Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 8:18

Κοινή Ανακοίνωση Εμπορικών Συλλόγων Ιωαννίνων και Πρέβεζας για τα νέα μέτρα

Την ανευθυνότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας δεν θα την χρεωθούμε εμείς

Προκαλεί τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους εμπόρους η κυβέρνηση με τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοίνωσε για τον περιορισμό της πανδημίας στο λιανεμπόριο.

Από την έναρξη της πανδημίας εδώ και 19 μήνες επανειλημμένα την καλέσαμε να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, με τη στήριξή του δημοσίου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Διεκδικήσαμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στα πολυκαταστήματα, στους μεγάλους χώρους δουλειάς εκεί που αποδεδειγμένα συνωστίζεται ο ελληνικός λαός. Τι έκανε για όλα αυτά; Τίποτα!!!

19 μήνες τώρα παπαγαλίζει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» για να πετάξει μακριά τη δική της ευθύνη για την προστασία της υγείας του λαού.

 1. Είναι η κυβέρνηση που αποφάσισε να κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, με τις παλινωδίες και τα ψέματα της φούντωσε σκοταδιστικές και ανορθολογικές αντιλήψεις.
 2. Είναι η κυβέρνηση που μετέτρεψε το εμβόλιο  από όπλο για τον περιορισμό της πανδημίας σε μέσο διχασμού του ελληνικού λαού.
 3. Είναι η Κυβέρνηση που με τις αναστολές χιλιάδων υγειονομικών και τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων στα νοσοκομεία οδήγησε σε κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
 4. Με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία και την ασυδοσία στους μεγάλους χώρους δουλειάς είναι η κυβέρνηση που έφερε το τέταρτο κύμα Πανδημίας.

Ρωτάμε ευθέως στην κυβέρνηση:

Δεσμεύεται ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος έμπορος και η οικογένειά του σήμερα με πάνω από 6.000 κρούσματα σε όλη τη χώρα θα βρει κρεβάτι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής;

Πως θα ζήσει ο αυτοαπασχολούμενος έμπορος που θα βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό με κλειστό το κατάστημα του; Πως θα πληρώσει τα χρέη και τους λογαριασμους; Πως θα ζήσει την οικογένεια του. 

Σε αυτά τα ερωτήματα με μέτρα να απαντήσει η κυβέρνηση και όχι να μεταθέτει τις δικές της ευθύνες για τον περιορισμό της πανδημίας στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους απειλώντας τους μάλιστα με εξοντωτικά πρόστιμα. Αρνούμαστε να υποκαταστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία, δεν είναι δική μας δουλειά η αστυνόμευση του Ελληνικού λαού.

 • Καλούμε τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων να απαιτήσουν την ανάκληση των απαράδεκτων μέτρων της κυβέρνησης στο λιανεμπόριο. Αντίστοιχα καλούμε τους δήμους της περιοχής να πράξουν ανάλογα. 
 • Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεων των εμπορικών μας συλλόγων τη Δευτέρα 8/11 και 9 π.μ. στην πολιτική προστασία σε Γιάννενα και Πρέβεζα. Καλούμε τους εμπορικούς συλλόγους της ΟΕΣΒΔΕΝ να πράξουν ανάλογα.
 • Προχωράμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 10 Νοέμβρη σε κάθε πόλη.  
 • Απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο Τετάρτη 10 Νοέμβρη 6 μ.μ. στα Γιάννενα μαζί με τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Ηπείρου, να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος μας. Να μην λείψει κανείς.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε άμεσα μετρά στήριξης. Να τα διεκδικήσουμε και να τα επιβάλλουμε με την συλλογική δράση.

Απαιτούμε:

 • Άμεση αναστολή καταβολής όλων τον ρυθμιζόμενων χρεών μας προς το κράτος και τις τράπεζες για το επόμενο εξάμηνο και έκτακτο επίδομα 500 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο έμπορο που θα νοσήσει το επόμενο διάστημα και αναγκαστεί να κλείσει το κατάστημα του.
 • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κ.Υ. και των άλλων μονάδων των ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ και τις άλλες μονάδες των ΠΕΔΥ.
 • Καμιά διακοπή! Φθηνότερα τιμολόγια ενεργείας σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση όλων των χαρατσιών που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς. Κατάργηση των ειδικών φόρου σε ενέργεια και καύσιμα.
 • Ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια. Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος στο ύψος των αυξήσεων για αυτοαπασχολουμένους και ΕΒΕ με εισόδημα μικρότερο των 12000 €.
 • Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους
 • Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή των χρεών που αφορούν  την εισφορά υγείας. Η πανδημία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι  η υγεία οφείλει να είναι, δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.
 • Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

5/11/21

Προηγούμενο Άρθρο

Στον τελικό του διπλού η Παπαμιχαήλ στο Μπουένος Άιρες

Επόμενο Άρθρο

Δείτε ζωντανά το παιχνίδι ΠΑΣ Πρέβεζα – Εθνικός Φιλιππιάδας από το Pas Preveza TV

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...