Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 22:43

Κώστας Μπάρκας: Αναφορά για παράταση του Κτηματολογίου στον Νομό Πρέβεζας

Την παράταση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων ακινήτων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές του Νομού Πρέβεζας, ζητά με Αναφορά του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Υπενθυμίζεται ότι η λήξη της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων στον Νομό Πρέβεζας έχει οριστεί για την 14η Οκτωβρίου.

Η Αναφορά του κ. Μπάρκα βασίζεται σε σχετική Αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας, με την οποία αναδεικνύονται τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν από τη λήξη της ανάρτησης των στοιχείων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, η προθεσμία που δόθηκε για την  εν λόγω ανάρτηση είναι ανεπαρκής, προκειμένου να διορθωθεί η πληθώρα σφαλμάτων που έχει εντοπιστεί. Ο όγκος εργασίας που έχει συσσωρευθεί στους δικηγόρους, που αναλαμβάνουν σχετικές με το κτηματολόγιο υποθέσεις, είναι τεράστιος και είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί εντός του χρονικού διαστήματος που απομένει έως τη λήξη της προθεσμίας. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι επιστημονικοί/επαγγελματικοί κλάδοι που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο (Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί κ.ο.κ.).

Βάσει των παραπάνω, ζητείται η παράταση της προθεσμίας της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων των ακινήτων, κατά δύο τουλάχιστον μήνες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων, να ζητήσουν τη διόρθωση των στοιχείων της ανάρτησης για τα ακίνητα που τους αφορούν, χωρίς να εμπλακούν μεταγενέστερα σε δαπανηρές και μακροχρόνιες διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίων. Τούτο εξυπηρετεί, πέραν όλων των άλλων, την ορθότητα και αξιοπιστία της κτηματολογικής βάσης καθώς και την αποφόρτιση των ήδη κορεσμένων πινακίων των πολιτικών Δικαστηρίων.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Παράταση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας»

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2821/04-10-2022 Αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζα, με την οποία ζητά την παράταση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων ακινήτων, της οποίας η λήξη έχει τοποθετηθεί για την 14η Οκτωβρίου, για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Όπως αναφέρεται στην Αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας, η προθεσμία που δόθηκε για την  εν λόγω ανάρτηση είναι ανεπαρκής, προκειμένου να διορθωθεί η πληθώρα σφαλμάτων που έχει εντοπιστεί. Ο όγκος εργασίας που έχει συσσωρευθεί στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν σχετικές με το κτηματολόγιο υποθέσεις, είναι τεράστιος και είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί εντός του χρονικού διαστήματος που απομένει έως τη λήξη της προθεσμίας. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι επιστημονικοί/επαγγελματικοί κλάδοι που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο (Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί κ.ο.κ.).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας θεωρεί, πως αποτελεί ελάχιστη πράξη υπευθυνότητας και σεβασμού της περιουσίας των πολιτών η παράταση της προθεσμίας της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων των ακινήτων, κατά δύο τουλάχιστον μήνες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων, να ζητήσουν τη διόρθωση των στοιχείων της ανάρτησης για τα ακίνητα που τους αφορούν, χωρίς να εμπλακούν μεταγενέστερα σε δαπανηρές και μακροχρόνιες διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίων. Τούτο εξυπηρετεί, πέραν όλων των άλλων, την ορθότητα και αξιοπιστία της κτηματολογικής βάσης καθώς και την αποφόρτιση των ήδη κορεσμένων πινακίων των πολιτικών Δικαστηρίων.

Επισυνάπτεται η Αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες, καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 10.10.2022 

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

One-off BMW M3 unveiled at SEMA

Επόμενο Άρθρο

Παράταση Περιόδου Υποβολής Αιτήσεων των Προγραμμάτων της Δράσης “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...