Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, 2:47

Πανηγυρίζει τo γραφικό εκκλησάκι στη Μαργαρώνα Πρέβεζας

Παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής την Πέμπτη 9 Μαΐου και γιορτάζει το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας στη Μαργαρώνα Πρέβεζας. Στις 7μ.μ θα ψαλλεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν ανήμερα της γιορτής την Παρασκευή με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστούν στον Ιερό Ναό της Αικατερίνης τις ώρες 7π.μ-10π.μ. Επίσης την ίδια μέρα και ώρα 6μ.μ στον ίδιο Ναό θα γίνει παράκληση της Παναγίας .

Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής είναι η πρώτη μεγάλη γιορτή μετά το Πάσχα και έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία ως ανάμνηση των εγκαινίων του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο και είναι γνωστό σε ολόκληρη την χριστιανοσύνη.

Στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής της Πρέβεζας το έθιμο θέλει μικρούς και μεγάλους να πηγαίνουν εκεί τις Πασχαλινές τους λαμπάδες γι αυτό και τα μανουάλια γεμίζουν με πολύχρωμα κεριά. Επίσης την ημέρα αυτή σύμφωνα με το έθιμο αναβιώνει και το “τρυποπέρασμα” από την καμάρα της Μαργαρώνας. Η παράδοση θέλει αφού κάποιος περάσει τρεις φορές από την καμάρα να αφήσει κάποιο προσωπικό του αντικείμενο (ένα κέρμα, ένα μαντήλι κλπ), συμβάλλοντας έτσι στο να έχει καλή τύχη και υγεία. 

Προηγούμενο Άρθρο

Μέσω του “Ήπειρος 2021-2027” η χρηματοδότηση του εξοπλισμού του “Πράσινου Σημείου” για τον Δήμο Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Ζωντανεύουν και φέτος τα μοναδικά έθιμα της Λαμπρής στον Δήμο Ζηρού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...