολη της Άρτας και καταγράψαμε με την τεχνική υπηρεσία προβλήματα που αφορούν τις κτιριακές υποδομές.

…Κανένας δεν έβαλε θέμα μετακίνησης του Τμήματος, το Τμήμα είναι εκεί που είναι χωροθετημένο το Τμήμα, ωστόσο η έδρα (το γραφείο του Κοσμήτορα) είναι εκεί που είναι ο Κοσμήτορας, αν ο Κοσμήτορας σε μια μελλοντική συνένωση δύο Τμημάτων εκλεγεί από τα Ιωάννινα τότε η έδρα θα είναι στα Ιωάννινα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει μετακίνηση της Τμήματος Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Ιωάννινα. Θα μιλήσω ρεαλιστικά! Μιλάμε για έναν στρατηγικό σχεδιασμό έως το 2027. Λοιπόν, προσωπικά εκτιμώ ότι ούτε μέχρι το 2034 με τις τρέχουσες οικονομικές δυνατότητες και εξελίξεις θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφτούν κτιριακά τα τέσσερα τμήματα που είναι άστεγα τώρα στα Ιωάννινα, οπότε γιατί να θέλουμε ως Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μεταφέρουμε και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Ιωάννινα;”

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Νικολόπουλος είχε πει “… Πρέπει να γίνει κατανοητό στην τοπική κοινωνία της Άρτας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντιμετώπισε τη συνένωση ως ένα Ίδρυμα. Είμαι σίγουρος ότι θα επιβιώσουν και τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, όπως και όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρά το νέο νόμο που θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση φοιτητών στα πανεπιστήμια”.

8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑΌμως περίπου 8 μήνες αργότερα – 22 Σεπτεμβρίου 2021- αποφασίζει με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος να μεταφερθεί η έδρα του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022 η Σύγκλητος ψηφίζει να φύγει το Τμήμα Λογιστικής από την Πρέβεζα και να μεταφερθεί στα Γιάννινα…

Η ειρωνεία είναι ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα είναι άρτιες και κανονικά θα έπρεπε να μεταφερθούν εκεί και οι Οικονομικές Σχολές από τα Ιωάννινα.

Στο κτίριο της Πρέβεζας δηλαδή και όχι να διεκδικεί η Σύγκλητος να γίνει το αντίθετο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε στην απόφαση της Συγκλήτου, που επέλεξε τη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα και “έδειξε” ως αποκλειστικούς υπεύθυνους γι’ αυτό, τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον Αντιπρύτανη Σπύρο Γεωργάτο.

Επισήμανε ότι πρότασή του ήταν “… να έρθει το οικονομικό πανεπιστήμιο στην Πρέβεζα και αν δε μπορεί αυτό να έρθει Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση τον τουριστικό τομέα”.

Διότι, τα Γιάννινα, δεν έχουν καθόλου υποδομές για να υποδεχτούν και το Τμήμα Λογιστικής…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Εκείνη την περίοδο ο κύριος Τρικούπης, νέος κοσμήτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πρέβεζα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης επισκεπτόταν τις εγκαταστάσεις στην Πρέβεζα και εξέφραζε την επιθυμία σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες αν μετακινηθεί το Τμήμα Λογιστικής στα Γιάννινα να έρθει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στην Πρέβεζα…Η ειρωνεία είναι ό,τι την ίδια περίοδο επισκεπτόταν και τον Δήμαρχο Άρτας, ο οποίος δεν γνώριζε για τις κινήσεις του κυρίου Τρικούπη…

Όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κύριος Θανάσης Τρικούπης επισκέφθηκε την Πρέβεζα, όπως λένε οι αυτόπτες μάρτυρες, αλλά υπήρξε και δεύτερη!

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ – ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑΣτην Άρτα υπάρχει σαφώς θέμα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών αλλά και με άλλα Τμήματα.

Όμως, αυτό αποτελεί πρόβλημα του Πανεπιστημίου και όχι της Περιφέρειας και των Δήμων.

