Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:44

Με υπερηφάνεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλο τον Δήμο Ζηρού

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ζηρού.

Στην έδρα του Δήμου τη Φιλιππιάδα, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους επισήμους και τον κόσμο. Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο γυμναστής του 1ου Γυμνασίου κ. ΑνδριανόςΠαπαδήμας.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων καθώς και η μαθητική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία, υπό τους ήχους του φιλαρμονικού συλλόγου «Απόλλων».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γιώργος Φίντζος, ως εκπρόσωπος των Σχολείων και τελετάρχης.

Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σημείωσε: «Η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Σηματοδοτεί τον γενναίο αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην εισβολή κατοχικών δυνάμεων στη χώρα μας, αλλά κυρίως κατά του φασισμού και του ναζισμού, φαινόμενα που βύθισαν την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, στη δυστυχία και στα δεινά του πολέμου.

Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ο λαός μας βρήκε το σθένος και τα ψυχικά αποθέματα ν’ αντισταθεί και να ‘γράψει’, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και την ξεκάθαρη πρόταξητων Ελλήνων υπέρ της υπεράσπισηςτων ιδανικών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τα οποία καλούμαστε να διαφυλάττουμε διαχρονικά ως κόρη οφθαλμού.

Σήμερα η κληρονομιά της ομοψυχίας, της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων κατά την ΕθνικήΑντίσταση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Μας καλεί, κόντρα στους αναθεωρητές της Ιστορίας, ν’ αγωνιστούμε ενάντια στον ολοκληρωτισμό, τη βία με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκφράζεται,και τις διακρίσεις.

Κρατώντας το μαχητικό πνεύμα του 1940 και τα διδάγματά του, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες και ακολουθώντας το παράδειγμά τους αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους»!.

Στο Μνημείο Μπιζανομάχων στη Φιλιππιάδα, στεφάνια κατέθεσαν:

  • Για τον Δήμο Ζηρού ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου.
  • Για το Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κατραχούρας,
  • Για την Κοινότητα Φιλιππιάδας ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Κωστάκος.
  • Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, Αστυνόμος Α’ κ. Ευστάθιος Θανάσης.
  • Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φιλιππιάδας κ. Απόστολος Παπαποστόλου.
  • Τα 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Φιλιππιάδας.
  • Τα 1ο και 2ο Γυμνάσια Φιλιππιάδας.
  • Το Γενικό Λύκειο Φιλιππιάδας.
  • Το Επαγγελματικό Λύκειο Φιλιππιάδας.
  • Το ΚΔΑΠ Φιλιππιάδας «Το Περιβόλι».
  • Η Αδελφότητα Ανωγειατών «Ο Παπαγιώτης».
  • Η Ενωμένη Εθνική Αντίσταση.

Τις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου, σε Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα, τίμησε με την παρουσία του, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ενώ εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, την παρέλαση στη Φιλιππιάδα παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Χασίδης, αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτριος Γιολδάσης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και της Εκκλησίας, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Συμβουλίων κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εκπαιδευτικοί γονείς μαθητών και πλήθος κόσμου.

Σημειώνεται ακόμη ότι δημοτικοί σύμβουλοι παραβρέθηκαν σε αρκετές εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων σε όλο τον Δήμο Ζηρού.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό την 28η Οκτωβρίου ο βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης

Επόμενο Άρθρο

Το Σάββατο η έναρξη του πρωταθλήματος Βόλεϊ γυναικών – Όλοι στο ΔΑΚ Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...