Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 17:46

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2021

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε που το ενδιαφέρον των συστημάτων Υγείας μονοπωλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 και η νόσος COVID-19. Κι ενώ είναι φυσιολογικό να δίνουν την μάχη κατά της ασύμμετρης αυτής απειλής, αρκετές είναι οι ενδείξεις ότι παραμελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως που είναι τα διάφορα είδη καρκίνου.

Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία 20ετία με τους βιολογικούς παράγοντες και τις εξατομικευμένες θεραπείες, τα υπερσύγχρονα μηχανήματα διάγνωσης και τα ρομποτικά συστήματα λεπτομερούς καθοδήγησης σε χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, τα διάφορα είδη καρκίνου συνεχίζουν να «σκοτώνουν» ετησίως στον κόσμο περί τα 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Την ίδια ώρα, τα νέα περιστατικά στην Ελλάδα είναι ετησίως παραπάνω από 60.000 και
γύρω στους 30.000 συμπολίτες μας χάνουν την μάχη.

Τα νούμερα παίρνουν νέα διάσταση εν καιρώ πανδημίας…
Με άϋλη παραπομπή και άϋλη συνταγογράφηση δεν είναι δυνατόν να προληφθούν «ύπουλες» μορφές της νόσου τις οποίες μπορεί να εντοπίσει μόνο το έμπειρο ιατρικό μάτι και να αποκαλύψει η συζήτηση γιατρού- ασθενούς με λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες φοβούνται να πλησιάσουν ιατρεία και νοσοκομεία αν δεν νιώθουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και είναι βέβαιον ότι το επόμενο διάστημα έρευνες θα καταγράψουν αύξηση των περιστατικών που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στο γιατρό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους πολίτες να μην αμελούν τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και PAP test για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες) αλλά και την κολονοσκόπηση μετά τα 55, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος, την διερεύνηση κάθε νέου συμπτώματος ή πόνου από ειδικό γιατρό.

Ο ΠΙΣ συστήνει επίσης να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες από το σύστημα Υγείας ώστε κανείς -έστω και ύποπτος για κακοήθεια- να μην περιμένει επί εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο εξαιτίας της πανδημίας. Η Πολιτεία φρόντισε το προηγούμενο διάστημα ώστε τα απολύτως αναγκαία χειρουργεία να διεξάγονται άμεσα. Αλλά υπάρχουν και χειρουργεία εν πολλοίς
διερευνητικά ή όχι τόσο έκτακτα που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής διότι μπορεί να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα.

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
Ο Πρόεδρος

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

Ο Γενικός Γραμματέας
Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

Προηγούμενο Άρθρο

Απολογισμός οδικής ασφάλειας Ιανουαρίου 2021

Επόμενο Άρθρο

Πανελλαδική Διαδικτυακή εκδήλωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών “Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση & η αναγκαία απάντηση των εργαζομένων”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...