Την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τη στήριξη των παραγωγών κηπευτικών προϊόντων ζητούν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σαράντα τρεις (43) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, οι περιορισμοί, που έχουν τεθεί εξαιτίας της πανδημίας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναστολή λειτουργίας του μεγαλύτερου ποσοστού της εστίασης, το «πάγωμα» του τουρισμού, αλλά και οι μεγάλες δυσκολίες που παρατηρούνται στις εξαγωγές σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους μεταφοράς, έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης των κηπευτικών.
Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι, τα προϊόντα αυτά χαρακτηρίζονται από αυξημένη ευπάθεια, παράμετρος που δεν επιτρέπει να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιβάλλει την άμεση διάθεσή τους. Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής, έχουν διαμορφώσει ασφυκτικές συνθήκες στο εισόδημα των παραγωγών κηπευτικών προϊόντων, αλλά και ευρύτερα στον πρωτογενή τομέα, όπως έχει ήδη επισημανθεί και σε άλλες Ερωτήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, στις οποίες ζητείται από την Κυβέρνηση η πολύπλευρη στήριξή του.
Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει, αν προτίθεται να λάβει μέτρα ενίσχυσης και ποια θα είναι αυτά για τους παραγωγούς κηπευτικών, που έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση λόγω της πανδημίας. Δεύτερον, αν θα συμπεριλάβει όλους τους παραγωγούς κηπευτικών στις ενισχύσεις αυτές. Τρίτον, αν σκοπεύει να συνδράμει στη δημιουργία προγραμμάτων απορρόφησης των διαθέσιμων προϊόντων, με σκοπό αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε κρατικές και κοινωνικές δομές.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:
Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης των παραγωγών κηπευτικών, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στη διάθεση των προϊόντων»
Οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, καθώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες δυσκολίες, στη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων τους.
Από τις εξελίξεις, δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι και οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων, καθώς είδαν τη παραγωγή τους να μένει αδιάθετη. Η εικόνα γεωργικών ελκυστήρων να οργώνουν τα χωράφια στην Ηλεία, με το προϊόν να παραμένει μέσα σε αυτά, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης και της απόγνωσης στην οποία έχουν βρεθεί οι παραγωγοί.
Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί εξαιτίας της πανδημίας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναστολή λειτουργίας του μεγαλύτερου ποσοστού της εστίασης, το «πάγωμα» του τουρισμού, αλλά και οι μεγάλες δυσκολίες που παρατηρούνται στις εξαγωγές σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους μεταφοράς, έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης των κηπευτικών. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι, τα προϊόντα αυτά χαρακτηρίζονται από την αυξημένη ευπάθεια τους, παράμετρος που δεν επιτρέπει να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιβάλλει την άμεση διάθεσή τους.
Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, οι παραγωγοί βλέπουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους να πηγαίνουν ουσιαστικά χαμένοι, το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ενώ ήδη έχουν επιβαρυνθεί με τις δαπάνες και τα κοστολόγια των καλλιεργειών, που είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ενδεικτικά, ένα στρέμμα καλλιέργειας μαρουλιού κυμαίνεται στα 500 ευρώ σε κόστος παραγωγής.
Επειδή, οι παραγωγοί κηπευτικών έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Επειδή, το εισόδημά τους έχει μηδενιστεί, με αποτέλεσμα αυτοί και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Επειδή, η εγχώρια απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων είναι ελάχιστη, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.
Επειδή, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλής ζήτησης, ενώ η αύξηση του κόστους μεταφοράς, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την δραματική κατάσταση.
Επειδή, τα κηπευτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευπαθή και δεν μπορούν να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επειδή ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης μπορεί να εμφανιστεί αν δεν μπορέσουν οι παραγωγοί, λόγω οικονομικής αδυναμίας, να καλλιεργήσουν και να παράξουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται να λάβει μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών κηπευτικών, που έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή, οικονομικά, θέση λόγω της πανδημίας;
2) Ποια θα είναι αυτά τα μέτρα αυτά, προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημά των παραγωγών ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς, αλλά και να μπορέσουν να παράξουν, τη νέα καλλιεργητική περίοδο;
3) Θα συμπεριλάβει όλους τους παραγωγούς κηπευτικών στις ενισχύσεις αυτές;
4) Σκοπεύει να συνδράμει στη δημιουργία προγραμμάτων απορρόφησης των διαθέσιμων προϊόντων, με σκοπό αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε κρατικές και κοινωνικές δομές;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτσης Αλέξανδρος
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος