Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 15:12

Λαϊκή Συσπείρωση: Ερωτήματα και προτάσεις για το θέμα του ”Βοτανικού Κήπου”

Το θέμα του Βοτανικού Κήπου απασχολεί τις τελευταίες μέρες την τοπική κοινωνία. Ο Βοτανικός Κήπος δημιουργήθηκε αρχές 10ετιας ΄90, επί δημαρχίας κ. Γιαννούλη. Τότε είχαν ξεκινήσει παρεμβάσεις στο χώρο ώστε να αποδοθεί στους δημότες της πόλης ως χώρος πρασίνου και αναψυχής με φυτώριο. Ο Βοτανικός Κήπος άνηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και πέρασε αργότερα στο Υπουργείο Οικονομικών. Παραχωρήθηκε στο Δήμο για χρήση πρασίνου και αναψυχής. Εκείνη την περίοδο, ο κήπος ήταν διαμορφωμένος με παρτέρια όπου το καθένα αντιπροσώπευε διαφορετική κατηγορία φυτών αρκετά από τα οποία ήταν και σπάνια. Σε κτίσμα που βρίσκεται στο χώρο υπήρχε υπολογιστής για υπόγειο σύστημα άρδευσης. Είχε συντηρηθεί και καθαριστεί στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ήταν υπό εγκατάλειψη.

Πρόσφατα ο χώρος καθαρίστηκε από συλλογικότητες «εθελοντικά». Πέραν του καθαρισμού, στο χώρο υπήρξαν και μηχανήματα όπου εκτελούσαν εργασίες διαμόρφωσης γηπέδων αμπαλί εντός του χώρου. Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας μετά από αίτημα του Συλλόγου Φίλων Αμπαλί Πρέβεζας καθάρισε το προτείχισμα του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου και βρίσκεται περιμετρικά του Κήπου. Επιπλέον, έχει γίνει παραχώρηση του μικρού κτηρίου που υπάρχει εντός του χώρου για χρήση στο σύλλογο Αμπαλί.

Άρα διερωτούμαστε τόσο εμείς όσο και η τοπική κοινωνία, πρόκειται όντως για έργο που έχει τη νομιμοποίηση του Δήμου χωρίς να έχει περάσει από τα θεσμικά όργανα του Δημοτικού και Τοπικού συμβουλίου και την Επιτροπή ποιότητας ζωης; Υπάρχουν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου; Η παρουσία του Δημάρχου, του Προέδρου του δημοτικό συμβουλίου και άλλων δημοτικών συμβούλων στο χώρο επιβεβαιώνει ότι όλα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη τους χωρίς όμως να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα και πιθανόν υποθάλπει λόγους ψηφοθηρίας και ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων.

Κάθε τέτοια πράξη η οποία παρακάμπτει τα θεσμικά όργανα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ζητάμε δημόσιο διάλογο για το θέμα και διερεύνηση πιθανών εναλλακτικών των προτάσεων για το θέμα της χωροθέτησης των γηπέδων αμπαλί.

Ο Συλλόγου Φίλων Αμπαλί Πρέβεζας έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί το άθλημα του σε χώρο με τις απαραίτητες υποδομές. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό άθλημα το οποίο μεταφέρει μνήμες και παραδόσεις κάτι το οποίο υποστηρίζουμε και προωθούμε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει και διεκδικεί την αναβίωση του Βοτανικού Κήπου με:

  • την αναβάθμιση των υποδομών του χώρου, την αποκατάσταση του παλαιού ανεμόμυλου και τη συνεχή φροντίδα και επιμέλεια με τα μέσα του Δήμου.
  • τη δημιουργία φυτώριου και κήπων με διάφορα είδη φυτών με τη ειδικευμένη συμβουλή επαγγελματιών του κλάδου.
  • τη χρήση του χώρου για εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις και την προώθηση της βιωματικής και διαδραστικής εκπαίδευσης από εκπαιδευτικές δομές και σχολεία.
  • τη διενέργεια μαθημάτων, ημερίδων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα τη βοτανολογία και συναφών αντικειμένων.
  • την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του χώρου από τους δημότες.

Όσον αφορά το θέμα των χορηγιών που αναφέρθηκε ότι έγιναν στο πλαίσοο τον εργασιών ανάδειξης από το Συλλογο «Αμπαλί», η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματίες κάνουν “με ξένα κόλλυβα κηδεία” και σε καμία περίπτωση δε γίνεται από ανιδιοτέλεια . Τις χορηγίες τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα και σήμερα- λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξη από το κράτος.

Και ένα σχόλιο για τον εθελοντισμό… Δεν μπορεί να έγκειται η καθαριότητα μιας πόλης στην «εθελοντική» διάθεση των πολιτών. Ο Δήμος θα πρέπει να διασφαλίσει μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίες καθώς και τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό συμφώνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της καθαριότητας. Ο εθελοντισμός είναι θεμιτός και επικροτείται όταν δεν αποβλέπει στην ιδία χρήση του χώρου και τη μετέπειτα εκμετάλλευση του, αλλά όταν γίνετε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον. Ο εθελοντισμός δεν μπορεί να καλύψει ή να υποκαταστήσει ή έστω και επιμέρους την απαιτούμενη κρατική μέριμνα.

Πρέβεζα, 30/4/2020

Προηγούμενο Άρθρο

Οι θέσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...