Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 0:30

Κλείδωσε- Καθολικό lockdown για έναν μήνα σε όλη την χώρα

Καθολικό lockdown για ένα μήνα έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται και το κλείσιμο και των Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα. Δείτε όλα όσα δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο Κικίλιας για το lockdown

Μια πρόγευση των ανακοινώσεων που θα κάνει την Πέμπτη, 05.11.2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 το μεσημέρι, έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, λοιπόν, έδωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε πως το Σύστημα Υγείας πλέον πιέζεται σημαντικά και ο στόχος είναι πλέον να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα, έχουμε να κάνουμε με έναν φονικό ιό. Αυτό αφορά όλες τις χώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας πιέζεται, όπως και στις άλλες χώρες και πρέπει να πάρουμε μέτρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown για ένα μήνα στη χώρα”. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν το lockdown θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Παρασκευή, είπε ότι “θα εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό“.

Δεν θα προχωρήσουμε σε τοπικά lockdown γιατί υπάρχει επιβάρυνση σε όλη τη χώρα, είπε ο υπουργός Υγείας: “Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχει επιβάρυνση όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, αλλά και στα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα και άλλες περιοχές”.

Φάκελος σχολεία

Σε ό, τι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και να μείνουν ανοιχτά μόνο τα Δημοτικά σχολεία. Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα στηρίξει όλους όσοι πλήττονται από τα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες που έκλεισαν την οικονομία τους και έσωσαν ανθρώπινες ζωές, μακροπρόθεσμα είχαν μεγαλύτερα οφέλη και στην οικονομία:

“Όποιος γλίτωσε χιλιάδες ζωές είχε μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία. Το σημαντικότερο είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές”, είπε καταλήγοντας και ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για καθολικό lockdown.

Για τις ΜΕΘ

“Έχουμε 1.013 ΜΕΘ σε όλη τη χώρα”, επεσήμανε ακόμη ο υπουργός. Και συνέχισε: “Οι ΜΕΘ non Covid είναι σήμερα 615 και οι ΜΕΘ Covid είναι 348. Νοσηλεύονται στο σύνολο του ΕΣΥ, 1.500 συμπολίτες μας, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε στο οριακό σημείο και αναγκαστήκαμε και ανοίξαμε κι άλλες κλίνες ΜΕΘ με έκτακτες διαδικασίες. Στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες το 72% των κλινών Covid και επίσης βλέπουμε αυξητικές τάσεις κατακόρυφες στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα και αυξητικές τάσεις στην Αττική, κάτι το οποίο μας ανησυχεί και μας οδήγησε στο να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις”.

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα – 3 Π.Ε Πρέβεζας, 25 Π.Ε Ιωαννίνων, 5 Π.Ε Άρτας και 3 Π.Ε Θεσπρωτίας

Επόμενο Άρθρο

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2020

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Κοινωνικός Τουρισμός: Χειμερινές διακοπές με voucher – Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων – καταλυμάτων

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων, για τους κατόχους επιταγών (voucher) κοινωνικού […]