Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 23:00

Παλαιορόφορος. Δείτε το «χωριό-φάντασμα» της Πρέβεζας που κατοικήθηκε πρώτη φορά πριν από 4.000 χρόνια….

Ο Παλαιορόφορος Πρεβέζης κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 2.000 π.Χ., άκμασε κατά τα ελληνιστικά χρόνια, απειλήθηκε από τους Ρωμαίους και επιβίωσε της Τουρκοκρατίας. Σήμερα, το μόνο που μαρτυρά ότι κάποτε έσφυζε από ζωή είναι τα δεκάδες ερειπωμένα σπίτια, οι εγκαταλελειμμένοι δρόμοι και τα χαλάσματα. Ο οικισμός εκτείνεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ζαλόγγου.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο βορειότερο ύψωμα της περιοχής την 2η π.Χ. χιλιετία. Ωστόσο, η περίοδος ακμής ξεκίνησε πάνω από χίλια χρόνια αργότερα, όταν τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Ηλείοι αποφάσισαν να την περιτειχίσουν….
Η αρχαία Ελάτρεια με την ξακουστή οχύρωση
Με την ονομασία Ελάτρεια, η τοποθεσία φιλοξένησε μία από της τέσσερις αποικίες των Ηλείων στο νομό Πρεβέζης. Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες του διακεκριμένου αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη τη δεκαετία του ’60, η αρχαία Ελάτρεια άκμασε ραγδαία κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα του οικισμού ήταν η εντυπωσιακή οχύρωση, τόσο η φυσική, όσο και η τεχνητή. Τα τείχη που έχτισαν οι Ηλείοι έφταναν σε μήκος τα 1.690 μέτρα.
Τμήμα τους σώζεται ως σήμερα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ακόμα, αρχαία νεκροταφεία, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, προτομές, νομίσματα και θεμέλια ακροπόλεων. Η επικρατούσα θεωρία θέλει την περίοδο ακμής να τελειώνει περί το 167 π.Χ., όποτε ο οικισμός καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Ο Δάκαρης, ωστόσο, έφερε στο φως σημάδια που μαρτυρούν την περιορισμένη κατοίκηση και κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα είναι ορατά και ορισμένα τμήματα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικοπόλεως…. Ο Παλαιορόφορος

Στη σύγχρονη εποχή, η Ελάτρεια έγινε Παλαιορόφορος και μέχρι πριν από μισό αιώνα κατοικούνταν ακόμα. Μάλιστα, κατά τον εμφύλιο, στο μοναστήρι Αβάσος, χτισμένο στην κοιλάδα που διασχίζει το χωριό, τελέστηκε η ορκωμοσία της πρώτης μόνιμης ομάδας Αντάρτικου στην περιοχή. Ωστόσο, επί δικτατορίας, η συνένωση του Παλαιορόφορου με τα χωριά Πολύβρυσο και Τρίκαστρο είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή εκκένωση του ιστορικού οικισμού.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ίδρυσαν τη νέα κοινότητα Ωρωπού κοντά στην Εθνική οδό Πρέβεζας – Λούρου….

Έτσι, από το 1970 μέχρι σήμερα, τα σπίτια, οι δρόμοι, τα μαγαζιά έχουν αφεθεί στην τύχη τους, έρμαια του χρόνου. Όποιος περάσει από τον Παλαιορόφορο, θα αντικρύσει ένα χωριό φάντασμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στα ερείπια, συμβιώνουν αρμονικά τα απομεινάρια του πανάρχαιου οικισμού με τα χαλάσματα των κατοικιών που εγκαταλείφθηκαν μόλις τον προηγούμενο αιώνα….
Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 1955 κρούσματα, 78 θάνατοι, 749 διασωληνωμένοι – 2 Π.Ε Πρέβεζας, 16 Π.Ε Ιωαννίνων, 1 Π.Ε Άρτας και 3 Π.Ε Θεσπρωτίας

Επόμενο Άρθρο

Φωτιά τώρα στην Αγ. Φανερωμένη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...