Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024, 22:17

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης στη διαδικτυακή εκδήλωση του Επιμελητήριου Πρέβεζας

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας στην οποία συμμετείχαν μέλη της Διοίκησης, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα με όλες τις δυνάμεις.

Την τηλεδιάσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας καθώς και  επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματά τους και τις προτάσεις τους στον κύριο Παπαθανάση και αποτύπωσαν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην περιοχή μας.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Επιμελητήριου  Πρέβεζας κ. Ιωάννης Μπούρης τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης γενναίων μέτρων για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αποτυπώνεται στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Επιπροσθέτως, ο κύριος Μπούρης αναφέρθηκε στη μέθοδο click away η οποία είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη από την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διαφαίνεται να λειτουργεί μόνο υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα κουρέματος των οφειλών που δημιουργήθηκαν και σωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και εστίασε στην ενίσχυση ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής και χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποσού που θα δοθεί ή έστω επιστροφή ενός μικρού ποσοστού με παράλληλη μείωση κατά 50% της επιστροφής από την επιστρεπτέα 1,2 και 3.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Νίκος Παπαθανάσης  τόνισε ότι η κυβέρνηση με όσες δυνάμεις διαθέτει εντός του δημοσιονομικού της χώρου θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και ανακοίνωσε προς αυτή την κατεύθυνση ότι θα ενεργοποιηθούν νέα προγράμματα  το επόμενο διάστημα, στα οποία θα χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια όπως το ΕΣΠΑ. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει προγράμματα για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις  στη δημιουργία δικού τους
e-shop.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά, μετά τις 7 Ιανουαρίου, με ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού,  ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι αυτό θα κριθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών. Εκείνοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις, είπε τονίζοντας όμως ότι είναι νωρίς για αυτή τη συζήτηση καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, οι σχετικές ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πριν τις 7 Ιανουαρίου και αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη.

Σχετικά με το αίτημα του κλάδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο το λαμβάνει υπόψη αλλά «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο». Το νέο έτος, στο τέλος αυτής της κρίσης, θα γίνει ο απολογισμός και ανάλογα με τις δυνατότητες του κράτους θα δοθεί στήριξη στις επιχειρήσεις και στους κλάδους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης τοποθετήθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας καθώς και πρόεδροι των επαγγελματικών φορέων. Κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι:

 1. Ευθυμίου Δημήτριος (Γενικός γραμματέας ΣΕΤΚΕ)
 2. Ανατολιωτάκης Κωνσταντίνος (Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
  Ν. Πρέβεζας)
 3. Χαλκίδης Πολύκαρπος (Πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας)
 4. Κόκκαλης Σπυρίδων (Πρόεδρος Εστίασης Πρέβεζας)
 5. Τσοβίλης Δημήτριος (Πρόεδρος Εστίασης Πάργας)
 6. Κυριάκης Χαράλαμπος (Εκπρόσωπος Τουριστικών καταλυμάτων Πάργας)
 7. Ντούσιας Δημήτριος (Πρόεδρος Τουριστικών Καταλυμάτων Πρέβεζας)
 8. Κώτση Ιωάννα (Πρόεδρος Εμπορικού Ιστορικού Συλλόγου Πρέβεζας)
 9. Δερλερές Βασίλειος (Εκπρόσωπος από τον Εμπορικό Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας)
 10. Σφρίντζερης Χρήστος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιππιάδας)
 11. Γκίνης Δημήτριος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάργας)
 12. Τέφας Βασίλειος (Ιδιοκτήτης της επιχείρησης Κλεοπάτρα Μαρίνα Πρέβεζας)
 13. Βουγιούκας Ιωάννης (Σύμβουλος Τράπεζας Ηπείρου)
 14. Κωνσταντίνου Άννα Μαρία (Συντονίστρια θεματικής ενότητας Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας)
 15. Τζίμας Νικόλαος (Επιχειρηματίας – Πρόεδρος ΝΟΔΕ Πρέβεζας)
 16. Κυριακίδης Ευστάθιος (Ιδιοκτήτης Κυριακίδης Α.Ε. Χονδρικό Εμπόριο)
 17. Κολιοφώτης Χρήστος (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βρυσούλας)
 18. Ζαπουνίδης Αντώνιος (Ιδιοκτήτης της εταιρείας Lunos A.E)

και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου μίλησαν ο κ. Γιολδάσης Γεώργιος και
ο κ. Κώνστας Παναγιώτης.

Ολόκληρη η τηλεδιάσκεψη παρουσιάζεται στην σελίδα του Επιμελητηρίου στο Facebook στον παρακάτω σύνδεσμο https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1292645264467336&id=100011656237567&sfnsn=mo

 

Προηγούμενο Άρθρο

Στον σεμνό εργάτη του Ευαγγελίου του Πρωτοπρεσβ. Δημήτριου Μπόκου

Επόμενο Άρθρο

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ: Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα των εμβολιασμό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...