Σαφώς και θα πρέπει να συνυπάρχουν και να βοηθούν ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης με όποιον τρόπο μπορούν, αλλά το Πανεπιστήμιο, τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια;

Γιατί δεν έχει διεκδικήσει ως Πανεπιστήμιο κονδύλια για να ολοκληρωθούν και να ανακαινιστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο πρώην ΤΕΙ Άρτας;

Γιατί δεν πίεσαν και δεν διεκδίκησαν από τους πολιτικούς που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από την Άρτα αλλά και την Ήπειρο ώστε να διαμορφωθούν νέα δεδομένα στον Πανεπιστημιακό χώρο στους τρεις Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας; Παρά τους άφησαν να παρακμάσουν και να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση…

Δεν γίνεται να μιλάνε για «αυτοδιοίκητο» όταν τους βολεύει… Γιατί στα Ιωάννινα διεκδικούν κονδύλια και για τα υπόλοιπα Τμήματα δεν κάνουν το ίδιο;

Γιατί την ίδια περίοδο, που υποσχόταν ότι δεν ψάχνουμε να φύγουμε από την Άρτα, η κα Ζουμπούλη ζητούσε βοήθεια από τον Αλέκο Καχριμάνη λέγοντάς του ότι δεν υπάρχουν χώροι να στεγαστεί το Τμήμα Μουσικών Σπουδών αναφέροντας του αν υπάρχει χώρος στα Γιάννινα.

Γιατί ο κύριος Τρικούπης, έκανε αυτοψία το Φθινόπωρο του 2021- όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες-  στις Κτιριακές εγκαταστάσεις της Πρέβεζας συνομιλώντας με συγκεκριμένους ανθρώπους και λέγοντας ό,τι αν φύγει το Τμήμα Λογιστικής, να δούμε αν μπορούμε να μεταφέρουμε εδώ το Τμήμα Μουσικών Σπουδών;

O κύριος Αλμπάνης τα γνωρίζει όλα αυτά;

Κάθε νοήμων άνθρωπος συνειρμικά θα έλεγε «είναι δυνατόν να πηγαίνει στην Πρέβεζα ο νέος κοσμήτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας να δει το κτίριο του Τμήματος Της Λογιστικής ενώ ακόμη δεν έχει παρθεί η απόφαση για το αν θα φύγει αυτό»; Την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι γίνεται μεγάλη μάχη από πολιτικούς, φορείς και κοινωνία για να παραμείνει το Τμήμα, ο κ. κοσμήτορας λειτουργούσε διαφορετικά;

Τι έχει να πει ο κύριος Αλμπάνης για όλα αυτά;

Χρήστος Τσιρογιάννης : “Πρέπει να καταλάβει η Σύγκλητος πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι Πανεπιστήμιο Ηπείρου”Το θέμα της απόφασης της μεταφοράς από την Πρέβεζα του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα, ήταν μεταξύ άλλων των θεμάτων από τα οποία συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Αρταίων τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Επρόκειτο  για ένα σοβαρό θέμα, που αφορά την περιοχή της Πρέβεζας μια απόφαση όμως που έχει φέρει έντονη ανησυχία  και δυσαρέσκεια σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Άρτας.

Ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης, στην τοποθέτηση του δήλωσε την έντονη αντίθεση του στην κίνηση αυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μεταφέρει το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα και όπως χαρακτηρίστηκα ανέφερε « Πρέπει να καταλάβει η Σύγκλητος πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι Πανεπιστήμιο Ηπείρου και έτσι πρέπει να λειτουργεί. Μέριμνα της Συγκλήτου είναι όχι να κλείνει και να μετακινεί  Τμήματα, αλλά να διασφαλίζει για το μέλλον των σχολών της και να αναβαθμίζει τις υποδομές τους, έτσι ώστε, μαζί με του καθηγητές να αποτελούν ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς».

