Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, 23:16

Περισσότερες από 1000 μερίδες Πολυσπόρια μοίρασε ο Δήμος Πρέβεζας (video-pic)

21 Νοεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου. Παναγία της Πολυσπορίτισσας ή Αποσπορίτισσα όπως την αποκαλούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ένα έθιμο που κρατάει ακόμα, με πανάρχαιες ρίζες, για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στην καρποφόρα γη και να γιορτάσουν οι γεωργοί το τέλος της σποράς και την αναμονή και ελπίδα για μια πλούσια καρποφορία.

Στις 21 του Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα μέρη όπου οι γεωργοί έχουν “αποσπείρει” δηλαδή έχουν τελειώσει τη σπορά, γιορτάζουν την Παναγία ως “Αποσπορίτισσα” και άλλοι που έχουν “μισοσπείρει” την τιμούν ως “Μεσοσπορίτισσα”.

Από την παραμονή λοιπόν της μεγάλης αυτής γιορτής οι νοικοκυρές βράζανε διάφορα όσπρια και τα ανακατεύανε με ξηροκάρπια τα λεγόμενα Πολυσπόρια ή μπόλια για να είναι καλές οι σοδειές.

Στην Πρέβεζα η Παναγία μας φέρει το όνομα της Πολυσπορίτισσας και πολλές νοικοκυρές συνεχίζουν να φτιάχνουν τα Πολυσπόρια. Η συνταγή διαφέρει λίγο από τόπο σε τόπο αλλά και από νοικοκυρά με νοικοκυρά. Τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσει κάθε νοικοκυρά είναι ανάλογα και της αρεσκείας αυτόν που θα τα γευτούν. Σε πολλά μέρη χρησιμοποιούν πολλών ειδών όσπρια όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, ρεβίθια, φακές, σε κάποια μέρη ακόμη και κουκιά.

Ο Δήμος Πρέβεζας ανήμερα των Εισοδείων της Θεοτόκου, πρόσφερε εντελώς δωρεάν προσφέρει περισσότερες από 1000 μερίδες πολυσπόρια σε κατοίκους και επισκέπτες.

Το έθιμο που συνδέεται με την καλή σπορά, αναβίωσε στον χώρο της πρώην Λαϊκής Αγοράς Τα παραδοσιακά πολυσπόρια ετοίμασαν οι μάγειροι από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου στο χώρο της ταβέρνας «Ψάθα» του κ. Ιωάννη Κυριάκη.

Η Συνταγή

Στα δικά μα μέρη (Πρέβεζα) η συνταγή διαφέρει ελάχιστα από νοικοκυρά σε νοικοκυρά και τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι: καλαμπόκι, σιτάρι, σταφίδες (λευκή και μαύρη), καρύδια, σουσάμι, ζάχαρη και κανέλα.

Αυτά είναι τα υλικά της βασικής συνταγής και ο καθένας αν θέλει προσθέτει και κάτι επιπλέον όπως αμύγδαλα ή και κάποιο ακόμη όσπριο.

Η διαδικασία είναι απλή. Βάζουμε από βραδύς το καλαμπόκι στο νερό να μουλιάσει-θυμάμαι τη μαμά μου από μικρή που έλεγε «αν βάλεις το καλαμπόκι στο νερό και δυο μέρες νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου στο βράσιμο». Το σιτάρι το βάζουμε λιγότερες ώρες στο νερό γιατί βράζει πιο εύκολα από το καλαμπόκι.

Βράζουμε λοιπόν καλά το σιτάρι και το καλαμπόκι, ξεχωριστά το ένα από το άλλο και μετά σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα ενώνουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, τις σταφίδες, τα χοντροκομμένα καρύδια, το σουσάμι και την κανέλα. Ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι και αρκετή ζάχαρη για να γίνουν γλυκά, γιατί στα μέρη μας τα τρώμε γλυκά. Στο τέλος και λίγο πριν τα σβήσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο.

Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να χυλώσουμε το ζουμάκι πριν τα σβήσουμε από τη φωτιά με λίγο νεράκι και αλεύρι. Αν όμως δεν σας αρέσουν πολύ χυλωμένα την τελευταία διαδικασία με το αλεύρι δεν χρειάζεται να την ακολουθήσετε. Τα πολυσπόρια άλλωστε μετά από μερικές ώρες χυλώνουν από μόνα τους αρκετά λόγω των δημητριακών και αν μας μείνουν και τα βάλουμε και στο ψυγείο για τις επόμενες μέρες τότε χυλώνουν ακόμη περισσότερο.

Η διαφορά από νοικοκυρά σε νοικοκυρά στα μέρη μας είναι ότι όταν ενώνουν το καλαμπόκι με το σιτάρι μαζί για να πάρουν ακόμη μια βράσει, ρίχνουν μόνο τις σταφίδες το αλατάκι και τη ζάχαρη και τα καρύδια με το καβουρδισμένο σουσάμι και την κανέλα τα ρίχνουν όταν σερβίρουν τα πολυσπόρια στο πιάτο.

Όποια διαδικασία και να ακολουθήσετε πιστέψτε με είναι φανταστικά.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ συνάντηση στην 6η ΥΠΕ για το Νοσοκομείο

Επόμενο Άρθρο

Επιτροπή Πρέβεζα, Ιστορία-Πολιτισμός-Περιβάλλον: Η Πρέβεζα γιορτάζει τα Πολυσπόρια

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...