Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, 15:12

Λεοντόψαρο: Το δηλητηριώδες ψάρι αλιεύτηκε στα νερά του Μύτικα

Την επανεμφάνισή τους στην Πρέβεζα έκαναν τα γνωστά δηλητηριώδες ψάρια γνωστά με το όνομα ”Λεοντόψαρο”, αφού το χρώμα τους και το σχήμα μοιάζουν με ένα μικροσκοπικό ”λιοντάρι”.

Το λεονταρόψαρο, Pterois miles είναι ενδημικό είδος του Ινδικού Ωκεανού, που απαντάται από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία. Το σώμα του φέρει χαρακτηριστικό προειδοποιητικό χρωματισμό, με κόκκινες, λευκές και μαύρες λωρίδες. Σε μήκος φτάνει τα 35 εκατοστά. Το ραχιαίο πτερύγιο φέρει πολυάριθμες, μεγάλες, ισχυρές άκανθες .Τα πλευρικά πτερύγια μοιάζουν με μακριές φτερούγες. Ζει κοντά στην ακτή, σε βάθη μέχρι τα 80 μέτρα. Συναντάται σε βυθούς με αμμώδη ή κοραλλιογενή υποστρώματα. Είναι κυρίως νυκτόβιος οργανισμός. Τρέφεται με ψάρια και μικρά καρκινοειδή. Είναι παγκοσμίως διαδεδομένη η χρήση του ως καλλωπιστικό είδος ψαριού σε ενυδρεία θαλασσινού νερού. Στον τόπο που ενδημεί είναι εδώδιμο.

Το λεονταρόψαρο είναι ξενικό είδος στη Μεσόγειο και ονομάζεται Λεσσεψιανός μετανάστης. Εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1991 στην Θάλασσα της Λεβαντίνης. Είναι ένα είδος που παρουσιάζει γρήγορη εξάπλωση και έξαρση του πληθυσμού του σε περιβάλλοντα διαφορετικά από αυτά στα οποία ζει, εκτοπίζοντας τα ενδημικά είδη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά η συχνότητα καταγραφής του σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που καταδεικνύει ότι περίπου 20 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή του στη Μεσόγειο, το ξενικό αυτό είδος έχει το τελευταίο διάστημα βρει ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την εξάπλωσή του.

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από δύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει βίαιες επιθετικές κινήσεις.

Όμορφο αλλά άκρως επικίνδυνο

Το λεονταρόψαρο είναι δηλητηριώδες! Οι άκανθες του ραχιαίου, των κοιλιακών και του εδρικού πτερυγίου του λεονταρόψαρου είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις. Από αυτές εκκρίνεται ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οίδημα, δυνατό πόνο, παράλυση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο. Το δηλητήριο παύει να είναι ενεργό όταν το ψάρι θανατωθεί. 13 δηλητηριώδεις άκανθες στο ραχιαίο πτερύγιο 1 δηλητηριώδης άκανθα στο κοιλιακό πτερύγιο 3 δηλητηριώδεις άκανθες στο εδρικό πτερύγιο Ενέργειες σε περίπτωση αλίευσης. Σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης ατόμου του είδους λεονταρόψαρο, θα πρέπει ο χειρισμός του να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 27.490 νέα κρούσματα, 73 θάνατοι και 342 διασωληνωμένοι – 130 Π.Ε Πρέβεζας, 123 Π.Ε Άρτας, 79 Π.Ε Θεσπρωτία και 303 Π.Ε Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο

Σε διεθνή camp στην Κοζάνη με τα χρώματα της Εθνικής ο Λευτέρης Τσεβρενίδης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...