Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024, 14:04

Οι προτάσεις του ομίλου για την Unesco Πρέβεζας στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Προτάσεων και επισημάνσεων προς την επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας με θέμα “Παράκαμψη Αρχαίας Νικόπολης και φάκελος UNESCO, Κάστρα, Στρατόπεδα, Λέσχη Αξιωματικών, Μουσείο Πόλης, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου – ΟΑΣΗ, Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης και Δημοτικός Κινηματογράφος”.

  1. Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης και ένταξη του στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO:

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα και από τους σημαντικότερους.

Το έτος 2002 ο “Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας” σε συνεργασία με την “Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO” ξεκινούν την προσπάθεια για την υποψηφιότητα, το 2003 υποβάλλεται το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού και γίνεται το πρώτο βήμα (ένταξη στον ενδεικτικό κατάλογο).

Ως τοπική κοινωνία το ενδιαφέρον μας πρέπει να είναι έντονο, δεδομένου ότι η ένταξη της Νικόπολης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα για όλη την Ελλάδα.

  • Αναγνώριση του Αρχαιολογικού Χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας μας.
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Πρέβεζας και γενικότερα της Ελλάδας ως Τουριστικού Προορισμού σε σχέση με άλλους προορισμούς.
  • Αύξηση της ροής επισκεπτών.
  • Οικονομική ανάπτυξη.
  • Νέες θέσεις εργασίας και τέλος
  • Θα επιφέρει μεγαλύτερα έσοδα στο Κράτος.

Έχουν δυστυχώς περάσει 19 ολόκληρα χρόνια και ακόμα είμαστε στην αρχή, ενώ άλλα μνημεία σε γειτονικό μας Νομό που οι υποψηφιότητες τους παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώθηκαν σε ελάχιστο χρόνο.

Τα μνημεία υπάρχουν, ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής υπάρχει, θέληση και συλλογικότητα πρέπει να υπάρχει στην διεκδίκηση των αιτημάτων.

  1. Νέα είσοδος πόλης, παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης:

Το έργο της νέας εισόδου της πόλης που δρομολογήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι σημαντικό γιατί η πόλη της Πρέβεζας αποκτά μία σύγχρονη είσοδο πόλης και ενοποιείται ο Αρχαιολογικός Χώρος.

Το στοίχημα θα είναι να γίνει άρτιο κατασκευαστικά όπως προβλέπουν οι μελέτες και να μην επαναληφθούν κατασκευαστικές κακοτεχνίες όπως έγιναν στην Λεωφόρο Ιωαννίνων.

  1. Κάστρα:

Ενώ η Πρέβεζα θα έπρεπε να είχε διαφημιστεί και ως πόλη των Κάστρων, αφού εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης, υπάρχουν τρία κάστρα και ο Προμαχώνας της Βρυσούλας, δυστυχώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Κάστρο Αγίου Ανδρέα, έχει παραχωρηθεί για πενήντα χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την δημιουργία διοικητηρίου.

Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες για την κατασκευή του, συγχρόνως με τους χώρους πολιτισμού (μουσεία που πρεβλέπεται να στεγαστούν εντός των κτιρίων που θα επισκευαστούν), να αποδωθεί προς χρήση ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα και να είναι προσβάσιμος ο χώρος στους πολίτες ως ένας χώρος υπηρεσιών πολιτισμού αλλά και αναψυχής ταυτόχρονα.

  • Κάστρο Αγίου Γεωργίου, τον διεκδικεί η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να στεγαστεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων και να δημιουργηθεί και χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων.

Πρόταση μας ο χώρος να είναι ανοικτός στο κοινό και να δημιουργηθεί και ένα υπαίθριο μουσείο αρχαιοτήτων.

  • Το κάστρο του Παντοκράτωρα έχει παραχωρηθεί από το 1984 στον Δήμο Πρέβεζας, θα πρέπει ο Δήμος να ξεκαθαρίσει την πρόθεση του για την χρήση του.

Πρόταση μας είναι να δημιουργθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού.

