Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 23:28

Κώστας Μπάρκας: H ανεπάρκεια της κυβέρνησης αφήνει απλήρωτους χιλιάδες επαγγελματίες στον κλάδο του Τουρισμού εν μέσω πανδημίας

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στους χιλιάδες επαγγελματίες τουριστικών καταλυμάτων της χώρας για την άμεση, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, εκταμίευση των ποσών που τους αναλογούν από το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ώστε να καλύψουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους εν μέσω πανδημίας, η δεύτερη καραντίνα τους βρίσκει όχι μόνο απλήρωτους, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και οι σχετικές διαδικασίες για την υποβολή των δικαιολογητικών, ώστε να πάρουν οι δικαιούχοι τα ποσά που τους αναλογούν. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που απέστειλε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης σε Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας και συνυπογράφουν έξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Στην Ερώτηση προς το Υπουργείο Τουρισμού διατυπώνονταν η αγωνία χιλιάδων μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όχι μόνο του Νομού Πρέβεζας, οι οποίες συμμετείχαν στο Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού και παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση καταβολή των ποσών, μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει ούτε καν η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι θα υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πληρωθούν.

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με νωπές τις μνήμες από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του καλοκαιριού από τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος διαβεβαίωνε για πολύπλευρη στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου του Τουρισμού, ακόμη να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να αποπληρωθούν οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Θεοχάρη στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».

Σχετ.:     Η με Α.Π. 641/16.10.2020 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι κ.κ. Βουλευτές, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Αικατερίνη (Κατερίνα) Νοτοπούλου, Αλέξανδρος- Χρήστος Αυλωνίτης, Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη, Κυριακή Μάλαμα, Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, και Ιωάννης Ραγκούσης και σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Τουρισμού σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σκοπός του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», έτους 2020 το οποίο υλοποιείται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις α.π. 9022/16.07.2020 και 14235/10.09.2020 Κ.Υ.Α. των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Τουρισμού και Επικρατείας (ΦΕΚ/Β/2393/17.06.2020 & ΦΕΚ/Β/4037/21.09.2020 αντίστοιχα) και τις τροποποιήσεις αυτών, είναι η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού μέσω της επιδότησης διακοπών.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 σύμφωνα με το άρθρο 12 της α.π. 9022/16.07.2020 Κ.Υ.Α. και την 12181/30.07.2020 (Β’ 3155) χρηματοδοτείται από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού, από τη συλλογική απόφαση ΣΑ Ε011 του Υπουργείου Τουρισμού για συνολικό ποσό 80.000.000,00 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα δέχθηκε αιτήσεις συμμετοχής από παρόχους/καταλύματα σε δύο διαφορετικές περιόδους.

Για την αποπληρωμή του προγράμματος, οι πάροχοι  που  σύναψαν  και υλοποίησαν συμβάσεις με τους δικαιούχους σύμφωνα με τους όρους της α.π. 9126/17.6.2020 δημόσιας πρόσκλησης ακολουθούν την διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 13 της ΚΥΑ 9022/16.06.2020 (Β’2393).

Επιπλέον, στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στο άρθρο 80 του ν. 4722/2020, προβλέφθηκε ότι τα χρηματικά ποσά που

θα καταβάλλονται από το Υπουργείο Τουρισμού για την αποπληρωμή των παρόχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Τουρισμός για όλους» για το έτος 2020, όπως αυτοί ορίζονται με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού του άρθρου 83 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104), δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, απλοποιείται και επιταχύνεται σε σημαντικό βαθμό η διαδικασία αποπληρωμής του προγράμματος καθώς δεν απαιτείται πλέον η υποβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την αποπληρωμή των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό θα τροποποιηθεί άμεσα η 9022/16.06.2020 ΚΥΑ «Πρόγραμμα « Τουρισμός για όλους» έτους 2020» (Β’2393).

Το Υπουργείο Τουρισμού ανταποκρινόμενο στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ταχύτερη αποπληρωμή των παρόχων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Ηλεκτρονικά και εξ’ αποστάσεως η εξυπηρέτηση του κοινού από το Επιμελητήριο Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Μιχάλης Κατρίνης: ”Ανεπαρκή μέτρα από μια ανέτοιμη κυβέρνηση”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...