Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 5:02

Ομόφωνο ΟΧΙ του ΣΔΙΠΕ στο Υπουργείο Τουρισμού για τα Ιαματικά Λουτρά

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, αποφασίζοντας ομόφωνα ΟΧΙ στα άρθρα 7 και 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θέλει να προχωρήσει στην σύσταση ανώνυμης εταιρείας ”Ιαματικές Πηγές Ελλάδος”.

Στον σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος συμμετέχει και ο Δήμος Πρέβεζας με την ΝΕΔΗΚΕΠ, πρόεδρος της οποίας είναι ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κουμπής και αντιπρόεδρος η αντιδήμαρχος Αθηνά Κωνσταντάκη.

Μάλιστα ο Δήμος Πρέβεζας συμφώνησε απόλυτα με την γραμμή του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, τονίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι Ιαματικές Πηγές πρέπει να παραμείνουν στους Δήμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη έχουν προχωρήσει σε προγραμματισμό αναβάθμισή τους.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί τόσο στην συνεδρίαση της ΠΕΔ, όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια, προκειμένου να ισχυροποιηθεί περισσότερο η απόφαση αυτή.

Διαβάστε την Θέση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΔΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”(ΙΠΕ ΑΕ)

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, αποφάσισε να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)».

Η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Ο ΣΔΙΠΕ ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική.

H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες η μέχρι σήμερα στάση της κεντρικής διοίκησης ήταν – με τους επιεικέστερους όρους – μη υποστηρικτική.

Κατόπιν τούτων, καλούμε:

  1. Τους Δήμους – Μέλη του Συνδέσμου μας,
  2. Τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και
  3. Τις Περιφέρειες της χώρας

να «υιοθετήσουν» την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΙΠΕ, με τη λήψη σχετικής απόφασης από τα οικεία συμβούλια, και

  1. Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον θεσμικό εκφραστή του συνόλου των Δήμων της χώρας, να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς η συμμετοχή της στην εταιρεία αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.

Τέλος, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Τουρισμού αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας συνεργαζόμενοι από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΓΑΡΔΕΡΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

 

Ο Δήμος Πρέβεζας μάλιστα πριν από λίγους μήνες είχε πάρει το ”πράσινο φως” από το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση του υποέργου “Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης” και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσει παράλληλα και στην αναβάθμιση των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Κόνιτσας.

Μάλιστα είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ στις 13 Οκτωβρίου, ενώ όπως υπογραμμίζεται οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από την ΕΦΑ Πρέβεζας μελέτες και με την εποπτεία της ΕΦΑ.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ

Προηγούμενο Άρθρο

«Κόκκινα» τα Γιάννενα και σε σκληρό lockdown η Κάλυμνος

Επόμενο Άρθρο

Κατσείτε να γελάσουμε: Σχολιάζει το κλάδεμα του Πλάτανου στο παλιό ΚΤΕΛ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...