Σε αυτό το  Δημοτικό συμβούλιο ο Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε  ότι ο Δήμος Αρταίων την τελευταία στιγμή απέτρεψε την μεταφορά της Σχολής Μουσικών Σπουδών στα Ιωάννινα. Μάλιστα όπως τόβισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, η τότε κοσμήτορας της Σχολής κ. Μαρία Ζουμπούλη, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, την μεταφορά της Σχολής από την Άρτα στα Ιωάννινα, κάτι για το οποίο αντέδρασε άμεσα ο Δήμος Αρταίων με σειρά ενεργειών, με αποτέλεσμα τελικά να αποτραπεί αυτή η προσπάθεια.

Στην τοποθέτηση του κ. Τσιρογιάννη, αντέδρασε άμεσα η κα. Τζένη Ταπραντζή, η οποία επεσήμανε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ λέγοντας του «πάρτε το πίσω, όταν μιλάτε για ανθρώπους που δεν είναι εδώ είναι άδικο. Το καταγγέλλω».

Ο Δήμαρχος απάντησε « είναι γεγονός, μη νιώθετε ενοχή επειδή την κυρία Ζουμπούλη την είχατε υποψήφια στην παράταξή σας. Μη νιώθετε ενοχή. Δεν πρεσβεύει εσάς και την παράταξή σας».

Ο κύριος Καχριμάνης σε δηλώσεις το στο arta2day.gr και στην Ειρήνη Κατσούλα στο 3΄42΄ του ηχητικού που είναι αναρτημένο στο youtube αναφέρει ότι «μου είπαν (εννοεί την κα Ζουμπούλη) ότι δεν μας βοηθάει η περίπτωση της Άρτας και ψάχνουμε εδώ, βρες ένα κτίριο στα Γιάννινα. Τους είπα ότι θα μιλήσω με τον Δήμαρχο…»!

Ο Περιφερειάρχης επιβεβαιώνει ότι του ζήτησαν κτίριο αλλά ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε – καθώς δεν είναι καθήλην αρμόδιος- προτείνοντας εναλλακτική το κτίριο του ΕΑΣΑΦ στην Άρτα, τόνιζοντας στη συνέντευξη ότι θα έδινε και ένα χρηματικό ποσό…

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, καλώς έπραξε και δεν έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά που είχε ανάψει εκείνη την περίοδο αφού έψαξε να βρει λύσεις χωρίς να επιτρέψει να πάρει διαστάσεις το θέμα…

Ως μη θέμα είναι το θέμα αυτό που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αναφορικά, με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου για την βελτίωση των εγκαταστάσεών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και το ενδιαφέρον για αγορά του κτιρίου του ΕΑΣΑΦ από τον Δήμο Αρταίων, διότι:

Αναφέρονται σε ένα κτίριο το οποίο δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στην ΕΑΣΑΦ και για να αποκτηθεί από τον Δήμο Αρταίων χρειάζονται αρκετά χρήματα πάνω από 1,2 εκ. σύμφωνα, με την δικαστική απόφαση του Εφετείου, σχετικά με την πράξη της Ελεούσας.

Αυτό που ανήκει στο Πανεπιστήμιο είναι τα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης στους Κωστακιούς Άρτας, τα οποία προσφέρονται για αναβάθμιση και επέκταση και εκεί η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει.

Ο Δήμος Άρτας λέει ότι ουδέποτε πήρε έγγραφο στο οποίο να αναφέρεται επίσημα ότι η Περιφέρεια δίνει στο Δήμο, το ποσό των 500.000 ευρώ.

Προφανώς η πρόθεση της Περιφέρειας και του Αλέκου Καχριμάνη είναι να παραχωρήσει ένα τόσο σημαντικό ποσό ώστε να βοηθήσει,  όμως να βοηθήσει στην αναβάθμιση / επέκταση των υπαρχουσών υποδομών, πράγμα το οποίο κανείς δεν αρνήθηκε ούτε προτάθηκε όμως… Άλλωστε, ο Περιφερειάρχης είναι και Περιφερειάρχης της Άρτας και μπορεί να λύνει απευθείας θέματα που προκύπτουν στην Άρτα, όπως κάνει και στα Γιάννενα.

