Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 13:46

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο το εργαστήριο κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου FRESH WAYS

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022στις εγκαταστάσεις του, το Εργαστήριο Κεφαλαιοποίησηςτων αποτελεσμάτων του διασυνοριακού Έργου:”FRESH WAYS – CrossborderMechanism for Greek Intermodal and Multimodal Transport of FreshProducts”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας «Interreg V/A Greece-Italy 2014-20».

Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματοςτου έργου, αλλά και πολλοίενδιαφερόμενοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), πολλά μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πρέβεζας αλλά και τοπικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών logistics.

Το εργαστήριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζαςκ. Ιωάννη Μπούρη, ο οποίος επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο αγροδιατροφικός κλάδος στη περιοχή, και τόνισε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου για την δημιουργία αγροδιατροφικών εφοδιαστικών υποδομών εντός της Βιομηχανικής Περιοχής της Πρέβεζας, η οποία βρίσκεται ακριβώς επάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Αεροδρόμιοτου Ακτίου με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δίνοντας την δυνατότητα για ανάπτυξη πολυτροπικών μεταφορών.Για αυτό ακριβώς τον λόγο το Επιμελητήριο αιτήθηκε και ακολούθως εγκρίθηκε ηχρηματοδότηση για την εκπόνηση ειδικού Επιχειρηματικού Σχεδίου για την δημιουργία Αγροδιατροφικού Εφοδιαστικού Κέντρου στην Περιοχή. Περαιτέρω ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπούρης ανέφερε ότι κύρια πολιτική του Ε.Π. είναι η διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος του με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρουκ. Βασιλείου Γοργόλη, ο οποίος εξέφρασε την θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας στην ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Ακολούθως, ο κ. MarioPertile, Διαχειριστής Ειδικών Έργων των Αεροδρομίων της Απουλίας,παρουσίασε το έργο FRESH WAYS,κύριος σκοπός του οποίου είναι η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων αεροπορικών επιβατικών δρομολογίων για την αποστολή φρέσκων προϊόντων στους αποθηκευτικούς χώρους  των αεροσκαφών, σε συνδυασμό με την μεταφορά επιβατών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Τον λόγο έλαβε αμέσως μετά ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Καθ. Δημήτριος Βλάχος, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Εφοδιαστικών Αλυσίδων, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέλυσε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των πολυτροπικών μεταφορών στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδα – Ιταλίας.

Στην συνέχεια τα επιστημονικά στελέχη των Πανεπιστημίων Πάτρας και Σαλέντο, η κ. Παναγιώτα Σαράντη και ο κ. GianvitoMitrano, παρουσίασαν αναλυτικά την ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου FRESHWAYS,με σκοπό την υποστήριξη της διακίνησης φρέσκων αγροδιατροφικών προϊόντων με την χρήση συνδυασμένων μέσων μεταφοράς.

Μετά από ένα κύκλο συζητήσεων όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα του έργου FRESHWAYS, όπως η ψηφιακή πλατφόρμα υποστήριξης των συνδυασμένων μεταφορών που αναπτύχθηκε, οι εμπορευματικές υποδομές που δημιουργήθηκαν εντός του Αεροδρομίου του Μπάρι, αλλά και οι αντίστοιχες υποδομές που μελετώνται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής της Πρέβεζας, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών εντός της κοινής διασυνοριακής περιοχής ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των επιμέρους περιφερειών.

Τέλος, μετά την λήξη του Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης των συμμετεχόντων στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον των δυο (2) Αεροδρομίων της Απουλίας και του Ακτίου, για την ανάπτυξη κοινών συνεργασιών, αλλά και σε 3 αντιπροσωπευτικές τοπικές Αγροδιατροφικές – Εφοδιαστικές Επιχειρήσεις που εδρεύουν εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Πρέβεζας και επιδεικνύουν υψηλό δυναμισμό και ενδιαφέρον για διασυνοριακή συνεργασία.

Προηγούμενο Άρθρο

”Οι Ώρεςτου Κέβιν Πατς” από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης

Επόμενο Άρθρο

Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Να δοθεί το ειδικό επίδομα και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων’’

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...