Η Δέσποινα Παπαμιχαήλ είχε μια πολύ καλή σεζόν και κατάφερε για πρώτη φορά στην καριέρα της να μπει στο Top 150 της παγκόσμιας κατάταξης. Βρίσκεται αναμφίβολα στην καλύτερή της φάση, γνωρίζει καλύτερα από ποτέ τι χρειάζεται να κάνει για το επόμενο βήμα της καριέρας της και το 2023 στοχεύει να μπει στις 100 καλύτερες παίκτριες του κόσμου.
Η Δέσποινα Παπαμιχαήλ και ο Ισπανός προπονητής της, Roberto Ortega, μίλησαν στο Punto de Break για τη συνεργασία τους, η οποία έχει ήδη καρποφορήσει με αρκετές επιτυχίες τη φετινή χρονιά, το επόμενο βήμα στην καριέρα της Ελληνίδας τενίστριας, τα εμπόδια του παρελθόντος και πολλά ακόμα.
“Η μόνη αμφιβολία που είχα στην αρχή, ήταν ότι ο Rober δεν είχε εμπειρία, αλλά αμέσως κατάλαβα πως ήταν πολύ εργατικός κι επίσης είναι πολύ καλός άνθρωπος και υπήρξε σπουδαίος παίκτης”, είπε η 29χρονη Ελληνίδα τενίστρια για τον Ortega.
Με τον 31χρονο Ισπανό τεχνικό στο πλευρό της, η Παπαμιχαήλ κατάφερε τον περασμένο Οκτώβριο να φτάσει στο Νο.143 της παγκόσμιας κατάταξης, που αποτελεί και το προσωρινό της career high, καθώς και να πετύχει 3 νίκες σε κυρίως ταμπλό WTA διοργανώσεων, στο 250άρι της Βουδαπέστης, στο 500άρι του Τόκιο και στο 250άρι του Monastir.
Η Παπαμιχαήλ γύρισε τον χρόνο πίσω, στα χρόνια των juniors, όπου είχε αρκετές επιτυχίες: “Όταν ήμουν junior ήμουν πολύ καλή, είχα φτάσει στο Νο.3 της Ευρώπης και στο Top 50 του κόσμου, έπαιξα στα Grand Slams. Μετά, στα 18 μου, είχα μπει ήδη στις 400 καλύτερες της παγκόσμιας κατάταξης της WTA και ήμουν στην ακαδημία του Juan Carlos Ferrero. Τα πήγαινα πολύ καλά και είχα σκεφτεί πως σε 2 χρόνια θα ήμουν στο tour.”
Για το τι θυμάται από αυτά τα χρόνια, η Ελληνίδα παίκτρια είπε: “Θυμάμαι να παίζω με την Garbine (Muguruza) και με την (Elina) Svitolina στα Grand Slams στα juniors. Δυο χρόνια μετά όμως, εκείνες ήταν ήδη στο Top 50 και εγώ είχα πάει πίσω. Αν εστιάσεις περισσότερο στην κατάταξη και όχι στη βελτίωση, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Δεν προέρχομαι από τενιστική οικογένεια, κοιτούσαμε μόνο τα αποτελέσματα τότε και ομολογώ πως κάναμε πολλά λάθη σε εκείνη τη φάση. Δεν είναι εύκολο να διαλέγεις προπονητή, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις έναν τραυματισμό που σε αφήνει έξω για μια σεζόν, να γίνεσαι 25 και να μένεις στάσιμη. Ψυχολογικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις το πέρασμα του χρόνου.”
Η συνέχεια δεν ήταν εύκολη, καθώς τα πρώτα της χρόνια ως επαγγελματίας δεν πήγαν όπως τα φανταζόταν. Επίσης έγιναν πολλά λάθη, όπως παραδέχτηκε, όμως το σημαντικό είναι πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη φάση της.
“Τώρα είμαι στα καλύτερά μου, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ, έχω την ομάδα μου και νιώθω καλά προετοιμασμένη. Όταν είσαι νέος δεν ξέρεις πολλά πράγματα, απλά αναρωτιέσαι γιατί δεν εξελίσσεσαι τόσο γρήγορα όσο κάποια άλλα κορίτσια. Σ’ αυτές τις ηλικίες όλοι οι δρόμοι είναι ανηφορικοί, ειδικά αν αγχώνεσαι με την ηλικία σου. Τώρα είμαι 29 και είμαι χαρούμενη, επικεντρώνομαι μόνο σ’ αυτό που είναι σημαντικό: να παίζω καλό τένις και να βελτιώνομαι. Όταν ήμουν 23 και βρισκόμουν στο Νο.500 της κατάταξης, νόμιζα πως ήμουν ήδη αρκετά μεγάλη.”
