Μια νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης βλέπει το φως της δημοσιότητας και μάλιστα στην πόλη της Πρέβεζας με θύμα γνωστό επιχειρηματία.
Όλα συνέβησαν το πρωϊ του Σαββάτου, όταν χτύπησε το σταθερό τηλέφωνο στο κατάστημά του.
Το τηλέφωνο το σήκωσε η αδελφή του, αφού ο ίδιος απουσίαζε.
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ένας άγνωστος πελάτης (έτσι παρουσιάστηκε), ο οποίος ξεκίνησε να ρωτάει κάποια πράγματα για εμπόρευμα που ήθελε να αγοράσει.
Η αδελφή του επιχειρηματία λόγω φόρτου εργασίας έδωσε το τηλέφωνο στην μητέρα της προκειμένου να συνεννοηθεί με τον πελάτη.
Μάλιστα ο ίδιος προκειμένου να γίνει πιο πειστικός χρησιμοποίησε όνομα πολύ γνωστού ιατρού της πόλης, συνεχίζοντας να ρωτάει για διάφορα προϊόντα που ήθελε να αγοράσει.
Η συνομιλία κράτησε αρκετή ώρα, ενώ στο τέλος αυτής ζήτησε έναν αριθμό κάρτας τραπέζης προκειμένου να κάνει την κατάθεση απευθείας, για να στείλει έναν γνωστό του και να παραλάβει το εμπόρευμα.
Η μητέρα του επιχειρηματία δεν έδωσε τον αριθμό της κάρτας, λέγοντας ότι δεν κάνουν τέτοιου είδους συναλλαγές από πελάτες, δηλαδή τηλεφωνικά και μάλιστα μέσω κάρτας.
Ο άγνωστος άντρας έδειξε να γνωρίζει το όνομα του επιχειρηματία, σε σημείο που ζήτησε από την μητέρα του το κινητό του, προκειμένου να συνεννοηθεί μαζί του.
Ο άγνωστος επιχείρησε πολλές φορές να καλέσει τον επιχειρηματία, με αποτέλεσμα μετά από κάποια ώρα τελικά να καταφέρει να μιλήσει με τον ίδιο.
Ο ίδιος ζητούσε επίμονα κάποιον αριθμό κάρτας, προκειμένου να στείλει άμεσα το ποσό, με τον επιχειρηματία να ψιλιάζεται ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και να του κλείνει το τηλέφωνο. (ο άγνωστος καλούσε από κινητό τηλέφωνο).
Ο άγνωστος επίμονος που επικοινώνησε και πάλι με την επιχείρηση αυτή την φορά μίλησε με την αδελφή του επιχειρηματία, η οποία ακούγοντας τον άγνωστο να λέει ότι μίλησε με τον αδελφό της, δίνει τελικά στον άγνωστο τον αριθμό της κάρτας, αφού ο ίδιος μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει και όνομα γνωστού ιατρού της Πρέβεζας.
Την επόμενη στιγμή στο viber του επιχειρηματία έφταναν μηνύματα με αποστολέα την αδελφή του, η οποία του ζητούσε να της δώσει τον αριθμό pin του web banking (της είχε χακάρει το κινητό τηλέφωνο).
Ο επιχειρηματίας πλέον ήταν σίγουρος ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και συνομιλεί με την αστυνομική διεύθυνση, η οποία του ζητά να βρεθεί εκεί όσο πιο σύντομα μπορεί όπως και έγινε.
Ο άγνωστος ωστόσο είχε κάνει την ”ζημιά” του και κατάφερε και μετέφερε το ποσό των 3.000 ευρώ σε λογαριασμό, τρίτου προσώπου.
Όμως η τράπεζα αποδείχθηκε ”σωτήρας” για τον επιχειρηματία, αφού όχι μόνο δέσμευσε το ποσό, αλλά ενημέρωσε και τον επιχειρηματία ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.
Τελικά ο άγνωστος μπορεί να μην βρέθηκε, αλλά τουλάχιστον δεν κατάφερε να πάρει και το ποσό των χρημάτων που πήγε να αρπάξει.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος συνιστά προς όλους να μην δίνουμε, προσωπικά στοιχεία, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, IBAN, pin, αριθμούς ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει κακό.
Τέλος καλό, όλα καλά για τον Πρεβεζάνο επιχειρηματία και ας ευχηθούμε να είναι το τελευταίο περιστατικό που συμβαίνει στην μικρή μας πόλη.