Το θέμα είναι ότι η Σύγκλητος παίρνει τις αποφάσεις ως «αυτοδιοίκητο» και θα πρέπει να απαντήσει στον Αρτινό λαό γιατί οι καθηγητές και οι Κοσμήτορες ψάχνουν για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και αλλού ενώ μιλάνε με τον Περιφερειάρχη για να τους λύσει το θέμα.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν τον ενημερώνουν κιόλας.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα μετά και την έκταση που πήρε και αναφέρει«Η Περιφερειακή Αρχή ήταν και παραμένει σταθερή στη θέση της κατά της μη μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων Άρτας και Πρέβεζας στα Ιωάννινα.

Ειδικά για το τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτας είχε αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει με τις κτιριακές του υποδομές, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από το Δήμο Αρταίων.
Στην Περιφέρεια δεν είχε γίνει αίτημα μεταφοράς του Τμήματος- άλλωστε είναι αναρμόδια- παρά μόνο το Τμήμα με έγγραφό του (αρ.πρωτ. 1135/19-1-2021) είχε ζητήσει τη συνδρομή της για βελτίωση των εγκαταστάσεών του. Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου ο Περιφερειάρχης είχε αποστείλει επιστολή (με αριθμ. πρωτ.. 29466/245/ 3/3/2021) στο Δήμο Αρταίων στην οποία πρότεινε την αξιοποίηση για τις ανάγκες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του κτιριακού συγκροτήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας το οποίο είχε περιέλθει στο Δήμο, αναλαμβάνοντας η Περιφέρεια Ηπείρου μέρος του κόστους ανακατασκευής και βελτίωσης των εγκαταστάσεων.
Το αίτημα της Περιφέρειας μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ή την Πρυτανική Αρχή.

Είναι ευνόητο ότι η πρόταση της Περιφέρειας παραμένει σε ισχύ».

Η απάντηση του  Δήμου Αρταίων, για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτας, στην ΠεριφέρειαΑναφορικά με την επίσημη ανακοίνωση και έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου πριν από ένα χρόνο (3/3/2021), προς τον Δήμο και με το οποίο προτείνεται «…η αξιοποίηση για τις ανάγκες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του κτιριακού συγκροτήματος  της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας το οποίο είχε περιέλθει στο Δήμο, αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους ανακατασκευής και βελτίωσης των εγκαταστάσεων…»,

O Δήμος Αρταίων ενημερώνει πως το κτιριακό συγκρότημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας (ΕΑΣΑΦ) δεν έχει περιέλθει στον Δήμο και στο οποίο δεν έχει ούτε τη νομή ούτε την κυριότητα ούτε την χρήση. Επιπλέον το σχετικό έγγραφο δεν αναφέρεται σε πόσο χρηματοδότησης προς τον Δήμο.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αρταίων είναι αναρμόδιος να τοποθετηθεί επί του εγγράφου της Περιφέρειας, το οποίο προφανώς εστάλη λόγω λανθασμένης ή ελλιπούς πληροφόρησης των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος  Αρταίων θεωρεί πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η δημόσια δήλωση της Περιφέρειας περί στήριξης της παραμονής των πανεπιστημιακών σχολών στην Άρτα και η ενδυνάμωση των υποδομών τους. Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη ταύτιση με την επίσημη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά. Άλλωστε η Πρυτανική Αρχή μπορεί κατευθείαν και σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Ηπείρου η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία της για τη χρηματοδότηση, να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις κτιριακές υποδομές στην Πανεπιστημιούπολη της Άρτας.

Το αρραγές αυτό μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που βάσει του “Αυτοδιοίκητου” έχει την τελική ευθύνη αυτών των αποφάσεων, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας.

Οι πανεπιστημιακές σχολές της Άρτας πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν στην Άρτα- αυτό δεν συζητείται καν- αλλά να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Πηγή: 7meres.gr


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν σε χρεοκοπία τους Δήμους – Φόβοι για μπλακ άουτ

Επόμενο Άρθρο

ΜΕΤΑΝΟΙΑ, ΝΗΣΤΕΙΑ, ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ του π. Δημητρίου Μπόκου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...