Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, 1:09

ΛΑ.ΣΥ Πρέβεζας: ”Να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο συγκρότημα του ΕΠΑΛ”

Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί δημοσιεύματα που αφορούν την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος που στεγάζονται τέσσερα από τα σχολεία της πόλης μας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Πρέβεζας (1ο ΕΠΑΛ), το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πρέβεζας (1ο ΕΚ) το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Πρέβεζας  καθώς και τη Σχόλη Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Πρέβεζας (ΣΑΕΚ) (πρώην Δ.ΙΕΚ). Αναφερόμαστε σε ένα  συγκρότημα σχολείων που βρίσκεται σε καθημερινή λειτουργία από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ φιλοξενώντας από την αρχή της λειτουργίας του εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους.

Τα προβλήματα σε αυτό το κτίριο είναι γνωστά σε όλη την τοπική κοινωνία. Προβλήματα που ακούγονται και συζητούνται καθημερινά χωρίς  κανένας όλα αυτά τα χρόνια να έχει επέμβει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Η ασφάλεια στην εκπαίδευση και στην εργασία που θα έπρεπε να μας παρέχεται δεν είναι κάτι δεδομένο στην περίπτωση αυτή.

Οι όποιες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν, έχουν γίνει μόνο μετά από γεγονότα όπως σεισμοί, συχνές πτώσεις δομικών υλικών στις αίθουσες, εισροές υδάτων κλπ και δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα αλλά το μεταθέτουν στο μέλλον. Επιπλέον, οι όποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις γίνονται υπό την πίεση των γεγονότων, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικές αφού δεν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο μελέτης και σχεδιασμού μιας ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όλο αυτό συμβαίνει ενώ είναι γνωστό σε αιρετούς, αρμόδιους σε θέματα εκπαίδευσης όλων των δημοτικών αρχών(συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής δημοτικής αρχής που ήδη μετράει την δεύτερη τετραετία της)  πως το κτήριο αυτό λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς. Υπενθυμίζουμε πως μετά την κατάργηση-συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων και την ανέγερση νέων μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στους Δήμους, χωρίς φυσικά να τους δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, μια πολιτική επιλογή που η Λαϊκή Συσπείρωση αποκάλυψε και αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή.

Η παρούσα δημοτική αρχή διατείνεται ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα σχολεία του δήμου θα επισκεφτεί κλιμάκιο για τον προσεισμικό έλεγχο και τον έλεγχο της στατικότητας αυτών. Πέραν του πιστοποιητικού καταλληλότητας που θα πρέπει να εκδώσουν έχει  προβλέψει  άραγε ο Δήμος  για τις τυχόν επισκευές ή συντηρήσεις που θα χρειαστούν να γίνουν;

Στα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας έρχονται να προστεθούν τα καθημερινά, λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκρότημα του ΕΠΑ Λαφού μέχρι σήμερα για τις ανάγκες της θέρμανσης σε ορισμένες αίθουσες χρησιμοποιείται κλιματισμός, ενώ για τις υπόλοιπες ένας λέβητας πετρελαίου, ο οποίος είναι καινούριος αλλά υπολειτουργεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες με τα επακόλουθα προβλήματα στο συνολικό σύστημα θέρμανσης. Άμεσα συνδεδεμένα είναι τα προβλήματα που προκύπτουν όπως οι χαλασμένες σωληνώσεις του συστήματος θέρμανσης που παρουσιάζουν διαρροές κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι τοίχοι οι οποίοι είναι γεμάτοι υγρασία και μούχλα, τα χαλασμένα παράθυρα τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της θερμότητας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων καθώς και τα πεπαλαιωμένα σώματα καλοριφέρ όπου η θερμότητα που εκπέμπουν είναι αδύνατον να καλύψει τις τεράστιες αίθουσες.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να συμβεί το οποιοδήποτε ατύχημα με θύμα κάποιον μαθητή, κάποιον καθηγητή ή κάποιον διοικητικό υπάλληλο για να δούμε τους αρμοδίους να παίζουν μπαλάκι τις ευθύνες μεταξύ τους. Η πολιτική του «πάμε και όπου βγει» δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός άλλα μία εγκληματική πολιτική που φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων που ορκίζονται σε αυτή. Είναι η πολιτική που υποτάσσει τις ζωές των μαθητών, των εργαζομένων και του λαού στα κέρδη των λίγων. Από κοντά όμως ξεχωριστό μερίδιο ευθύνης έχει και η δημοτική αρχή του κ. Γεωργάκου που στηρίζει ολόψυχα αυτή την πολιτική, υποτάσσει την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη λογική του «κόστους-οφέλους» και έχει τα αναγκαία αντισεισμικά, αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα στην τελευταία θέση την προτεραιοτήτων της. Θύμα αυτής της αντίληψης είναι και τα σχολικά κτήρια που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι ασφαλή και στατικά επαρκή. Την ίδια στιγμή βέβαια, όχι μόνο η σχολική στέγη αλλά γενικότερα οι ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν την προστασία και την ποιότητα ζωής των δημοτών (π.χ. καθαριότητα, διαχείριση αδεσπότων) μένουν στα αζήτητα περισσεύει η σπουδή και τα χρήματα για «άρτο και θεάματα», πράγμα επίσης ενδεικτικό της αντίληψης που διαπνέει τη δημοτική αρχή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας καλούμε τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του ΕΠΑΛ να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε από τον Δήμο Πρέβεζας να προβεί άμεσα στις επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται ώστε τόσο η πρόσβαση στο χώρο του σχολείου να γίνεται με ασφάλεια όσο και η μαθησιακή διαδικασία να διεξάγεται απρόσκοπτα.

Ζητάμε:

  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση  στο συγκρότημα του ΕΠΑΛ.
  • Άμεση εκπόνηση μελέτης για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για την ασφάλεια, τη συντήρηση και την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος του ΕΠΑΛ.
  • Πραγματοποίηση όλων των εργασιών που θα υποδειχθούν από τη μελέτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που το σχολείο δεν φιλοξενεί μαθητές για την αποφυγή ατυχημάτων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προηγούμενο Άρθρο

ΜΠΑΣΚΕΤ: Αυτοί είναι οι νέοι αντίπαλοι της Νικόπολης στο 1ο όμιλο της ΝΑΤΙΟΝAL LEAGUE 2

Επόμενο Άρθρο

Κατασκευή νέων κερκίδων και βοηθητικών χώρων στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...