ΜΙΜΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ του π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός είπε να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, αν θέλουμε να είμαστε δικοί του. Δεν αρκείται σε ημίμετρα. Λίγο από εδώ και λίγο από εκεί. Θέλει ολόκληρη την καρδιά μας. Να τον αγαπάμε «εξ όλης της ψυχής» μας.Μπρος στο δικό του θέλημα να καταργούμε τα δικά μας θελήματα. Όπως ο αληθινά ερωτευμένος, που δεν ζει για τον εαυτό του, αλλά θέλει να κάνει μόνο ό,τι ευχαριστεί το αγαπώμενο πρόσωπο.Που ταυτίζει το θέλημά του με το δικό του. Αυτό είναι η αληθινή αγάπη. Για χάρη μιας τέτοιας αγάπης «εδώ υποδεικνύεται η ανάγκη να απογυμνωθούμε από όλα εκείνα που μας είναι πολύτιμα στον κόσμο αυτό»(αγ. Σωφρόνιος).

Ο Χριστόςκάνει και κάποιες διευκρινίσεις πάνω στο τεράστιο και ακανθώδες αυτό ζήτημα. Φωτίζει κάποιες πλευρές του για να μας διευκολύνει. Ένας βασικός τρόπος, λέει, απάρνησης του εαυτού σου, είναι να αγαπάς όχι μόνο όσους σου αρέσουν, αλλά και τους εχθρούς σου(Κυριακή Β΄ Λουκά).Μας καλεί να αγαπήσουμε, όπως αγαπάει ο ίδιος. Χωρίς διάκριση των ανθρώπων σε πονηρούς και αγαθούς. Σε εχθρούς και φίλους. Μα είναι δυνατόν; Μπορεί να ομοιωθεί ο άνθρωπος τόσο πολύ με τον Θεό; Ανθρωπίνως όχι. Τί κάνουμε τότε; Δεν έχουμε να κάνουμε παρά ό,τι έκανε και ο Χριστόςως άνθρωπος επί της γης.

Όποιος πραγματικά θέλει να είναι με τον Χριστό, «αυτός δεν μπορεί παρά να συμπεριφέρεται, όπως συμπεριφερόταν ο ίδιος ο Χριστός. Όποιος αληθινά αγαπά τον Χριστό, αυτός πραγματικά θα φυλάσσει τις εντολές του.Ο Χριστός είναι το Φως το αληθινό και όποιος είδε το Φως αυτό, αυτός με φυσικό τρόπο θα είναι και στις εκδηλώσεις τουόμοιος με τον Χριστό»(αγ. Σωφρόνιος).Επειδή έχουμε δημιουργηθεί «κατ’ εικόνα Θεού»,είμαστε ικανοί, πάντα με τη δική του φυσικά δύναμη, να τον μιμηθούμε στην αγάπη. Τί έκανε λοιπόν ο Χριστός;

Οι άνθρωποι είχαμε γίνει εχθροί του Θεού, αλλά για τον Θεό δεν άλλαξε τίποτε. Συνέχισε να μας αγαπάει το ίδιο. Εμείς γίναμε ασθενείς και νεκροί «τοις παραπτώμασι», «τέκνα φύσει οργής».Όμως ο Χριστός, «διά την πολλήναγάπηνην ηγάπησεν ημάς»,δεν περίμενε να αλλάξουμε πρώτα εμείς.Αλλά,«έτι αμαρτωλών όντων ημών υπέρ ημών απέθανεν».Εμείς, «εχθροί όντες» του Θεού, απορρίψαμε τον Δημιουργόμας.Θανατώσαμε τον Χριστό, τη ζωή και το φως των ανθρώπων.Αυτοκαταδικαστήκαμε σε θάνατο. Απορρίπτοντας τον Βασιλέα και Κύριό μας,αναγνωρίσαμε άλλον ως βασιλέα μας, τον άρχοντα του κόσμου τούτου. Ο Θεός όμως δεν μας απέρριψε: «Και παραπεσόνταςανέστησαςπάλιν και ουκ απέστης πάντα ποιών, έως ημάς εις τον ουρανόν ανήγαγες και την βασιλείαν σου εχαρίσω την μέλλουσαν»(ευχή Θ. Λειτουργίας).

Αδύνατο να συλλάβει κανείς «τον υπερβάλλοντα πλούτον της χάριτος αυτού»,την αγάπη του που υπερβαίνει κάθε μέτρο και όριο ανθρώπινης γνώσης, το πλάτος και μήκος και ύψος και βάθος του ελέους του Θεού (Ρωμ. 5, 6-10. Εφ. 2, 1-7. 3, 18-19).Μας φανερώθηκε ως τέλεια αγάπη.

Το θέμα λοιπόν είναι να πολιτευτούμε πάνω στη γη, «όπως μας φανέρωσε τον εαυτό του ο σαρκωμένος Θεός»(αγ. Σωφρόνιος[*]).Νααυξήσουμε την αγάπη μαςπρος αυτόν. Αυτό δεν θα γίνει με κάποια προσπάθεια συναισθηματικής υφής, αλλά με συνεπή τήρηση των εντολών του.

Έτσι μόνο θα γίνουμε όμοιοί του στην αγάπη.Ικανοί δηλαδή να αγαπάμε και τους άλλους. «Οικτίρμονες»,όπως Εκείνος, προς όλους αδιακρίτως. Εχθρούς και φίλους.

[*]Τομυστήριο της χριστιανικής ζωής,εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2010, σσ. 170, 329, 412.

Καλή εβδομάδα! Καλό μήνα!

ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ(2-8ΟΚΤ. 2022)

(για τους εντοπίους)

  1. Την Κυριακή Β΄ Λουκά,2-10-2022, των αγίωνΚυπριανού και Ιουστίνης,ώρα 7.00-10.00 π.μ.
  2. Την Πέμπτη,6-10-2022, του αγίου αποστόλου Θωμά,ώρα 7.00-9.30 π. μ.
  3. Το Σάββατο,8-10-2022, της οσίας Πελαγίας,της αγίας Πελαγίαςτης παρθένου και της αγίας Ταϊσίας, της πρώην πόρνης, ώρα 7.00-9.30 π. μ.
  4. Κάθε απόγευμα, ώρα 6.00-7.15 μ. μ., Θ΄ Ώρα-Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

 


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

“Ενα τραγούδι για την Ειρήνη” – Συναυλία της ορχήστρας “ Magna Grecia” το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης στην Πρέβεζα

Επόμενο Άρθρο

Ανάπτυξη Τώρα: “Στην ενεργειακή κρίση στις σχολικές μονάδες η δημοτική αρχή κρίνεται μετεξεταστέα”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...