Οι ευθύνες από το 1984 έως σήμερα είναι διαχρονικές και μεγάλες, για την εγκατάλειψη που εμφανίζει, αφημένο στην φθορά του χρόνου και των καιρικών φαινομένων με μεγάλη πλέον πιθανότητα να γκρεμιστεί μέρος του και ιδίως προς την θάλασσα που υπάρχει μεγάλη διάβρωση των τειχών.

  • Προμαχώνας Βρυσούλας, εγκαταλειμένος και αυτός στην τύχη του, ήδη μέρος του τείχους προς την θάλασσα έχει γκρεμιστεί.
  • Βέβαια μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την παντελή αδιαφορία που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια για την κατάσταση που επικρατεί στα κάστρα.
  1. Στρατόπεδα:

Σολωμού, Πηλάδη, Κουκουρή και Πεδίο Βολής, πρέπει η Δημοτική Αρχή να καταρτίσει σχέδιο αξιοποίησης τους με γνώμονα την ελεύθερη χρήση τους από το κοινό αλλά και να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπου υπάρχει πρόβλημα.

Όλα αυτά βέβαια με ένα ενιαίο περιβαλλοντικό σχεδιασμό που θα ενισχύει την προβολή της πόλης και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  1. Δημοτική Βιβλιοθήκη – Λέσχη Αξιωματικών:

Το κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη σήμερα και έχει κορεστεί από θέμα χωρητικότητας αλλά δεν έχει και τις υποδομές μίας σύγχρονης βιβλιοθήκης.

Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να διεκδικήσει το κτίριο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών, για την στέγαση της βιβλιοθήκης, όπως αρμόζει στον πολιτισμό αυτής της πόλης, μία βιβλιοθήκη σύγχρονη και φιλική προς τους πολίτες.

  1. Μουσεία πόλης:

Σχεδιασμός διαδρομής μουσείων που θα περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, υπαίθριο μουσείο αρχαιοτήτων, που είναι πρόταση μας να δημιουργηθεί στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου όπως προαναφέραμε, μουσείο συρρακιωτών, μουσεία που προβλέπεται να δημιουργηθούν στο νέο διοικητήριο στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα καθώς και ιδιωτικά που μπορούν να γίνουν.

Με την διαδρομή μουσείων θα αναβαθμιστεί περαιτέρω πολιτιστικά η πόλη της Πρέβεζας, αλλά θα είναι και κίνητρο για να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα οι τουρίστες εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης.

  1. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου – ΟΑΣΗ, Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης:

Οι δύο αυτές αίθουσες χρειάζονται συντήρηση και εκσυγχρονισμό περισσότερο η Θεοφάνειος που κουβαλάει και μεγάλη ιστορία.

Αλλά το σημαντικότερο είναι να αποτελέσουν κύτταρα πολιτισμού, να γίνουν ζωντανοί χώροι έκφρασης και να αποκτήσουν εξωστρέφεια.

  1. Δημοτικός κινηματογράφος:

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να επενδύσει στον Δημοτικό Κινηματογράφο γιατί είναι πολιτισμός, ψυχαγωγική και πνευματική ανάσα για την μικρή μας πόλη.

Πρέπει ο Δήμος να αγοράσει σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και να λειτουργεί με πρόγραμμα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.

Τέλος αν κανείς ανατρέξει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πρέβεζας στην ενότητα “Δομές Πολιτισμού” διαβάζουμε:

Ο Δήμος Πρέβεζας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό υποδομών, χώρων αφιερωμένων στον πολιτισμό, βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη, Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος, Μουσεία, Πολιτιστικά και Εκθεσιακά Κέντρα κ.τ.λ.

  • Αλήθεια, έχουμε Δημοτική Πινακοθήκη και δεν το ξέρουμε;
  • Έχουμε μουσεία;
  • Έχουμε εκθεσιακά κέντρα;
  • Λειτουργεί ο Δημοτικός Κινηματογράφος;

Ο πολιτισμός σε ένα τόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και διάθεση προσφοράς.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Δικηγορικός Σύλλογος: Απεργούν οι δικηγόροι από 6 έως 12 Απριλίου

Επόμενο Άρθρο

Το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ Ηπείρου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...