Για το επόμενο βήμα της καριέρας της και τι χρειάζεται να κάνει για να το κατακτήσει, είπε: “Πρέπει να αλλάξω κάποια εμπόδια που υπάρχουν στο παιχνίδι μου, είναι δύσκολο για μένα να πιέζω και να είμαι επιθετική, γιατί ήμουν για πολύ καιρό αμυντική παίκτρια. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να αλλάξουμε τις ρίζες του παιχνιδιού μου. Το γεγονός ότι έπαιξα στην κεντρική σκηνή φέτος, σε αγώνες όπως με τη Muguruza στο Τόκιο και με τη Mertens στο Monastir, με έκανε να δω τα πράγματα διαφορετικά. Μου έμαθαν πολλά αυτοί οι αγώνες. Συνειδητοποίησα πως δεν αρκεί να επιστρέφεις την μπάλα μέσα, γιατί αυτές οι παίκτριες μπορούν να επιτεθούν σε μια ουδέτερη μπάλα. Ένας από τους στόχους μου είναι να παίξω πιο ελεύθερα και να μη σκέφτομαι τόσο.”
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Παπαμιχαήλ θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη σεζόν της από τα μεγάλα τουρνουά της Αυστραλίας και μάλιστα αυτή η σεζόν θα ξεκινήσει και λίγο νωρίτερα, από το United Cup, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.
“Δεν θα περάσω τα Χριστούγεννα στο σπίτι αυτή τη χρονιά, έχω μια πτήση στις 24 Δεκεμβρίου για την Αυστραλία, όπου ονειρευόμουν να ξεκινήσω μια σεζόν από τα 18 μου. Έχει περάσει μια δεκαετία που περιμένα γι’ αυτή τη στιγμή και φέτος μπόρεσα να τη ζήσω για πρώτη φορά. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα το επαναλάβω αυτό.”
Οι συμμετοχές στα μεγάλα τουρνουά, όπως το United Cup και το Australian Open, είναι πολύ σημαντικές και για οικονομικούς λόγους, μιας και ως γνωστόν η ζωή στο tour δεν είναι καθόλου εύκολη για τους παίκτες και τις παίκτριες που δεν βρίσκονται στο Top 100. Επιπλέον, υπάρχει ακόμα έντονη οικονομική ανισότητα ανάμεσα στο ανδρικό και στο γυναικείο tour.
“Τον Ιούλιο ήμασταν σε ένα 250άρι στη Βουδαπέστη και θυμάμαι πως πέρασα από τα προκριματικά και κέρδισα και έναν αγώνα στο κυρίως ταμπλό. Μέχρι στιγμής ήταν το καλύτερό μου αποτέλεσμα, γιατί μου έδωσε 2.600 ευρώ. Από αυτά, πρέπει φυσικά να αφαιρέσετε το ξενοδοχείο και τις πτήσεις για μένα και τον προπονητή μου. Στους άνδρες, ο 2ος γύρος ενός αντίστοιχου τουρνουά έχει έπαθλο 10.000 ευρώ. Μόνο στα Grand Slams και στα Masters υπάρχει ισορροπία.”
Τέλος, μιλώντας για τους στόχους της για το 2023, η Δέσποινα είπε: “Θέλω να μείνω εκεί που είμαι στην κατάταξη (τώρα βρίσκεται στο Νο.160), αλλά θα ήμουν φυσικά πολύ ενθουσιασμένη αν μπω στο Top 100, αυτός είναι ένας στόχος που θα ήθελα να πετύχω μέχρι το Roland Garros. Στο μυαλό μου είναι όλα πολύ οργανωμένα, το κυριότερο είναι να συνεχίσω τη δουλειά, να είμαι πιο επιθετική και να πηγαίνω για τις νίκες. Να αυτοματοποιήσω κάποια πράγματα που ακόμα είναι δύσκολα για μένα. Αν δουλέψουμε καλά και εφαρμόσουμε τις συμβουλές του Rober, είμαι σίγουρη ότι θα έρθουν υπέροχα πράγματα.”
Πηγή: tennisnews.gr